Multi copii se ataseaza de o paturica, un ursulet de plus, pernuta, masinuta sau orice alt obiect pe care il folosesc, atunci cand merg la somn sau atunci cand trec printr-o perioada de tranzitie, de schimbare. Afla aici mai multe despre obiectele de confort ale copilului.
Citeste si: Dezvoltarea emotionala a copilului de doi ani
In psihologie aceste obiecte sunt numite “de tranzitie”, fiindca acestea il ajuta pe copil sa depaseasca anumite etape, avand mereu acel confort adus de lucrurile preferate, familiare.
Cam o jumatate dintre copii dezvolta un astfel de atasament pentru cel putin un obiect. Multi bebelusi incep sa aiba astfel de “preferinte” inca de la varsta de 8-12 luni.
De ce au nevoie copiii de astfel de obiecte?
Pentru ca acestea aduc confortul, unele sunt moi si placute la atingere, miros si arata familiar. Sunt obiecte care pot fi purtate peste tot si care ii reamintesc copilului de casa, de linistea si confortul “de acasa”, de parinti.
Citeste si: De la patut de bebelus la pat de copil “mare”
Aceste obiecte preferate de copii ii ajuta sa se simta mai increzatori atunci cand nu sunt in bratele parintilor, atunci cand decid sa se aventureze in aceasta lume mare.
Un obiect de confort este, de obicei, moale, poate fi imbratisat (ursuletul de plus, paturica, pernuta etc.) si il poate ajuta pe copil sa se “linisteasca” in anumite perioade de stres, de tranzitie (de exemplu, atunci cand trece de la patutul de bebelus, la patul de “copil mare”, atunci cand incepe gradinita, atunci cand calatoriti impreuna sau cand merge in vizita la bunici pentru cateva nopti etc.). Este ca un prieten care ii ofera suportul atunci cand are nevoie.
Citeste si: Cele 10 achizitii minunate ale toddler-ului tau
Uneori aceste obiecte “de confort” pot fi atipice: unii copii se ataseaza de telecomanda televizorului, de buretele de la baie, de un cub Lego, de tricoul sau pijamaua mamei etc., scrie mother.ly.
Nu te panica, daca alegerea puiului tau este diferita de a celorlalti copii. Indiferent de ce isi alege, ai grija ca acesta sa nu aiba obiecte mici, usor detasabile, pe care le-ar putea inghiti.
Studiile arata ca toddlerii de 18-24 luni sunt cei care arata cele mai multe semne de atasament fata de un astfel de obiect de confort.
La cei mai multi copii acest atasament scade din intensitate atunci cand acestia sunt deja in grupa mare la gradinita sau se pregatesc sa inceapa scoala, dar si din cauza “presiunii sociale” (ca sunt prea mari sa mai poarte jucaria sau paturica dupa ei), se detaseaza treptat de obiectul-prieten care i-a adus atat de mult confort atunci cand a avut nevoie.
S-ar putea sa te intereseze si: Se scobeste in nas? Isi roade unghiile? Of, aceste obiceiuri deranjante ale copiilor!