Incep inscrierile la gradinitele de stat. Ce trebuie sa stiti

Pe 20 mai incep inscrierile la gradinitele de stat, potrivit Inspectoratului Scolar Bucuresti. Așadar, parintii care vor sa-si duca din toamna copilul pentru prima oara la o gradinita de stat trebuie sa-l inscrie pana pe 7 iunie 2019 la unitatea respectiva. Ce acte sunt necesare pentru inscriere si ce sanse are prichindelul sa prinda un loc sunt intrebari pe care si le pune orice parinte care isi duce prima data copilul intr-o comunitate la stat.

Citeste si Recomandari generale in legatura cu mersul copilului la gradinita

Inghesuiala mare la anumite gradinite de stat. Renumele bun, apropierea de casa sau pozitionarea ultracentrala care ii avantajeaza pe parinti fac din anumite unitati de invatamant prescolar de stat adevarate ,,tinte vanate de parinti”. In cazul unor educatoare care recomandari bune, ,,bataia” de-a prinde loc la grupa respectiva este acerba.  Prin urmare, daca ai un prichindel care implineste in curand 3 ani si te-ai hotarat sa il duci pentru prima data in comunitate la o gradinita de stat, trebuie sa te gandesti bine unde vrei sa-l inscrii. Daca e o gradinita cu putine grupe si multe cereri de inscriere si refuzuri multe din anii trecuti, e bine sa ai in vedere si alte gradinite pentru a-i spori sansele copilului. Daca cel mic a implinit déjà 3 ani sau ii implineste pana la data inceperii anului scolar, are mai multe sanse decat copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani, care vor fi inscrisi numai in limita locurilor disponibile, la  grupa mica. Sunt gradinite din Bucuresti care au respins copiii care au implinit 3 ani la cateva zile de la inceperea anului scolar, pe motiv ca s-au ocupat locurile.

Ce trebuie sa contina dosarul de inscriere

Unul dintre parinti trebuie sa depuna la gradinita aleasa cererea de inscriere, un formular pus la dispozitie de institutia de stat si dosarul care trebuie sa cuprinda: o copie a certificatului de nastere a copilului, adeverintele de salariati ale parintilor sau macar a unuia dintre parinti (pentru gradinitele cu program prelungit si saptamanal), copiile actelor de identitate ale parintilor si fisa medicala a copilului, completata de medicul de familie cu vaccinarile si starea de sanatate a copilului.

Pe cerere de inscriere la gradinita parintele poate sa completeze maximum trei optiuni pentru gradinite. Obligatoriu va fi completata cel putin o optiune. In caz ca nu sunt locuri suficiente la prima gradinita, ar putea prinde loc la celelalte pentru care a optat, in functie de criteriile de departajare generale sau specifice ale celor trei unitati de invatamant pentru care a optat.

Vezi si Cu analizele la gradinita

Rezultatele inscrierior la gradinita 

In data de 18 iunie 2018, la ora 15:00, gradinitele vor afisa listele finale cu copiii inscrisi/admisi in gradinita, pentru anul scolar 2019 – 2020, dupa prima etapa. Potrivit Inspectoratului  Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), copiii respinsi in prima etapa, vor putea fi inscrisi pe locurile ramase libere in Etapa II, adica in perioada 24.06.2019 – 19.07.2019.

Care sunt criteriile de departajare

In situatia in care sunt mai multe cereri decat locuri disponibile, gradinitele vor accepta copiii in functie de criteriile generale de departajare, care sunt acelea;I pentru toate unitatile de invatamant de stat, dar si de criteriile specifice pe care realizate de fiecare gradinita, cu aprobarea Consiliului de administratie al acesteia si cu avizul Inspectoratului Scolar Judeţean.

Potrivit unor directori de gradinite de stat, nu are nicio importanta daca v-ati inscris copilul in prima sau in ultima zi la gradinita. Nu influenteaza cu nimic, dimpotriva directorii le recomanda parintilor sa nu se inghesuie toti in primele zile de inscrieri.

In ceea ce priveste criteriile de departajare, trebuie depuse documente la dosar pentru a fi luate in considerare, respectiv: unui document care dovedeste ca un copil este orfan de ambii parinti (situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti) sau de un singur parinte; un certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului. Daca copilul mai are déjà un frate sau o sora la gradinita respectiva se tine cont de acest lucru.

Citeste si 8 provocari la cresa/gradinita

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here