Tu cum alegi jucariile pentru copilul tau?

Ce frumos e sa-ti vezi copilul cum se joaca, ca este inconjurat de jucarii si ca este atat de absorbit de toate acele activitati, nu-i asa? Jucariile sunt importante pentru dezvoltarea copilului, dar acestea pot prezenta si anumite riscuri. Tu cum alegi jucariile pentru copilul tau?

In primul rand, alege jucariile care sunt potrivite varstei lui, in functie de stadiul de dezvoltare in care se afla.

Intreaba-te: “care este functia acestei jucarii?” Jucariile sunt destinate copiilor, dar cumva tin cont si de alegerile, dar si de dorintele parintilor. Majoritatea parintilor cauta ca o jucarie sa se potriveasca stilului de viata pe care-l urmeaza si in functie de activitatile pe care le desfasoara in fiecare zi (de exemplu, jucarii pentru perioada meselor, pentru baita copilului, pentru piscina etc, durata folosirii jucariilor etc).

Verifica respectarea stardardelor de siguranta. Citeste etichetele, verifica daca este vorba despre asamblarea jucariei etc.

Citeste si: Jocul, un indicator foarte bun al starii emotionale a copilului

Iata la ce sa fii atent:

  • Asigura-te ca jucaria nu are parti mici sau ascutite, ce pot fi usor detasate si pe care copiii mai mici de 3 ani le pot inghiti.
  • Eticheta este vizibila, lizibila, are numele producatorului, respecta cerintele Comisiei Europene (are marcajul CE) si alte detalii (de exemplu, pentru ce varsta este indicata jucaria).
  • Informeaza-te ca jucaria nu este facuta din materiale ce contin chimicale, ca nu sunt toxice (de exemplu, jucariile de dentitie nu contin BPA, PVC, ftalati etc)
  • Citeste cu atentie instructiunile de asamblare, de folosire si de mentenanta a jucariei (de exemplu, jucariile cu baterii sa fie insurubate bine, jucariile din plastic sa poata fi spalate in masina de spalat etc).
  • Cauta sa achizitionezi jucarii de la producatori renumiti, de la care ai mai cumparat sau pe care si alti parinti ii recomanda.
  • Cerceteaza si cauta cu atentie informatii despre jucaria respectiva, atat online (recomandari, review-uri pe bloguri etc), cat si in magazine.
  • Jucariile de plus ar trebui sa poata fi spalate, evita-le pe cele care arata pe eticheta ca nu pot fi spalate.
  • Atentie si la jucariile usor inflamabile (de exemplu, cele din material plastic se aprind extrem de usor si contribuie la propagarea rapida a focului si a fumului toxic de incendiu. Jucariile din lemn se aprind mai greu, ard mai lent si mai controlat, spre deosebire de cele din plastic, conform igsu.ro).
  • Sa nu fie prea zgomotoase! (multi se sperie de zgomotele puternice sau ii pot provoca  copilului tulburari auditive).

O alta recomandare ar fi sa eviti sa utilizezi jucariile mult prea vechi, primite cu cele mai bune intentii de la prieteni, rude, cunostinte, dar care poate nu mai indeplinesc standardele de siguranta.

Dupa ce ai cumparat o jucarie, asigura-te ca puiul tau stie sa o utilizeze corespunzator, arata-i cum poate sa o faca sau supravegheaza-i joaca.

S-ar putea sa-ti placa si: Impartim sau nu jucariile? “Copilul meu nu este obligat sa imparta cu al tau!”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here