Oare probioticele pot reduce grețurile matinale din sarcină? Iată ce spun cercetătorii!

Foto: blog.pregistry.com

Greturile matinale reprezintă un simptom atât de comun, în special în primul trimestru de sarcină, încât se crede că 85% dintre gravide treci prin astfel de experiențe. Cercetătorii nu prea pot explica de ce anumite femei însărcinate se confruntă mai des, mai intens sau pentru o perioadă mai mare de timp cu acestea, în timp ce pentru alte femei grețurile matinale sunt relativ ușor de gestionat.

De-a lungul timpului, femeile însărcinate și-au împărtășit între ele tot felul de sfaturi, idei și remedii despre cum pot ține în frâu grețurile matinale, iar cercetătorii s-au întrebat de curând dacă pot probioticele să fie de ajutor în acest caz. Iată ce a arătat un studiu recent: administrarea de probiotice în primul și cel de-al doilea trimestru de sarcină poate ajuta la ameliorarea grețurilor matinale.

Probioticele sunt bacterii benefice care colonizează mucoasa intestinală. În timpul sarcinii, care este cunoscută drept o perioadă de schimbări hormonale majore, nivelurile crescute de estrogen și progesteron pot schimba compoziția microbiomului, afectând direct modul în care funcționează tractul gastrointestinal. Acest lucru poate însemna și o schimbare semnificativă în ceea ce privește alimentele pe care dorești/aleg să le mănânci și cele pe care nici nu vrei să le vezi în fața ochilor, ca urmare a stărilor de greață sua poate chiar a  vărsăturilor și constipației care se pot intensifica rapid.

Grețurile matinale pot începe încă din săptămâna a 6-a de sarcină și pot dura până în săptămâna a 22-a, potrivi dr. Ranae Yockey, obstetrician si ginecolog, de la Spitalul Comunitar Northwest, scrie mother.ly.

Efectele administrării de probiotice în timpul sarcinii nu au mai fost studiate până acum. Cercetătorii de la Universitatea din California Davis au făcut un studiu (publicat în ”Nutrients”) la care au participat gravide însărcinate între săptămânile 14 și 21, care au luat suplimente cu probiotice de două ori pe zi, timp de 6 zile, apoi două zile au făcut pauză, după care au luat din nou probiotice. Studiul a durat 16 zile.

Suplimentul probiotic folosit în studiu a constat din 6 tulpini, dar majoritatea erau din specia Lactobacillus, care a fost bine studiată pentru efectele sale benefice. Participantelor li s-a cerut să-și înregistreze simptomele de 17 ori pe zi pe durata studiului, dar și să-ți evaluezer calitatea vieții.

Chiar dacă dimensiunea eșantionului a fost mică și studiul a fost de scurtă durată, rezultatele au fost impresionante: aportul de probiotice a redus episoadele de greață cu 16%, orele în care simțeau greață și a redus episoadele de vărsături cu 33%. Constipația a fost, de asemenea, îmbunătățită, iar participantele la studiu au raportat o calitate mai bună a vieții în general, observând că au avut mai puțină oboseală și au fost mai capabile să-și gestioneze munca și angajamentele sociale.

Deși nu există multe date despre utilizarea probioticelor în timpul sarcinii, acesstea sunt în general considerate a fi sigure în timpul sarcinii și alăptării. „Nu există niciun motiv pentru care să nu fie folosite – vor rămâne în tractul gastrointestinal, nu vor afecta copilul în uter”, spune Mary Jane Minkin, profesor clinic de Obstetrică, Ginecologie și Științe ale reproducerii la Facultatea de Medicină a Universității Yale.

Cercetătorii recomandată ca în cazul în care stările de greață sunt intense și greu de gestionat cel mai bine ar fi ca femeia însărcinată să se adreseze medicului și să găsească împreună cele mai potrivite pentru tine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here