Campania de EKG-uri gratuite de la Centrele de Excelenta ARES se extinde pana la 31 iulie

Datorita numarului mare de cereri din partea parintilor, Campania Nicio Zi Fara Joaca – EKG-uri gratuite pentru copiii sub 12 ani se extinde pe intreaga durata a lunii iulie. Medicii vor continua sa acorde consultatii gratuite si sa interpreteze electrocardiogramele micilor pacienti, de doua ori pe saptamana, la sediul Centrelor de Excelenta ARES, din strada Tony Bulandra numarul 27, sectorul 2. Programarile la consultatii se pot face sunand la numarul de telefon 031 9300.

In luna iunie, aproximativ 200 de copii au fost deja testati, intr-o atmosfera relaxata, in care cei mici se joaca, fac poze cu Capitanul Inimioara, coloreaza si invata despre importanta controlului inimii.

Vezi si Electrocardiograme gratuite pentru copiii sub 12 ani, la Centrele de Excelenta ARES

Campania ”Nicio zi fara joaca” urmareste depistarea afectiunilor si a malformatiilor cardiace la copii, in conditiile in care anual in Romania se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformatii cardiace congenitale. Dintre acestia, mai putin de 500 sunt operati.

În cadrul primelor trei editii ale campaniei de screening au fost investigati peste 600 de copii. Numai in 2017, unul din cinci copii a fost diagnosticat cu o afectiune cardiaca. Cu ajutorul electrocardiogramei, medicii de la Centrele de Excelenta ARES au diagnosticat o serie de afectiuni congenitale, precum malformatiile cardiace congenitale de tip Defect Septal Atrial/Ventricular, Persistenta De Canal Arterial, Foramen Ovale Patent, afectiuni despre care parintii nu stiau. Medicul cardiolog a pus sub observatie micuti cu afectiuni de natura electrica – aritmii respiratorii, tahicardii sinusale, bradicardii sinusale, sindrom Wolf Parkinson White, boli de natura structurala precum hipertrofie ventriculara stanga si, respectiv, dreapta. Rezultatele campaniei de screening de anul acesta vor fi anuntate la inceputul lunii august.

”Aceste rezultate arata ca este nevoie de cat mai multe campanii de screening. Ca lider in domeniul cardiologiei interventionale, misiunea noastra este inclusiv cea de educatie si preventie. Vom continua an de an acest program de screening, alaturi de altele indreptate catre alte categorii de varsta. Pentru ca noua din 1.000 de copii vin pe lume cu o malformatie cardiaca congenitala. Si, cel mai important, pentru ca este atat de simplu sa le depistam la timp si sa le tratam fara taieturi, fara cicatrici si cu riscuri minime” a spus dr. Oren Iancovici, directorul general al Centrelor de Excelenta ARES.

Centrele de Excelenta ARES au fost fondate in 2011, cu misiunea de a aduce in Romania standarde de excelenta in cardiologie interventionala si de a oferi servicii complementare celor asigurate de spitalele de stat. De-a lungul timpului, la Centrele de Excelenta ARES au fost efectuate peste 10.000 de interventii, dintre care noua in premiera nationala absoluta si unain premiera europeana. In 2012, aici a fost deschisa prima sectie destinata inchiderii percutane a malformatiilor congenitale cardiace din Romania, iar anul 2014 a marcat deschiderea primei  sectii de angiologie pediatrica din Europa de Est.

Vezi si Investigatii genetice pe perioada sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here