Cand renunta la somnul de dupa-amiaza

    Foto: Guliver

    Somnul de dupa-amiaza este indispensabil pentru copil, este un moment de liniste si de repaus, care ii va permite micutului sa se revigoreze, sa se recupereze dupa o zi plina, agitata. Odihna este necesara pentru a completa somnul de noapte, insa trebuie adaptata la nevoile fiecarui copil.

    Fiecare copil are propriul sau ritm de a dormi. Unii copii dorm mai mult dupa-amiaza, altii prefera sa doarma mai mult noaptea. Acest lucru depinde foarte mult de activitatea din timpul zilei. Important este sa-i asiguri un program ordonat de viata, in functie de nevoile lui personale. Pana la varsta de 3 ani, micutul are inca nevoie de somnul de dupa-amiaza.

    Ideal pentru copil ar fi sa poata sa doarma dupa- amiaza, atunci cand simte el nevoia, si nu dupa un orar stabilit dinainte. Totusi, daca doarme in aceasta perioada a zilei, asigura-te ca ora la care se trezeste nu este foarte apropiata de ora la care se culca din nou, acest lucru putand duce la instalarea unei insomnii pe timpul noptii. Pentu asta, trebuie sa cunosti foarte bine orele de somn ale puiului tau.

    CUM IL ADORMI

    Nu este obligatoriu sa iti culci copilul dupa-amiaza, daca lui nu-i este somn si nu vrea sa doarma. Nu ii impune acest lucru, insa favorizeaza-l. O buna odihna sau o pauza pot aduce beneficii atat pentru copilul tau, cat si pentru tine. Copilul trebuie sa stea calm si confortabil in patutul sau, in camera sa, si daca se poate, creeaza-i posibilitatea de a patrunde un pic de lumina, pentru ca micutul sa poata face diferenta intre somnul de zi si cel de noapte.

    Daca copilul tau refuza sa mai doarma dupa-amiaza, desi, psihologic, mai are nevoie de acest lucru, poti sa ii propui sa ii citesti o povestioara, ca sa il linistesti. De asemenea, poti sa ii propui sa ia cu el in pat cateva carticele pe care el le indrageste, sa-l provoci la un joc, sa-l incurajezi sa descifreze imaginile cartilor, sa incerce sa „citeasca“ singur, iar tu sa il asculti cu incantare si sa il lauzi. Daca nici asa nu merge, pune-i muzica in surdina si cu siguranta el va adormi repede.

    Pe masura ce creste, spre 4-5 ani, el considera perioada somnului de dupa- amiaza o pier dere de timp, preferand sa ia parte la alte activitati mult mai captivante. Unii copii pot sari fara nicio problema peste somnul de la pranz. Insa tu ar trebui sa ii asiguri micutului tau ocazia de a dormi, dar, subtil, sa il lasi pe el sa aleaga daca o face sau nu.

    ALTE ACTIVITATI DE DUPA-AMIAZA

    In cazul in care copilul a ajuns la stadiul in care nu vrea sub nicio forma sa mai doarma ziua, tu ar trebui sa ii organizezi programul zilnic dupa alte reguli decat cele de pana acum. Pentru aceasta, e necesar sa cunosti si sa intelegi necesitatile micutului tau. Asigura-i un program prin care sa-si consume energia, insa tinand cont in mare parte de preferintele lui. Ocupa-i timpul cu jocuri si activitati care ii fac placere, dar care sa nu il solicite foarte mult. Fa ca aceste momente sa fie percepute de cel mic ca adevarate clipe de refacere si relaxare.

    Gandeste-te ca, daca il obosesti foarte tare pe parcursul zilei, seara vei avea parte de un copil capricios, foarte surescitat. In zilele noastre, ai posibilitatea de a-ti inscrie copilul la o multitudine de activitati. Ar fi bine sa intocmesti o lista, in care sa-i propui micutului tau o serie de activitati, care crezi ca i-ar aduce beneficii, dandu-i totodata posibilitatea de a alege singur ceea ce doreste sa faca.

    Daca nu poti participa la astfel de evenimente, pune-ti imaginatia la contributie si apeleaza la o serie de trucuri. Poti amenaja chiar la tine acasa un colt unde micutul tau isi poate exprima creativitatea si unde sa isi poata consuma energia in mod constructiv. Poti numi aceste spatii „ateliere“. In fiecare zi poti inventa cate un atelier: cel de construct ii, de arte plastice, de teatru, de lectura etc.

    Poti, de asemenea, impreuna cu alte ma mici, sa mergeti acasa la una dintre voi, unde sa organizati astfel de „ateliere“. Dupa, ar trebui sa va relaxati, respirand aer proaspat, prin parc. Seara, ar fi bine sa il obisnuiesti sa adoarma mai devreme, undeva in jurul orei 20.00, pentru ca somnul lui sa fie suficient si totodata sanatos. Nu te speria! Daca se culca mai devreme, nu inseamna neaparat ca se va trezi mai devreme.


    SFAT SUPERBEBE

    Cand vine vorba de somnul de dupa-amiaza, au loc adevarate dispute intre parinti si copii. In general, copilul isi regleaza ritmul de somn in functie de nevoile lui de recuperare. Daca nu doarme, nu inseamna neaparat ca a trecut la un alt stadiu de dezvoltare. Urmareste-l cu atentie, cauta cauzele si incearca sa le rezolvi. S-ar putea ca micutul sa aiba o suferinta pe care sa nu vrea sa ti-o impartaseasca, este prea cald, sau poate este foarte obosit.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here