400 copii si adolescenti diagnosticati cu cancer, in fiecare an, in Romania

In fiecare an, aproape 400 de copii si adolescenti sunt diagnosticati cu cancer in centrele de oncologie pediatrica din Romania. O treime din cazurile totale inregistrate sunt in grupa de varsta 0-4 ani. Mai mult de jumatate dintre copii ajung la oncologul pediatru in stadii avansate ale bolii. Datele privind cancerul la copil sunt disponibile gratie, Registrului National al Cancerelor la Copil, lansat in premiera de Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica (S.R.O.H.P.).

Vezi si Asociatia M.A.M.E.: Consiliere psihologica si fiziokinetoterapie pentru copii diagnosticati cu cancer si alte boli grave

Cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile (31%) care, impreuna cu limfoamele (15%), reprezinta aproape jumatate din cazurile noi de cancer. Acestea sunt urmate de tumorile sistemului nervos – central si periferic (1 caz din 5) si de tumorile oaselor si ale partilor moi (1 caz din 6). Incidenta cancerului la copil, in perioada 2010-2015, a fost, in medie, de 9,86 la 100000 de persoane cu varste intre 0 si 19 ani, mentinandu-se relativ constanta de la un an la altul. Conform datelor demografice oficiale, datorita raportarii la o populatie rezidenta de referinta mai mare decat cea reala, incidenta este mai mica decat estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru populatia Romaniei, in perioada respectiva;

Analiza cazurilor pe grupe de varsta a aratat ca procentul cazurilor la adolescenti (grupa de varsta 15-19 ani) este mult inferior fata de ponderea asteptata – doar 1 caz din 5, fata de 1 din 3, in statisticile internationale. Acest fapt indica, cel mai probabil, preluarea acestora in sectii de adulti si semnaleaza problema serviciilor de tranzitie copil-adult la adolescentii si tinerii cu cancer – o problema de actualitate, care se regaseste la nivel mondial, cauzata de impactul major pe care il au prognosticul medical si, respectiv, aspectele psiho-sociale.

Analiza pe sexe arata o pondere mai mare a diagnosticului de cancer la baieti fata de fete,  pentru toate grupele de varsta;

Cazurile de cancer la copii sunt, in cea mai mare parte, diagnosticate cu intarziere. In fiecare an, mai mult de jumatate dintre copii ajung la oncologul pediatru in stadii avansate ale bolii, fapt ce influenteaza negativ sansele de supravietuire pe termen lung a acestora.

Registrul National al Cancerelor la Copil a fost initiat in anul 2009 de catre S.R.O.H.P. cu scopul de a contribui la imbunatatirea asistentei medicale pentru copiii cu cancer din Romania, prin furnizarea unor date de calitate pentru fundamentarea politicilor de sanatate privind cancerul pediatric si integrarea oncopediatriei romanesti in circuitul international al cercetarii oncologice pediatrice. Registrul este finantat exclusiv din surse non-guvernamentale.

„Prin Registrul National al Cancerelor la Copil nu vom cunoaste doar cati copii au nevoie anual de ingrijire pentru cancer. Vom putea afla si daca avem medici specialisti suficienti sau daca exista locuri suficiente in sectii de specialitate. Cunoasterea completa a cazuisticii din anul 2010, pana in prezent ne va permite efectuarea unei anchete de supravietuire, care sa ne ofere tabloul obiectiv al sanselor de supravietuire a copiilor tratati in Romania, in comparatie cu cei care au beneficiat de tratament in alte tari. In plus, acest instrument va putea fi folosit de decidentii politici pentru a estima, in baza unor date concrete, cati bani ar trebui sa aloce, anual, pentru a asigura necesarul de medicamente”, a declarat, in cadrul evenimentului de lansare, Prof. Dr. Monica Desiree Dragomir, presedintele Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica.

In anul 2018, Registrul a putut fi relansat in urma sustinerii Asociatiei Daruieste Aripi si cu ajutorul parteneriatului cu Institutul Oncologic “Ion Chiricuta” din Cluj Napoca, respectiv cu Registrul Regional de Cancer Nord-Vest. Astfel, baza de date a fost verificata si completata cu toate cazurile de cancer la copii si adolescenti inregistrate pe teritoriul tarii, intre anii 2010-2017, si tratate in centrele de oncologie pediatrica din Romania. In urma interpretarii datelor, a fost posibila o reprezentare clara si obiectiva a numarului de cazuri noi, a distributiei lor in teritoriu si a numarului de tumori din fiecare tip de cancer.

Vezi si 90% dintre copiii bolnavi de cancer s-ar putea vindeca

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here