Lipsesc citostaticele pentru copii din spitale

copii cancer citostatice

Lipsesc citostaticele pentru copii din anumite spitale, iar ministrul Sanatatii Sorina Pintea a declarat ca are cunostinta de faptul ca exista probleme la nivelul unor unitati sanitare in asigurarea citostaticelor, insa ca institutia nu poate demara achizitii in lipsa unor date legate de cantitatile necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice.

Vezi si 400 copii si adolescenti diagnosticati cu cancer, in fiecare an

Sorina Pintea a precizat prin intermediul unui comunicat de presa ca, in ceea ce priveste problema lipsei citostaticelor la nivelul anumitor unitati sanitare, Comisia de Oncohematologie Pediatrica a transmis ministerului o informare care facea referire la aceasta problema.

„Nu este normal sa sufere pacientii din lipsa de interes al unor angajati care nu isi fac treaba. Ca si pana acum, vom face tot ce este necesar ca sa asiguram dreptul pacientilor la tratamentele necesare, chiar si prin eliberarea unor Autorizatii de Nevoi Speciale, acolo unde este cazul”, a transmis Sorina Pintea.

Sorina Pintea a declarat ca fiecare unitate sanitara are obligativitatea de a se preocupa si a asigura tratamentele necesare pentru pacienti. Tot ea a spus si faptul ca spitalele care se confrunta cu lipsa de medicamente trebuie sa anunte „cat mai repede” Ministerul Sanatatii, oferind date care vizeaza numele medicamentului care lipseste, respectiv cantitatea necesara aprovizionarii.

„Asa cum am tot spus, este obligatoriu ca fiecare unitate sanitara sa se preocupe pentru a asigura tratamentele necesare pacientilor sai. Procedurile sunt simple, iar spitalul care se confrunta cu lipsa unor medicamente trebuie sa anunte cat mai repede Ministerul Sanatatii, care are o structura dedicata pentru rezolvarea situatiilor de acest gen”, a precizat ministrul.

In comunicat este mentional si faptul ca in data de 10 iunie, Comisia de Oncohematologie Pediatrica a Ministerului Sanatatii a semnalat o serie de probleme referitoare la achizitia de citostatice.

„In urma acestei informari, Directia Politica Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sanatatii a solicitat Comisiei de Oncohematologie, in data de 11 iunie 2019, sa revina cu detalii privind cantitatile necesare in spitale, pentru fiecare produs in parte”, se mai arata in comunicat.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, intrucat Comisia de Oncohematologie nu a putut pune la dispozitia ministerului datele necesare pentru demararea achizitiei de citostatice, „Ministerul Sanatatii a solicitat Directiilor de Sanatate Publica sa ceara unitatilor sanitare din subordine un estimat al necesarului de citostatice pentru 3, respectiv 12 luni”.

Ei au concluzionat spunand ca, pana la finalul acestei saptamani va fi publicat in Monitorul Oficial Ordinul de ministru pentru schimbarea CIM (codul individual al Medicamentului) a produsului Cisplatin, urmand sa fie achizitionate 40.000 de fiole. „De asemenea, produsul Asparaginase are pret aprobat pentru achizitia in baza unei Autorizatii de Nevoi Speciale, urmand sa intre in tara 300 de cutii saptamana viitoare”, se precizeaza in comunicat.

Sursa: Mediafax

Citeste si Clinica pentru copiii bolnavi de cancer, construita de Arhiepiscopie, cu fonduri…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here