Scoala in 2018: Elevii inca merg la WC-ul din curte si nu au apa potabila

Elevii din mai multe localitati din tara merg inca la toaleta in fundul curtii si nu au apa potabila curenta, pentru ca autoritatile nu au finalizat lucrarile la grupurile sanitare, iar in unele zone nici nu se gandesc sa le inceapa deoarece numarul celor care merg la scoala e din ce in ce mai mic. Asa arata scoala in 2018! Astazi va prezentam situatia scolilor din judetul Alba.

Vezi si Sute de scoli desfiintate sau comasate in tara

Mai multe scoli din judetul Alba, majoritatea din Muntii Apuseni, nu au apa curenta si copiii folosesc, in 2018, WC-ul de tip latrina, iar investitiile in institutii de invatamant nu mai sunt o prioritate pentru multe primarii, mai ales ca, de la un an la altul, tot mai multe se desfiinteaza.

In satul Luminesti, din comuna Sohodol, spre exemplu, mai invata doar cinci elevi. Scoala nu a primit autorizatia sanitara de functionare, deoarece nu are apa curenta, iar din aceasta cauza nu a putut fi construit un grup sanitar in interior. Primarul comunei, Corches Sorin Constantin, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca elevii au posibilitatea sa se spele pe maini la un lavoar, apa fiind adusa de la fantani.

”In rest am mai facut investitii, scoala are geamuri de termopan, exteriorul arata bine, cladirea a fost ingradita si s-a pus parchet. Invatatoarea face naveta pentru a veni la scoala. Numarul copiilor scade constant, iar alte doua institutii de invatamant din comuna au fost inchise din aceasta cauza”, a spus Sorin Constantin Corches.

Exista scoli cu deficiente si in apropierea municipiului Alba Iulia. Spre exemplu, in satul Ghirbom, scoala are WC-ul in curte, din lemn, gardurile sunt rupte, iar exteriorul este vizibil degradat.

Citeste si La deschiderea anului scolar din 6.200 de scoli 3.892 nu au autorizatie ISU, iar 4.000 pe cea sanitara

Primarul comunei Berghin, Vasile Bica, de care apartine satul Ghirbom, a declarat ca a primit finantare pe PNDL II, iar lucrarile vor incepe in aceasta toamna.

”Sunt multe sali de clasa si se poate lucra, inclusiv cand este activitate scolara. Nu se pune problema sa renuntam la proiect. Se vor reabilita interioarele, inclusiv vor fi refacute instalatiile electrice, instalatia termica este executata, geamurile sunt din termopan, iar sarpanta e rezolvata. Grupurile sanitare interioare sunt incepute, dar nu sunt finalizate. Se vor face zugraveli, tencuieli, in interior si exterior, astfel incat sa poata fi autorizata din punct de vedere sanitar”, a spus primarul Vasile Bica.

Aici invata 24 de elevi de clasele I-IV.

Din cele 501 de unitati de invatamant din Alba, la care se adauga o scoala postliceala, sase palate ale copiilor si un club sportiv, 427 au autorizatie sanitara de functionare emisa de Directia de Sanatate Publica. In acestea invata sub 2% din numarul total al elevilor si prescolarilor din judet.

Maine, veti afla mai multe despre scolile din Galati.

Sursa: Mediafax

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here