Anxietatea la copilul mic. De ce apare?

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Anxietatea la copilul mic este o stare fireasca a dezvoltarii lui emotionale. Asa cum parintii se simt anxiosi cateodata, fara exceptie, si micutii se pot confrunta cu anxietate, mai ales ca sunt multe lucruri pe care nu le cunosc in jurul lor. Este important sa stai de vorba cu copilul tau si sa vedeti impreuna cum le veniti de hac fricilor, reale sau nu.

Copilul mic nu stie sa isi exprime intotdeauna emotiile si, de exemplu, s-ar putea sa-si reverse starea de anxietate printr-un comportament agresiv. Alte semne ale anxietatii la copiii mici sunt: dependenta neobisnuita fata de cineva sau de ceva, firea suparacioasa sau plangacioasa, rutina de somn intrerupta, mancatul mai mult sau mai putin decat in mod normal, starea de iritabilitate etc., potrivit Baby Centre.

Citeste si Dezvoltarea emotionala a copilului prescolar

Este firesc ca un copil mic (chiar si in perioada de prescolar!) sa se simta anxios din cand in cand, fiind o stare normala care face parte din dezvoltarea lor emotionala. Pe masura ce imaginatia copilului creste, el se poate gandi la toate amenintarile reale sau imaginare, aflate in jurul sau. De exemplu, se poate ingrijora daca isi aude parintele care isi face griji cu privire la locul de munca sau daca unul dintre membrii familiei este bolnav. Chiar si evenimentele fericite, cum ar fi o noua surioara sau un nou fratior, pot bulversa copilul mic care este obisnuit cu aceeasi rutina zilnica.

Ce provoaca starea de anxietate la copilul mic?

Fricile, reale sau nu, din fiecare zi – pe baza experientelor pe care le-a intalnit, de exemplu, cand s-a pierdut ori s-a ranit il determina pe copil sa devina anxios. Ceea ce poti face ca parinte este sa stai de vorba cu copilul tau si sa-l linistesti. Il poti asigura ca este firesc sa aiba si momente de panica cateodata, iar in cazul acesta, va avea mereu sprijinul tau.

Totodata, pentru ca nu intelege exact evenimentele din jurul sau, copilul se poate ingrijora atunci cand aude vorbindu-se de cutremure, despre cazurile de divort sau despre perioada dinozaurilor. Si in acest caz, puteti povesti impreuna despre lucrurile care il ingrijoreaza.

Frica de intuneric. Explica-i copilului ca sub pat nu exista niciun monstru. Imaginatia plui, dupa ce se sting luminile, poate lua fel si fel de forme. In acest caz, puteti face rost de o luminita de veghe.

Timiditatea. Asigura-te ca micutul socializeaza, initial, cu un grup mai restrans de copii sau chiar si cu o persoana, pana cand se va simti confortabil cu cei de varsta lui si va putea singur sa socializeze si in grupuri mai mari de copii.

Anxietatea fata de cresa/gradinita. Daca ingrijorarile cresc pe zi ce trece atunci cand vine vorba despre mersul la gradinita, atunci ar trebui sa stai de vorba cu cineva din personalul angajat pentru a afla daca micutul se adapteaza mai greu la mediul de acolo sau daca, intr-adevar, exista alte probleme.

Citeste si Cum il ajuti pe copil sa depaseasca anxietatea de separare?

Separarea creeaza anxietate. Bebelusii si toddlerii trec prin anumite stari de suparare atunci cand se despart de parintii lor. In acest caz, ofera-i imbratisari copilului si povesteste-i ce ai de facut in ziua respectiva sau cand te vei intoarce de la lucru. Uneori si in cazul prescolarilor poti observa astfel de manifestari.

Ce poate face parintele atunci cand copilul sau este anxios?

Recunoaste-i frica. Chiar daca unele frici nu sunt reale, nu ironiza sentimentele copilului tau, spunandu-i o afirmatie de tipul „Baietii mari nu se sperie de intuneric”.

Vorbeste cu el despre asta si pregateste-l pentru alte situatii noi care pot aparea. In cazul unui eveniment planificat, asigura-l cu cateva ore sau chiar cu o zi inainte, pentru a constientiza ceea ce se va intampla. Povesteste-i micutului ca, in timp, va cunoaste oameni noi sau va merge in locuri unde nu a mai fost vreodata, iar dintr-o experienta noua poate iesi ceva distractiv.

Permite-i copilului sa aiba la indemana orice jucarie preferata care ii ofera un sentiment de siguranta. Nu-l constrange sa se joace cu copiii imediat. Cand se va simti confortabil si pregatit, va sti exact ce o sa faca.

Ajuta-l sa tolereze perioada de anxietate. Explica-i copilului ca este o perioada fireasca pentru dezvoltarea lui. Curajul de a depasi frica ii poate da micutului o stare de multumire si de entuziasm.

Important, daca simptomele anxietatii sunt mult mai frecvente si mult mai severe decat ar trebui sa fie in mod firesc, atunci este bine sa ceri sfaturi unui specialist!

Citeste si Cum iti ajuti copilul sa depaseasca anxietatea inceperii unui nou an scolar?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here