Copilul e inteligent… ca mama. Studiile o spun.

„Stiam eu!”, mi-am zis, atunci cand am citit concluzia mai multor studii ca inteligenta copilului este de fapt legata de anumite gene preluate de la mama. Da, da, copilul e inteligent… ca mama. Studiile o spun. Si tot studiile arata ca tatal trebuie sa petreaca mult timp calitativ cu puiul. Ca sa fie inteligent.

Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

Iata ce spun cateva studii despre cum iti poti da seama despre nivelul de inteligenta al copilului tau.

  1. A invatat sa citeasca mai devreme.

Si aici nu este vorba doar despre citirea in sine, ci de faptul ca s-a aratat interesat de litere, de cum sa le lege, de silabe, de cum se formeaza cuvintele. De intonatie, de ritmicitatea cuvintelor, de povesti, de ascultat povestioare etc. Si abia apoi, si de cititul propriu-zis. Un studiu din 2014, facut de cercetatorii de la Universitatea din Edinburg si King’s College din Londra, a aratat ca micutii care isi dezvolta abilitatile de citire pana la varsta de 7 ani au un IQ peste medie.

  1. Mama este inteligenta.

Da, ai citit bine: mama! Poti sa-i multumesti mamei pentru inteligenta, iar mai apoi puiul tau iti va multumi tie. Exista mai multe studii (vezi si Universitatea Ulm din Germania in 2016) care arata ca acele gene care au legatura cu abilitatile cognitive ale copilului sunt preluate in mare parte de la… mama! Inca din 1994 un studiu extins a demonstrat ca IQ-ul mamei este cel care va determina IQ-ul copilului.

  1. Locul de joaca unde sta copilul tau …este un adevarat haos.

Bine, toti copiii fac dezordine si-si imprastie jucariile, nu-i asa? Dar s-a descoperit ca micutii care reusesc sa se joace si reusesc sa se concentreze pe jocul lor, chiar si atunci cand in jurul lor este acel “haos” si mai ales, stiu cum sa-si gaseasca jucariile dorite in acea mica dezordine sunt copilasi inteligenti. De asemenea, s-a descoperit ca cei care sunt “mai dezordonati” sunt si mai creativi, vin cu idei inovatoare. De aceea, data viitoare cand mai vedeti jucarii imprastiate prin casa, relaxati-va, „este doar un mic inteligent, dom’ne!”.

  1. Copilul tau are capul mare.

Exact aceasta a fost concluzia la care au ajuns cercetatorii englezi (studiu publicat in revista “Molecular Psychiatry”): un copil nascut cu un cap de dimensiuni un pic mai mari decat media poate fi un semn ca are si un IQ peste medie. Sper ca nu ai scos metrul din sertar sa-i masori capul copilului! 🙂

  1. Copilul petrece timp calitativ cu tata

Sunt studii care spun ca un copil care petrece timp si cu tatal si cu alti membri de familie, se simte mai iubit, creste mai istet, mai curios, are mai multe surse de a se informa. Si da, poate fi mai destept! (studiu facut pe 11.000 de copii, publicat in revista “Evolution and Human Behaviour”).

Citeste: Copiii care seamana cu tatii sunt mai sanatosi

In concluzie, nu stiu, draga mama, daca ai un IQ deosebit, daca puiului tau ii place sa citeasca, daca are capul mare si este dezordonat, daca insisti mereu ca tatal sa petreaca mult timp calitativ cu micutul tau.

Ideea este alta: copilul tau isi doreste sa fie sanatos si iubit. In rest, va fi dornic sa cunoasca, sa descopere, sa experimenteze, iar asta e mai important ca orice nivel de IQ. 🙂

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Ce isi va aminti copilul … despre tine?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here