Cum trebuie sa fie o carte pentru copii in ziua de azi pentru a prinde la publicul tinta?
Depinde, desigur, de grupa de varsta… insa mi se pare important sa nu-i plictisesti pe cititori, sa-i amuzi, sa-i surprinzi si sa le vorbesti pe limba lor, a copiilor de astazi, sa le strecori in poveste elemente din universul in care traiesc si cu care pot sa se identifice sau pot sa relationeze. Apoi, nu ar trebui sa ne ferim de subiecte mari, grele, importante, sa le subestimam inteligenta si bogatia emotionala oferindu-le doar povestioare despre catelusi cu parul cret sau fetite cu rochite roz. Copiii sunt foarte receptivi la absurd, umor si chiar suprarealism si inteleg mult mai multe decat ne place noua sa credem.
Din cartile tale pot invata si adultii/parintii cate ceva, sau doar cei mici?
Cred ca o carte buna pentru copii este in egala masura o carte buna si pentru adulti si poate fi citita si recitita altfel la varste diferite. Eu am descoperit si redescoperit la varsta adulta, cu mare incantare, o multime de carti pentru copii– de la “Alice in tara Minunilor”, o capodopera de umor absurd cu atat de multe sensuri si substraturi, pana la minunatele romane ale lui Roald Dahl, un autor necunoscut in Romania pe vremea copilariei mele. Nu stiu exact cum recepteaza parintii cartile mele, dar inclin sa cred ca ii amuza (am primit marturisiri in acest sens…) si poate ca afla, inca o data, ca nu are niciun sens sa grabesti timpul.
Ai intrat in contact cu micii tai cititori? Care a fost cea mai interesanta discutie?
As putea spune ca sunt in contact permanent cu micii cititori – doi dintre ei sunt la mine in casa. Tin cursuri de scriere creativa pentru copii si diverse ateliere de storytelling. Toate discutiile cu copiii sunt foarte haioase, de la intrebarile absolut traznite pe care le pun despre cartile mele, pana la mirarea sincera ca cineva isi poate petrece luni de zile buchisind la o poveste… Recent, un baietel mi-a zis ca arat mai draguta in poza din carte decat in realitate si ca, fiind scriitoare, probabil ca am foarte multi bani ☺
Ai propriii tai copii. Cum te-ai descrie, ca mama? Cum este relatia dintre voi?
Habar nu am, depinde de zile. Pot sa fiu si extrem de relaxata, sa uitam de lectii si sa fugim cu totii la o inghetata, dar si extrem de pisaloaga atunci cand se apropie teza la mate. E clar ca toti trei (eu, Clara si Anton) suntem pasionati de povesti si am sta ore intregi sa citim si sa ne uitam la filme sau sa haladuim pe dealuri, la tara. Altfel, relatia din trio-ul nostru este destul de complicata: o mama singura care incearca sa le faca pe toate cat poate de bine si doi copii cu parinti divortati, carora uneori le lipseste o familie. Nu e deloc simplu…
Vezi si Ce am invatat de la copilul meu
Copiii tai iti citesc cartile? Te inspira? Iti dau sfaturi?
Copiii mei nu-mi mai citesc cartile, pentru ca le cunosc inca din procesul de scriere, stiu diverse variante si uneori participa cu idei sau sugestii – nu doar in ceea ce priveste povestile, dar si in ceea ce priveste strategiile de promovare sau de… negociere cu editura! Cartile ca obiect ii intereseaza mai mult pentru a descoperi ilustratiile si pentru ca e amuzant sa fii personaj intr-o carte pe care o citesc colegii de clasa.
De Adriana Moscu
Foto: Arhiva personală Adina Rosetti
—