Iata avantajele copilului care vorbeste mai multe limbi

Tot mai multi specialisti ii incurajeaza pe parinti sa-l invete pe copil mai mult de o limba sau cel putin sa-l expuna, pe cat posibil, la alte limbi si culturi.

Stiai ca exista peste 6500 de limbi vorbite in intreaga lume? Si doar 196 de tari. Traim intr-o societate multiculturala, iar tot mai multe studii arata beneficiile pe care le are un copil bilingv sau poliglot. Afla care sunt avantajele copilului care vorbeste mai multe limbi.

Citeste si: Cand se pot invata cel mai bine limbile straine?

Stiai ca limba cea mai vorbita din lume de catre nativi este chineza (aproximativ 1, 2 miliarde o folosesc)? Aceasta este urmata de engleza, hindustani (care se vorbeste in India), spaniola, rusa, bengali, portugheza, indoneziana si franceza.

Exista tot mai multe studii care arata faptul ca un copil care invata mai mult de o limba se dezvolta din punct de vedere cognitiv, social si emotional mai repede spre deosebire de un copil care nu este expus si la alte limbi in afara de cea materna.

Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

Potrivit specialistilor in cresterea si educatia timpurie, iata care sunt principalele beneficii ale bilingvismului:

  • Atunci cand un copil stie doua limbi, creierul acestuia are capacitatea fantastica de a le separa, iar acest “exercitiu” il ajuta sa-si dezvolte si abilitatea de a rezolva sau de a gasi repede solutii atunci cand apare o problema. In plus, s-a demonstrat ca un copil bilingv sau trilingv are o memorie mai buna, precum si o capacitate de concentrare mult mai mare, conform unui studiu recent facut la Universitatea Toronto’s York.
  • Un studiu facut in cadrul Institutului Frank Porter pentru Dezvoltarea Copilului a aratat ca un copil bilingv reuseste sa se concentreze mai usor si poate sa-si gestioneze mai repede emotiile si comportamentul, astfel incat ii va fi mai usor sa se integreze in grupuri noi la gradinita, la scoala, la locul de joaca etc.
  • Iti faci griji ca o bunica vorbeste in franceza, in timp ce cealalta bunica in engleza? Specialistii te asigura ca un copil bilingv are avantajul sa-si construiasca o relatie mai stransa cu persoanele care vorbesc „alte limbi”, va cauta sa aiba o conexiune diferita si speciala cu ambele bunici!
  • Pentru ca un copil bilingv este expus la diferite limbi, acesta va intelege mai usor si alte culturi, va intelege ce inseamna „diversitate”, iar cei care au fost expusi frecvent sau din frageda copilarie unui mediu multicultural vor avea capacitatea de a se integra si de a se acomoda mai repede spre deosebire de copiii care vorbesc o singura limba.

S-ar putea sa te intereseze si: Cand este recomandat sa incepi sa ii citesti copilului tau?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here