Iata semnele ca nu mai are nevoie de somnul de pranz

La inceput cauti informatii, tehnici si trucuri cum sa-ti adormi bebelusul, apoi toddler-ul, iar dupa aceea vine o zi in care copilul nu mai vrea sa doarma la pranz. Si parca niciun parinte nu e suficient de pregatit pentru acea zi.

Afla aici mai multe despre care sunt semnele ca nu mai are nevoie de somnul de pranz si cum sa faci trecerea cat mai usoara pentru copil. Dar si pentru tine!

Citeste si: Somnul bebelusului: stii de cate reprize de somn are nevoie?

Minunatul somn de pranz, acea perioada de 2 ore in care copilul doarme, iar tu ai timp sa te gandesti la orice altceva decat parinteala si poti sa faci ceva si pentru tine: sa savurezi cafeaua (reincalzita de dimineata!), sa citesti un capitol dintr-o carte interesanta, sa vorbesti la telefon cu prietenele tale bune, sa te uiti la o comedie romantica etc.

Ma rog, adevarul s-ar putea sa fie un pic altul, adica sa pui hainele la spalat, sa strangi lucrurile prin casa, sa gatesti si sa mai gusti cate o gura de cafea. Dar tot parca ai impresia ca ai “timp liber” sa mai faci si altceva sau ca poti sa faci orice, fara a fi intrerupta in mod repetat.

Potrivit specialistilor, majoritatea bebelusilor au nevoie de 2 reprize de somn in timpul zilei, cam pana la varsta de 18 luni, iar dupa aceasta perioada cei mai multi renunta la repriza de dimineata si raman cu somnul de pranz, in prima faza, consistent.

Citeste si:Somnul de dupa-amiaza este benefic pentru odihna din timpul noptii

Iata care sunt semnele ca nu mai are nevoie de somnul de pranz:

  • Atunci cand este “ora de somn” copilul nu pare obosit sau ii este din ce in ce mai greu sa adoarma la pranz, scrie baby-chick.com.
  • Daca doarme la pranz, ii este greu sa adoarma seara, nu pare obosit sau adoarme noaptea mult prea tarziu.
  • Poate sari peste somnul de pranz fara a fi agitat, morocanos sau mult prea obosit la primele ore ale serii.

Pana la varsta de 4 ani, cam 50 % dintre copii inca au nevoie de somnul de dupa amiaza, chiar daca acesta este de durata mai scurta, conform sleep.org. Bineinteles ca, nevoia somnului de pranz este in stransa legatura si cu numarul orelor pe care copilul le doarma noaptea. Daca un copil doarme noaptea cam 11-12 ore, s-ar putea ca deja la varsta de 3 ani si jumatate sa renunte cu usurinta la somnul de pranz.

Cert este ca, pana la varsta de 5 ani, majoritatea copiilor renunta la somnul de dupa amiaza.

Citeste si: Cand renunta la somnul de dupa-amiaza

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here