“Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”

“Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”, spune un pediatru celebru. „Si doar dupa aceea este un copil care citeste si canta la vioara”. „De la ce varsta poate bebelusul sa mearga la mare? Dar sa zboare cu avionul? De ce raceste copilul meu atat de des la gradinita? Cum ii pot creste imunitatea?”. Iata ce spune Evghenii Komarovskii, cel mai indragit pediatru din Ucraina.

“Copilul trebuie scos cat mai des afara sa se joace. Asa scapi de viroza!”, „Copiii trebuie sa fie slabi, nu grasi. Si neastamparati”, “In zilele de luni copiii se imbolnavesc cel mai des. Stiti de ce? Fiindca duminica merg la bunici. Si iubirea bunicilor este masurata cu ajutorul mancarii”. Acestea sunt cateva dintre cele mai cunoscute citate de-ale celebrului pediatru.

Citeste si: Regurgiteaza sau vomita?

Care sunt cele mai des intalnite intrebari pe care le aude pediatrul ucrainean si ce le raspunde parintilor?

„Ne dorim sa mergem cu bebelusul de 6 luni intr-o vacanta la mare. Care sunt lucrurile de care ar trebui sa tinem cont?”

Dr. Komarovskii: Varsta copilului nu are chiar asa o asa mare importanta cum ar considera unii. Atata timp cat bebelusul nu are probleme cardiace sau anumite boli cronice, nu ar trebui sa va faceti prea mari griji. Copilul se poate adapta foarte usor la un mediu diferit de cel obisnuit, atata timp cat parintii nu “exagereaza” cu grijile si respecta anumite reguli elementare. Nu-l bagati pe copil in apa imediat, lasati-i corpul sa se adapteze treptat la noile temperaturi. Dragi parinti, baile in mare se fac treptat, cateva minute pentru inceput, apoi copilul ar trebui sa stea la soare, sa se joaca in nisip. Stiati ca majoritatea copiilor in prima zi de vacanta nu prea mananca? Este normal si firesc. Aceasta este modalitatea prin care corpul copilului se adapteaza la noile conditii, la un nou mediu. Nu va mai obligati copilul sa manance, daca in prima zi de vacanta mai mult “ciuguleste” sau refuza anumite mese. Mai bine asigurati-va ca bea suficiente lichide. Inainte de vacanta la mare parintii ar trebui sa se intrebe: care sunt conditiile de cazare, exista farmacii si spitale prin apropiere, magazine pentru copii, ce crema cu protectie solara pentru copii ar trebui sa foloseasca etc.

“De la ce varsta poate copilul sa calatoreasca cu avionul?”

Dr. Komarovskii: Este o intrebare pe care o aud foarte des. Raspunsul meu este urmatorul: daca bebelusul are mai mult de doua saptamani si nu are probleme de sanatate, atunci poate calatori. Daca e si alaptat, lucrurile se simplifica si mai mult. Sunt doua aspecte de care ar putea parintii sa tina cont atunci cand calatoresc cu copii un pic mai mari. Aerul din avion este foarte uscat, cu o umiditate de sub 20% si exista riscul ca mucoasa nazala a copilului sa se usuce. Indicat ar fi sa-i puneti cate o picatura de apa salina in fiecare nara, pentru a-i proteja nasucul. Alti copilasi pot avea probleme cu presiunea resimtita in urechi, in special la decolare sau aterizare. Din experienta mea, copiii care au o predispozitie spre otite, se confrunta deseori cu acest disconfort. Cateva picaturi auriculare inainte de decolare si aterizare ar putea fi de mare ajutor.

Citeste si: Alimentaţie pentru bebeluşi isteţi

“Cum sa-i intaresc imunitatea fetitei mele de sapte ani?”

Dr. Komarovskii: Multi parinti nu inteleg ca, sa-i cresti imunitatea copilului sau sa incepi procesul de calire nu inseamna doar sa faci anumite actiuni timp de 15 minute, iar restul de 23 de ore si 45 de minute sa-ti vezi de ale tale, gandindu-te “vai, ce parinte minunat sunt, imi “calesc” copilul!”. Nimic mai gresit. Calirea incepe cu respectarea anumitor reguli elementare. De exemplu, nu-ti mai obliga copilul sa manance atata timp cat spune ca nu ii este foame. Lasa-l sa-si aleaga hainele. Daca un copil este inactiv si transpira, parintii sunt vinovati, ei au decis cu ce sa-si imbrace copilul. Copilul trebuie sa doarma intr-o incapere bine aerisita, iar temperatura sa fie de 18-20 de grade. Apa din cada nu trebuie sa fie prea fierbinte, cum obisnuiesc sa faca multi parinti. Scadeti treptat temperatura apei. Daca vrea sa stea in casa cu piciorusele goale, lasati-l. Si tot asa.”

“Din momentul in care a inceput sa frecventeze cresa, copilul meu a inceput sa raceasca foarte des. Problema este ca in grupa copiii vin chiar daca inca nu sunt 100% vindecati sau inca se afla in perioada de recuperare”.

Dr. Komarovskii: In toate grupele si in toate gradinitele veti gasi copii carora le curge nasul sau ocazional mai tusesc. In Olanda, Anglia, Elvetia sau Finlanda sunt adusi la gradinita si copiii subfebrili, cu temperatura de 37,3. Si se considera a fi o normalitate. Daca acelui copil i se da tratamentul corect, fie i se dau medicamentele de care are nevoie, fie se tine cont de starea de sanatate, acel copil bea suficiente lichide, este vioi si are o simpla viroza, nimeni nu intra inutil in panica. Stiti cum sunt vindecati copiii, intr-un mod sanatos? Daca mediul in care sta copilul este curat, aerisit, racoros, umiditatea este corecta, i se pune in nasuc cate o picatura de apa salina, bea suficiente lichide, nu insista nimeni sa manance, daca acel copil refuza si este scos afara sa se plimbe, sa se joace, sa se bucure si tot asa. Uite aceasta este o reteta sanatoasa de a trata un copil de o banala viroza. La gradinita unde merge copilul tau exista aceasta regula ca sa fie scosi copiii afara zilnic, cateva ore? Atunci sa nu te mire ca raceste des…”.

S-ar putea sa te intereseze si: Nutritie: Diversificarea ca la carte

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here