Reteta zilei: salata de avocado sau un guacamole mai simplu

Wikipedia ne spune ca guacamole e un sos originar din America Centrala , preparat pe baza de avocado, un arbore originar tot de pe acolo. Cuvantul provine din limba spaniola din aguacate si mole (avocado si sos), care la randul lor provin din limba nahuatl (este de fapt un grup de limbi si dialecte relationate, fiind limba nativa America Centrala). Sosul are in componenta pasta de avocado si apa la care se adauga mirodenii.

Vezi si Reteta zilei: rasol de vita cu sos de portocale la cuptor

Reteta moderna si elementara a sosului guacamole consta in a pisa fructul de avocado pana la obtinerea unei paste omogene, adaugand ceapa, chili verde, zeama de lamaie si sare. De asemenea, se poate adauga coriandru tocat fin, miez de rosii proaspete sau pasta de rosii. In tarile de provenienta a sosului, varianta in amestec cu rosii poarta denumirea de salsa (sos) si nu guacamole. In nordul Mexicului, sosul guacamole se prepara doar din fructul de avocado pisat, la care se mai poate adauga putin lapte sau smantana. In bucataria mexicana sosul de guacamole se foloseste pentru a acompania diverse gustari, taco mexican, preparate din carne, etc.

Mie, avocado asta, mi se pare o baza minunata pentru diverse sosuri, paste sau salate, pe cat de anost este mancat asa, simplu, pe atat de gustoase si savuroase devin mancarurile in care este folosit.

Reteta de astazi este una foarte simplu si usor de facut.

Ingrediente:

  • Un avocado gata de mancat, adica se simte moale sub coaja atunci cand il presam intre degete;
  • 1 ardei gras sau kapia, neparat verde;
  • 1 ceapa rosie medie;
  • 1 catel mediu de usturoi
  • Zeama si coaja rasa de la o lamaie verde, limeta ii mai zice, cu coaja foarte bine spalata;
  • 1 legatura de patrunjel;
  • 1 cateva fire de coariandru verde;
  • Sare;
  • Ulei de masline extravirgin;
  • 1 ardei iute – optional.

Citeste si Reteta zilei: risotto cu parmezan

Mod de preparare:

Ardeiul verde si ceapa, curatate si spalate, se toaca marunt. Puteti pune si ardei rosu sau galben, fiecare dupa gust si inspiratie, doar ca ardeiul verde are o aroma speciala de proaspat. Avocado se curata de coaja, se taie pe jumatate si se scoate samburele. Daca este foarte moale, se piseaza bine pana se obtine o pasta. Daca pulpa lui este ferma, se taie la fel, marunt. Neparat trebuie sa aiba o culoare verde frumoasa, daca s-a innegrit, la gunoi cu el!

Se amesteca cele trei: avocado, ceapa si ardeiul, se asezoneaza cu zeama de la limeta si cu coaja rasa, sare si nu mai mult de o lingurita din uleiul de masline extravirgin.

Patrunjelul si coriandrul spalate si tocate marunt se pun la final si se amesteca totul usurel. Nu-i nicio problema daca nu aveti coriandru verde, patrunjelul e deajuns.

Catelul de usturoi, pisat si el se adauga la compozitie. Un catel e deajuns cat sa dea aroma salatei, mai mult ar fi prea mult.

Ardeiul iute, daca vreti sa il puneti, alegeti cum il tocati, cu sau fara seminte, in functie de cat de iute vreti sa devina salata.

Este o salata-pasta-sos excelenta, pe care o puteti folosi ca salata sau garnitura la orice fel de carne sau peste, cartofi sau paste.

Cel mai bine o savurati asa, simpla, pe o lipie proaspata si cu o bere rece!

Vezi si Reteta zilei: ciuperci la tigaie cu usturoi

Autor: Consuela Binder

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here