Studiile dau verdictul: copiii au nevoie mai mult de experiente, decat de jucarii!

Copiilor le plac jucariile! Copiii au nevoie de jucarii, dar mai mult decat de acestea, au nevoie de experiente, de timp petrecut impreuna, de jocuri, de conversatii interesante, de rasete, de interactiune, de amintiri frumoase. Studiile dau verdictul: copiii au nevoie mai mult de experiente, decat de jucarii!

Citeste si: Tu cum alegi jucariile pentru copilul tau?

Experientele sunt cele care conteaza cel mai mult si ca ii ajuta sa se dezvolte armonios. Iar unele studii chiar arata ca, oferindu-i copilului prea multe jucarii, in loc sa-l bucuri, s-ar putea sa obtii un rezultat total diferit, sa fie mai putin fericit, scrie mother.ly.

Clair Lerner, cercetator despre dezvoltarea copilului, sugereaza ca atunci cand i se ofera unui copil multe jucarii si jocuri, acesta se va juca mai putin cu acestea: prea multe jucarii ii vor distrage atentia, il vor coplesi, va avea un nivel redus de concentrare, si in loc sa caute sa descopere si sa invete cat mai multe de la fiecare jucarie in parte, se va intampla opusul: se va “plictisi” repede si nu va fi interesat sa invete ce poate face cu acea jucarie.

Un alt studiu, facut de Michael Malone, profesor de Educatie Timpurie in cadrul Universitatii Cincinnati a aratat ca un copil cu jucarii mai putine, dar mai bune (n.a: educative) il vor invata sa-si dezvolte cooperarea, impartirea, generozitatea – calitati valoroase pentru viitorul lui.

Sfast: I-ai cumparat cateva jucarii? Ofera-i-le treptat. De exemplu, astazi una, peste cateva zile, alta. Este indicat sa-l lasi sa descopere tot ce poate face cu fiecare jucarie in parte. Si nici sa nu te sperii ca se plictiseste. Plictiseala este sanatoasa!

Un alt aspect important este sa cauti jucarii in care sa te implici si tu. Un studiu facut la Universitatea din Oxford  a aratat ca succesul unui copil in viata este legat nu de jucariile si gandgeturile pe care le-a avut la dispozitie, ci de implicarea parintilor in jocurile copilului, de timpul pe care parintii l-au petrecut cu copilul. Atentia parintelui este mai importanta decat orice jucarie, indiferent de pret si de cate actiuni poate indeplini aceasta. Copilul va avea mult mai multe lucruri de invatat de pe urma experientelor decat de pe urma sofisticatelor jucarii si jocuri.

Citeste si: Copilul tau are prea multe jucarii?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here