Cand este recomandat sa incepi sa ii citesti copilului tau?

Imagine de ParentiPacek de la Pixabay

Stim deja cu totii ca cititul povestilor inainte de culcare nu este doar un ritual care intareste legatura dintre mama si copil, ci si o activitate ce contribuie la dezvoltarea cognitiva a micutului tau. Cand, insa, este recomandat sa incepi sa-i citesti copilului?

Aceasta intrebare vine cu un raspuns cat se poate de simplu: inca de la inceput. Te vei gandi, probabil, ca in primele luni de viata copilul tau nu intelege nici macar cuvinte, daraminte intrigile complicate ale povestilor cu printi si printese. In realitate, insa, acest ritual prezinta beneficii chiar si in cazul bebelusilor nou-nascuti, ajutandu-i sa se obisnuiasca cu sunetele diferite si ritmul limbajului. In plus, este o modalitate fantastica de a intari legatura cu bebelusul nu doar pentru tine, ca mamica, dar si pentru ceilalti membri ai familiei. Mai mult decat atat, studiile au aratat ca prichindeii carora parintii le citesc de la varste fragede au abilitati ale limbajului mai dezvoltate si manifesta un interes crescut pentru a citi mai tarziu, lucru care duce la rezultate scolare mai bune.

Incearca sa incluzi cititul in rutina ta zilnica cu bebelusul, de preferat inainte de culcare, cand sunteti relaxati. Poti incepe sa ii citesti cate putin, cateva minute in fiecare seara, si sa maresti sesiunile de povesti pe masura ce micutul creste si isi dezvolta capacitatea de atentie. Gaseste un loc confortabil pentru micul vostru ritual si indeparteaza orice v-ar putea deranja, de la telefon, la televizor, computer. Da viata personajelor, imita voci, interpreteaza personaje pentru a-i capta atentia si pentru a-l distra.

Cand vine vorba de carti, copiii pot avea preferinte diferite in functie de varsta, stadiul de dezvoltare in care se afla, temperament sau experiente. Bebelusii, de pilda, sunt interesati de carti cu imagini colorate, pe care le pot atinge, copiii cu varste de pana la trei ani prefera cartile cu decupaje 3D, in timp ce prescolarii apreciaza cartile cu desene mai elaborate, rime, cuvinte amuzante si povesti interesante.

Iata cateva recomandari, in functie de varsta copilului tau (facute de pediatrul Karen Sokal-Gutierrez):

Intre 0 si 12 luni este interesat de imagini si texturi

In primele luni de viata, tine bebelusul in brate atunci cand ii vorbesti, ii citesti sau ii canti. La varsta de 3-6 luni, bebelusul incepe deja sa devina interesat de oglinzi, chipuri, forme si culori, sa gandureasca si sa incerce sa atinga desenele sau fotografiile din carti. Alege, asadar, carti cu ilustratii texturate interesante. Pana la varsta de 6-12 luni, copilul tau iti va sta in brate, va privi atent desenele, va atinge cartea si va incerca sa o „guste”. Opteaza pentru carti din clastic sau din carton si numeste personajele in timp ce i le arati cu degetul („aceasta este vacuta”, „acesta este o stropitoare” etc.).

La 1-2 ani va incepe sa recunoasca singur personajele

In perioada 12-18 luni, micutul tau va alege singur cartea, o va lua din biblioteca, o va studia atent si ii va rasfoi paginile. Intretine-i interesul pentru carte punandu-i intrebari precum „unde este catelusul?” sau „cum face catelusul?” si lasa-l sa raspunda. La varsta de 18-24 de luni, copilul tau va putea recunoaste personajele familiare si va recita, pe limba lui, parti pe care le cunoaste din poveste.

La 2-3 ani isi va alege personajele favorite

La varsta de 2-3 ani, prichidelul va putea sa se joace cu carti cu pagini din hartie. Va intelege relatia dintre fotografii sau desene si poveste si, in plus, va avea carti, povesti sau personaje preferate. Isi va dori, probabil, sa ii citesti aceeasi carte din nou si din nou. Pune-i intrebari cu privire la actiunea din carte si incearca sa asociezi povestea cu experientele lui zilnice: „Mașina aceasta arată exact ca mașina unchiului”.

De la 3 ani in sus poate asculta povesti mai lungi si poate repovesti ce i-ai citit

Puiul tau a crescut, iar acum poate rasfoi cartea cu interes de unul singur, intorcand paginile rand pe rand. Poate asculta povesti mai lungi si poate repovesti ce a ascultat. Poate, de asemenea, sa recunoasca litere si numere. Pune-i intrebari („Cate mingi sunt aici? Hai sa le numaram impreuna”, „Ce se intampla in continuare in poveste?” etc.) si incurajeaza-l sa spuna, sa deseneze sau sa scrie propriile sale povesti. Cauta, de asemenea, carti cu pilde importante – despre prietenie, iubire sau relatii fratesti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here