Dezvoltarea emotionala a copilului de doi ani

Ba este foarte vesel si prietenos, ba morocanos si nemultumit, si este din ce in ce mai dificil sa-i intelegi aceste dese schimbari de dispozitie ale puiului tau? Asta pentru ca are doi ani! Iata ce trebuie sa stii despre dezvoltarea emotionala a copilului de doi ani.

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

Schimbarile dese si bruste de dispozitie ale copilului de doi ani sunt normale si fac parte din cresterea si dezvoltarea lui.

Un minut in urma era fericit, zambitor si cel mai vesel copil din lume, iar in minutele urmatoare este suparat sau se transforma intr-un mic scandalagiu si te intrebi serios “oare cine ti-a schimbat copilul? Pentru ca nu-l mai recunosti!”

Citeste si: Copilul tau musca? Iata ce poti sa faci!

Iata ce este bine sa stii despre dezvoltarea emotional a copilului la doi ani.

La aceasta varsta copilul isi doreste sa exploreze, sa vada totul, sa afle si sa se aventureze, de aceea, in majoritatea timpului va fi implicat in tot felul de activitati care vor insemna “testarea limitelor” – ale lui, ale tale, ale celorlalti.

Citeste si: Cele 10 achizitii minunate ale toddler-ului tau

Este un lucru minunat ca este curios si ca are curajul sa se aventureze, dar inca este lipsit de multe abilitati si cunostinte: pe de o parte, se poate accidenta usor, de aceea urmareste-i “incercarile”, pe de alta parte, se poate enerva sau frustra usor, daca nu reuseste sa-si duca la bun sfarsit “planul”, de aceea fii aproape de el, pentru a-i explica ce simte, de ce simte si cum se poate lupta cu ceea ce traieste in acel moment.

Este firesc ca atunci cand va incerca o limita si i se va spune,  spre exemplu, ca este periculos ceea ce isi doreste sa faca, sa aiba o reactie de suparare, de protest sau chiar sa te trezesti cu o splendida criza de furie. Sau sa-l vezi ca te loveste, te musca sau te impinge. La doi ani copilul nu are acea abilitate de a-si controla emotiile, de aceea reactiile de tipul “tipat”, “plans”, “muscat”, “lovit” etc sunt cele care il “ajuta” sa coopereze cu dificultatile vietii, scrie healthychildren.org.

Specialistii sunt de parere ca este important ca la acea varsta copilul sa aiba in preajma un adult disponibil emotional, care sa aiba rabdarea sa-l ajute pe copil sa-si inteleaga emotiile si sa-i ofere acea siguranta ca este inteles, iubit si ca vor trece impreuna cu bine peste acea “dificila” varsta de doi ani.

S-ar putea sa te intereseze si: Iata de ce este important sa-i citesti unui toddler

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here