Un liceu din Romania premiat la Viena ca Scoala Antreprenoriala

Liceul Tehnologic Marmatia a fost  premiat la competitia europeana Scoala Antreprenoriala a anului 2018, pentru implementarea programelor de educatie antreprenoriala si promovarea acestui spirit de gandire antreprenorial. 17 scoli primare si gimnaziale deosebite au fost recompensate pentru excelenta in educatia antreprenoriala in cadrul evenimentului Scoala Antreprenoriala a Anului 2018, care a avut loc pe 7 noiembrie, la Viena (Austria).

Citeste si: Scoala in 2018: Elevii inca merg la WC-ul din curte si nu au apa potabila

Premiile Scoala Antreprenoriala a Anului – The Entrepreneurial School (TES) Awards reprezinta o recunoastere anuala acordata de catre Junior Acivement Europe, care promoveaza un cadru pentru sustinerea si motivarea institutiilor de invatamant, directorilor de scoli si profesorilor din Europa si sensibilizarea acestora in legatura cu beneficiile programelor de educatie antreprenoriala.

„Daca ne dorim ca tinerii nostri sa fie pregatiti pentru viitoarele locuri de munca, trebuie sa ne asiguram din timp ca acestia vor dobandi toate abilitatile de care au nevoie. Scoala, profesorii si familia au, prin urmare, un rol esential in transmiterea atat a competentelor generale, cat si a celor de specialitate/antreprenoriale, cu accent pe invatarea practica. Scolile secolului 22 se vor afla cu siguranta printre laureatii premiilor Scoala Antreprenoriala.” – a declarat Caroline Jenner, CEO JA Europe.

Scolile premiate au fost evaluate, la nivel national, de comisii speciale formate din reprezentanti Junior Achievement si autoritati din domeniul educatiei. Acestea au demonstrat cel mai inalt grad de eficienta in ceea ce priveste punerea in aplicare a programelor de educatie antreprenoriala. Criteriile de selectie au inclus: strategia de implementare a cursurilor de educatie antreprenoriala, eficacitatea alocarii resurselor, existenta unor sesiuni de formare pentru profesori, gradul de implicare a comunitatii locale de afaceri si relevanta actiunilor pentru sustinerea schimbului de buna practica.

Liceul Tehnologic Marmatia este liceul din zona istorica a Maramuresului cu cea mai variata Oferta educationala. Cadrele didactice au inceput sa implementeze programele Junior Achievement (JA) Romania pentru promovarea educatiei economice moderne, recunoscand necesitatea de a integra invatarea in spirit antreprenorial in toate sectoarele educatiei. Majoritatea elevilor si profesorilor liceului sunt implicati in activitati educationale antreprenoriale, iar acestea au un impact pozitiv asupra scolii. Pana in anul 2020, Liceul Tehnologic Marmatia isi propune sa devina un centru puternic pentru formarea profesionala initiala, continua si permanenta, o unitate emblematica a vietii educationale si socio-economice a zonei, cu scopul de a instrui tinerii capabili sa se integreze pe piata muncii sau sa inceapa o afacere.

Consolidarea unei oferte educationale de inalta calitate necesita indeplinirea anumitor obiective strategice, precum adaptarea ofertei educationale la necesitatile si cerintele pietei muncii si ale mediului de afaceri, implementarea programelor si proiectelor nationale si europene pentru promovarea antreprenoriatului si a antreprenoriatului social, dar si valorificarea oportunitatilor oferite de mediul economic local, national si european. Acestea au adus liceului distinctia de Scoala Antreprenoriala.

Potrivit sondajului Eurobarometru 466, publicat in mai 2018, „majoritatea tinerilor europeni considera ca este necesara o mai mare atentie acordata dezvoltarii gandirii critice si creative in randul elevilor si studentilor.” In acest context, Comisia Europeana continua sa depuna eforturi in directia crearii unui Spatiu european al educatiei pana in 2025. Competitia Scoala Antreprenoriala a Anului intentioneaza sa contribuie la acest efort prin sprijinirea statelor membre in procesul de imbunatatire a sistemelor de educatie si formare bazate pe inovare.

Junior Achivement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. In Romania, acestea sunt urmate de peste 250.000 de elevi din 1.800 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri.

Gasiti multe informatii foarte utile despre Junior Achievement (JA) Romania pe site-ul www.jaromania.org si pe pagina de Facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here