Copiii mofturosi, motivele pentru care refuza sa manance

Copiii mofturosi pun adesea probleme parintilor care nu mai stiu cum si ce sa inventeze si reinventeze pentru a face mancarea cat mai atractiva. Dar dincolo de aceasta preocupare zilnica, parintii devin de-a dreptul ingrijorati atunci cand vine momentul sa-si duca micutii la gradinita. Oare vor fi la fel de mofturosi? Vor manca la gradinita sau vor ramane flamanzi?

Citeste si Recomandari generale in legatura cu mersul copilului la gradinita

Am cerut personalului unei gradinite detalii cu privire la modul in care  procedeaza cu cu copiii mofturosi precum si cu cei care au dificultati in a se hrani. Emilian Gheorghe Apostol, managerul Gradinitei cu Baloane si presedintele Asociatiei pentru toti copiii a precizat ca in unitatea pe care o conduce, copiii au trei mese pe zi – dejun, prânz şi gustare, conform meniului model pentru copii, stabilit de catre Centrul Naţional de Sănătate Publică.
Emilian Apostol, managerul Gradinitei cu Baloane

,,Copiii care învață de mici să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume, să facă mișcare, să își prețuiască starea de sănătate, vor păstra aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii”, a declarat Emilian Apostol.

Potrivit acestuia, este normal ca un copil sa devina mofturos la un moment dat, iar motivele sunt de natura emotionala si fizica.

Iata cateva dintre motivele pentru care copii refuza sa manance:
– Copiilor le place rutina si se tem de oameni si experiente noi. Gusturile, mirosurile si texturile noi ii sperie. De aceea, ei refuza sa incerce noi feluri de mancare.
– Unul din felurile in care un copil isi manifesta independenta este prin a refuza sa manance. Pe masura ce copilul creste si poate face anumite lucruri fara ajutorul parintilor, isi da seama de abilitatile pe care le are si incepe sa aiba propriile pareri in legatura cu lucrurile pe care trebuie sa le faca, locurile in care trebuie sa mearga. Intre doi si patru ani, copiii exploreaza lumea din jurul lor, inclusiv masa din bucatarie.
– Mofturile la mancare ii permit copilului sa exploreze relatia cauza-efect. Nimic nu-i place mai mult decat sa observe reactia parintilor la ceea ce face.

Citeste si Cu analizele la gradinita

”La gradinita noastra am transformat momentul mesei intr-o ocazie placuta si pozitiva de a fi impreuna, fara conflicte, tensiuni sau surse ce distrag atentia de la mancare, cum ar fi televizorul sau jocuri, jucarii aduse la masă”, a afirmat managerul gradinitei.

Stiati ca…

Cei mai multi mofturosi au intre doi si patru ani.

Unii copii nu au nevoie de prea multa mancare.

Copiii cresc foarte repede, dar cei intre unu si trei ani cresc putin mai incet decat ceilalti. De fapt, sunt perioade in care nu cresc deloc. Deci pofta de mancare a copilului variaza in functie de aceste perioade. Uneori ii este foame si mananca mult, alteori nu are nevoie de prea multa mancare. Si cum stomacul unui copil este destul de mic, nu va avea nevoie de prea multa mancare ca sa fie satul.

Citeste si  Despre dificultatile de acomodare la gradinita cu Emilian Apostol, managerul unei gradinite private

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here