Nutritie: Diversificarea ca la carte

Deşi majoritatea pediatrilor recomandă alăptarea in primele luni de viata, este important de menţionat faptul că atât laptele matern, cât şi formulele de lapte praf pot aigura sugarului toţi nutrienţii de care are nevoie pentru a se dezvolta în primele patru, şase luni de viaţă, acestia recomanda diversificarea alimentatiei dupa aceste prime luni.

În această perioadă, copilul acumulează tot necesarul de calorii din laptele matern sau din preparatele speciale de lapte. Diversificarea reprezintă trecerea de la alimentaţia bazată exclusiv pe lapte la o alimentaţie semisolidă şi solidă, care să aducă un aport substanţial de vitamine, săruri minerale, fibre, glucide şi lipide. Medicii recomandă introducerea primelor alimente solide între 4 şi 6 luni. Sistemul digestiv al sugarului fiind imatur, nu poate asimila fibrele alimentare înainte de această vârstă, cea mai mare parte a acestora fiind eliminată prin scaun. Introducerea noilor alimente este o etapă delicată pentru sugar şi trebuie tratată cu multă atenţie şi seriozitate de fiecare mămică. Introducerea alimentelor noi şi administrarea lor cu regularitate determină reducerea progresivă a nevoii de lapte matern a sugarului, însă medicii sunt de părere că înţărcarea trebuie să se producă cât mai aproape de vârsta de un an, dar în niciun caz înainte de 4 luni. Medicii recomandă începerea mesei bebeluşului cu lapte obişnuit, în acest fel evitându-se o agitaţie a schimbării rutinei zilnice. Cu timpul însă, această ordine se va modifica, bebeluşul fiind deja obişnuit cu gustul diferit al alimentelor. După vârsta de 10-11 luni, cantitatea de lapte se va reduce semnificativ, iar copilul va prefera alimentele solide în detrimentul laptelui.

Când şi cum?

Pentru bebe, diversificarea reprezintă o schimbare majoră, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, de aceea este recomandat să debuteze atunci când micuţul este sănătos şi liniştit. Momentul trecerii la această etapă diferă în funcţie de tipul de lapte primit anterior. Pentru sugarii alimentaţi exclusiv la sân, medicii recomandă ca diversificarea să debuteze la 6 luni, respectându-se în acelaşi timp condiţia ca aceştia să fi atins greutatea de 6 kilograme. Copiii hrăniţi artificial sau mixt (cu lapte matern şi formule de lapte praf) au nevoie de o diversificare mai precoce, în jurul vârstei de 4 luni, pentru a compensa eventualele carenţe nutriţionale. Bebeluşul trebuie să înveţe să mestece şi să înghită alimente consistente şi să se obişnuiască cu gusturi noi. De aceea mămica trebuie să aleagă cu multă grijă momentul de tranziţie, pentru a nu întâmpina greutăţi, iar pentru aceasta este absolut necesar sfatul medicului. Tranziţia de la lapte la alimentele consistente nu se face dintr-o dată, ci progresiv, crescându-se treptat porţiile şi introducându-se alimentele pe rând, la intervale de aproximativ două săptămâni. Astfel poate fi testată toleranţa digestivă a sugarului. Cu cât este mai mare copilul atunci când i se oferă un aliment nou, cu atât riscul de a dezvolta o alergie la acesta scade; de aceea se recomandă amânarea alimentelor solide cu risc alergenic crescut, mai ales în cazul unui istoric familiar al alergiilor. Cât priveşte ordinea în care alimentele noi pot fi introduse, părerile sunt împărţite. Totuşi, se consideră că unele alimente pot fi sigure şi tolerate uşor numai la anumite vârste (de exemplu, cele care conţin gluten nu sunt indicate înainte de 6 luni). Aşadar, diversificarea presupune flexibilitate şi respectarea personalităţii sugarului, adică trebuie să adaptezi regulile la necesitatea, toleranţa digestivă şi preferinţele copilului tău ]n ce priveşte gustul, consistenţa şi culoarea.

Multe fructe şi legume

În trecut se considera importantă introducerea unor cantităţi cât mai mari de carne şi lactate în alimentaţia copiilor, iar în prezent medicii au ajuns la concluzia că este preferabil să se ofere copiilor alimente bogate în surse vegetale, care conţin puţine grăsimi, dar multe vitamine şi minerale. Dacă îi vei da prima dată fructe sau legume, depinde de tine şi de recomandarea medicului pediatru. În general, mamele aleg să le dea copiilor lor pentru început cartofi dulci, morcovi, suc de mere, mazăre dulce, fasole verde, piersici şi pere. Mâncarea pentru bebeluşi la borcănele care se găseşte în toate magazinele este foarte bună şi conţine aceiaşi nutrienţi ca şi cea preparată în casă.

Delicioase şi hrănitoare

Brânzica de vacă sau cea preparată în casă pot constitui o masă după vârsta de 4 luni şi jumătate dacă micuţul este alimentat mixt sau artificial. Carnea (pui, vită, curcan) este un alt aliment al diversificării, pe care medicii o recomandă a fi introdusă între 4 şi 5 luni. Fiartă foarte bine, tăiată fin sau pasată cu blenderul, alături de un piure de legume, nu poate fi decât delicioasă. După vârsta de 6 luni, la fel de hrănitoare şi sănătoase sunt ficatul şi peştele. Gălbenuşul de ou (după 6 luni) şi iaurţelul (după 5 luni) pot fi introduse şi ele, căci aduc multe beneficii organismului celui mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here