90% dintre copiii bolnavi de cancer s-ar putea vindeca

  Foto: stlukesonline

  Aproape 500 de copii se imbolnavesc anual de cancer in Romania, 90% avand sanse de supravietuire, insa jumatate dintre ei mor pentru ca sunt adusi prea tarziu la medic, a declarat Monica Dragomir, sefa de clinica a Institutului Oncologic Bucuresti, cu ocazia lansarii proiectului "Zambet de copil".

  “Gratie tehnologiilor medicale moderne care exista in centrele specializate din tara noastra, 90% dintre ei s-ar putea vindeca. Cu toate acestea, numai 50% dintre ei reusesc sa supravietuiasca maladiei. Sansele celorlalti sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu in aceste centre, atunci cand boala este prea avansata pentru a fi invinsa, si, cateodata, pentru ca din teama si disperare, familiile resping sau abandoneaza tratamentul de specialitate, sperand in remedii miraculoase”, a explicat Monica Dragomir. In ciuda progreselor notabile realizate in, rezultatele sunt inferioare celor obtinute in tarile dezvoltate. Motivul principal al acestei diferente este diagnosticul in stadii avansate in peste 60% din cazuri, cand tratamentul nu mai poate aduce vindecarea. "Cauza cea mai importanta de ratare a sanselor de supravietuire si vindecare este intarzierea in identificarea si indrumarea cazurilor suspecte spre serviciile de oncologie specializate, dublata, nu de putine ori, de intarzierile sau chiar refuzul familiilor in a da curs recomandarilor medicale”, a mai spus Dragomir.

  Cancerul la copil este rar, comparativ cu incidenta cancerului la adult. In fiecare an, in Romania apar, in medie, zece cazuri noi la 100.000 de copii. Desi reprezinta doar 2% din totalul cazurilor de cancer. Aceasta boala este a doua cauza de deces la adult, dar si la categoria de varsta 5-14 ani, in tarile dezvoltate, a mai spus seful de clinica de la Institutul Oncologic Bucuresti.

  Sursa: Mediafax

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here