Cu analizele la gradinita

Cu analizele la gradinita. Daca ti-ai inscris copilul la cresa sau la gradinita, ti s-a cerut printre altele sa-i faci analize celui mic, desi efectuarea acestora la inscriere nu este obligatorie. Totusi, exista destule unitati si de stat si private, care cer efectuarea unor investigatii precum examenul coproparazitologic, exudatul faringian. Multe gradinite de stat afiseaza actele necesare pentru inscrierea copilului. Altele cer analize suplimentare, chiar si pentru parinti, in timp ce reprezentantii medicilor de familie sustin ca acest lucru reprezinta un abuz. Mai mult, in timpul anului, mai ales in sezonul virozelor, daca cel mic lipseste mai mult de 3 zile, are nevoie de aviz epidemiologic de la medicul de familie ca este apt sa intre in comunitate. De ce toate acestea? Aflati explicatiile date de un manager de gradinita si de un medic de familie.

Citeste si: 8 provocari la cresa/gradinita

,,Intrarea unui copil in colectivitate sau reintoarcerea acestuia in colectivitate inseamna si un risc crescut de transmitere a infectiilor, tinand cont de sistemul sau imunitar in dezvoltare inca, mai ales in cazul celor de gradinita sau din clasele primare. In plus, cei care abia intra la gradinita nu prea au avut contact cu multi agenti infectiosi, astfel ca organismul lor nu poate produce suficienti anticorpi protectori. Copiilor care intra sau se intorc in colectivitate, in crese, gradinite sau in ciclul primar li se recomanda de catre medicul specialist pediatru o serie de analize de baza, care sa ateste starea lor de sanatate, scopul fiind acela de a preveni raspandirea unor boli in mediile in care intra”, a precizat Emilian Gheorghe Apostol, managerul Gradinitei cu Baloane din Bucuresti.

Aviz epidemiologic de la medicul de familie

Pentru inscrierea copiilor in gradinita pe care o conduce, managerul cere la inceputul anului scolar, avizul epidemiologic de la medicul de familie, care atesta faptul ca cel mic este clinic sanatos. Dr. Sandra Alexiu, medic de familie si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov a confirmat ca adeverinta medicala privind inscrierea in colectivitate se elibereaza de catre medicul de familie atunci cand copilul intra prima data intr-un ciclu de invatamant. „Daca merge mai departe la un alt ciclu de invatamant, sigur ca adeverinta respectiva este eliberata de medicul colectivitatii. Daca avem un medic scolar si copilul intra in clasa a V-a, atunci medicul scolar la inceputul anului trebuie sa faca un examen medical. (…) In momentul in care se incepe un nou ciclul de invatamant aceste adeverinte si fise vin de la medicul colectivitatii”, a explicat medicul de familie pe pagina sa de facebook. Insa sunt destule unitati de invatamant care nu au medici scolari, prin urmare parintii ajung tot la medicul de familie.

Exudatul faringian, valabil intre 2 si 7 zile

In ceea ce priveste exudatul faringian, parerile sunt impartite. Unii directori de gradinite nu primesc copiii a caror rezultat a iesit pozitiv. Dr. Alexiu e de parere ca si in cazul exudatelor faringiene pozitive, copilului ar trebui sa i se permita sa mearga in comunitate. ,,Nu inseamna ca acel copil este bolnav, ci poate fi doar purtator. Copilul acela nu are febra, nu tuseste, nu are nimic, decat i-a iesit pozitiv exudatul. In aceste conditii, din punct de vedere medical este considerat purtator si nu se trateaza”.

Emilian Apostol sustine ca medicul gradinitei i-a spus ca „infectiile streptococice apar in tot timpul anului;  infectiile streptococice respiratorii sunt mai frecvente toamna, iarna. Cu toate astea cele mai multe raceli sunt provocate de virusuri – nu de streptococ. In cazul in care copilului ii curge nasul, tuseste, este ragusit si are ochii rosii, poate chiar lacrimosi, probabil ca este vorba despre o viroza, care va trece aproape de la sine. Acesta este motivul pentru care medicul testeaza existenta infectiei streptococice. Este posibil si sa existe bacteria care provoaca infectia streptococica fara ca gatul sa fie inflamat. Unii oameni sunt purtatorii bacteriei fara a se imbolnavi, ceea ce inseamna ca o pot transmite si celor din jur. De obicei, medicii diagnosticheaza cauza gatului inflamat pe baza examenului fizic si a testelor de laborator.  De fapt, multe infectii virale ale gatului arata mai rau decat infectiile provocate de bacteria streptococica.”

Exsudatul faringian si nazal se recolteaza dimineata, inainte de a consuma alimente sau lichide, iar parintii trebuie sa stie ca rezultatul este valabil intre 2 si 7 zile.

Examen coproparazitologic si coprobacteriologic

Examenul coproparazitologic permite identificarea parazitilor intestinali, din scaun. Dar analiza necesita repetarea la intervale de cateva zile deoarece ouale, chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.

In opinia lui Apostol, „parazitozele intestinale sunt foarte frecvente la copii si neavand semne zgomotoase de boala pot trece neobservate, uneori; efectele asupra dezvoltarii copilului sunt negative. Calea de transmitere este mana murdara, fructele si legumele nespalate sau spalate cu apa infestata (apele din jurul taberelor sau camping-urilor), contactul direct in timpul jocului, contactul intre membrii unei colectivitati (cresa, gradinita, scoala, familie). Atentie! Viermii „nu se fac de la dulciuri”, asa cum gresit spun majoritatea parintilor; este adevarat ca unii copii manifesta apetit crescut pentru dulciuri si una din explicatii ar fi ca parazitul aflat in intestinul copilului se hraneste cu substante nutritive, in detrimentul copilului, care simtindu-se slabit va compensa slabiciunea cu „un dulce ”, care elibereaza rapid energie.”

Citeste si: Recomandari generale in legatura cu mersul copilului la gradinita

Raceste foarte des de cand merge la gradinita

O mare teama a parintilor este aceea de-a lua copiii lor din comunitate tot felul de boli de sezon si bolile copilariei. Cu siguranta ati auzit parinti care se plang mereu: „Copilul meu raceste foarte des de când merge la gradinita.” „Imi este teama sa-l dau la gradinita, pentru ca va lua tot felul de boli de la ceilalti copii.” Din experienta interactiunii cu peste 250 de copii si parintii acestora, managerul Gradinitei cu Baloane spune ca „este normal ca un copil sa raceasca de cinci-sapte ori pe an. Copiii isi definitiveaza structura imunitatii pana la varsta de 10-12 ani, iar pentru a-si forma o imunitate puternica, organismul lor trebuie antrenat in lupta cu infectiile. De aceea, racelile, febra, bolile copilariei contribuie la intarirea capacitatii de aparare a organismului. Acesta este motivul pentru care parintii nu trebuie sa tina copiii acasa de frica bolilor pe care le-ar putea lua de la gradinita, mai ales ca unele dintre acestea pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor”. Medicul de familie Daniela Stefanescu sustine ca face parte din cursul normal al vietii ca in primul an copilul sa ia toti microbii cu care vine in contact si sa faca in mod normal 6-7 raceli usoare pe sezon. Nu este o problema ca este racit toata iarna si o saptamana doua sta acasa, o saptamana la gradinita, din nou o saptamana doua acasa racit. Este un lucru normal la varsta aceasta. In opinia medicului, parintilor trebuie sa li se explice si sa inteleaga ca este mult mai bine ca cel mic sa intre in comunitate si sa inceapa socializarea decat sa stea acasa de frica bolilor.

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here