La deschiderea anului scolar din 6.200 de scoli 3.892 nu au autorizatie ISU, iar 4.000 pe cea sanitara

Marilen Pirtea a declarat ca deschiderea anului scolar nu este o prioritate pentru guvernarea PSD, in conditiile in care din 6.200 de scoli 3.892 nu detin autorizatie de securitate la incendiu, iar circa 4.000 nu au autorizatie sanitara.

„Scoala nu este o prioritate pentru cei de la PSD-ALDE! Deschiderea anului scolar sta, din pacate, sub semnul improvizatiilor si al dezinteresului total al actualei guvernari. In Romania avem mii de scoli fara autorizatie sanitara de functionare (peste 2.000) si fara autorizatii de la ISU impotriva incendiilor (aproximativ 4.000) si avem manuale pline de erori. La nivel national, din cele mai recente date ale Inspectoratului National pentru Situatii de Urgenta (ISU), din cele 6.200 de cladiri de scoli, 3.892 nu detin autorizatie de securitate la incendiu. Cele mai importante manuale pentru educatia copiilor, precum cele de limba romana, matematica, biologie, geografie si istorie au greseli multiple, ceea ce ne arata, in primul rand, nivelul de pregatire al celor care conduc astazi tara”, a afirmat vicepresedintele Camerei Deputatilor, Marilen Pirtea, in cadrul unei conferinte de presa.

Citeste si 150 de elevi de la una dintre cele mai aglomerate scoli din Timisoara vor invata in containere

Acesta a mai spus ca, la nivel national, aproximativ 4.000 de unitati de invatamant nu au avize sanitare, ceea ce „inseamna ca sute de mii de elevi vor incepe anul scolar intr-o cladire fara apa curenta sau potabila, fara toalete – aproximativ 2.300 de scoli au toalete in curte -, cu risc crescut la cutremure, cu mobilier vechi sau neadecvat actului de studiu sau chiar fara gard”.

Pirtea a adaugat ca deficitul de profesori este in crestere, cu toate ca Guvernul sustine ca acorda prioritate sistemului de invatamant.

„Deficit grav de profesori titular (si suplinitori): desi guvernele PSD-ALDE vorbesc despre prioritatea acordata invatamantului, totusi deficitul de profesori se adanceste: La nivel national, ministerul Educatiei anunta ca sunt disponibile 30.000 de posturi, care pot fi ocupate si in regim de plata cu ora; Spre exemplu, in cazul judetului Botosani: necesarul este de 700 de profesori. La cea mai recenta proba organizata in judetul Botosani pentru ocuparea posturilor vacante de profesor s-au prezentat numai 200 de candidati, majoritatea necalificati”, a completat deputatul PNL.

Acesta a amintit si de solicitarea facuta de Ministerul Educatiei catre Editura Didactica si Pedagogica (EDP) de a retipari in totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, care contine greseli, iar toate costurile fiind suportate de editura. Astfel, pentru retiparirea a circa 148.000 de manuale, costul total va fi 300.000 de lei.

„Prejudiciul creat prin editarea si tiparirea manualelor la Ed.Did si Ped. este mai mare decat simplul cost al retiparirii: (este vorba de milioane de exemplare de tiparit in fiecare an, necesar estimat la o medie de 4-6 milioane exemplare pe an, un cost de minim 12-15 milioane euro, considerand o rata mimina de inlocuire de 15% din tirajul total al manualului in fiecare an scolar)”, a spus Pirtea.

Liberalul a vorbit si despre greselile din manualul de Biologie de clasa a VI-a, cat si despre cel de Matematica de clasa a VI-a si cel de Limba romana de clasa a VI-a, care sunt pline de „erori stiintifice, exprimari neclare, greseli gramaticale”.

Citeste si In opt ani, costurile ascunse ale educatiei s-au dublat

„PNL a avertizat inca de acum un an ca Manualul Unic va fi o carte scolara de proasta calitate. Atunci cand un manual este facut fara licitatie, fara concurenta, fara specialisti si fara un control temeinic, rezultatele vor reflecta singurul scop al Guvernului PSDragnea – furtul din banii publici, mai exact, sa puna mana pe o piata de 15 milioane de euro. Pe langa banii cheltuiti pe manuale de o proasta calitate, PSD-ALDE fura si viitorul elevilor”, a mai declarat Marilen Pirtea.

Deputatul PNL a atras atentia si asupra cresterii costului scolarizarii, acesta dublandu-se in ultimii 8 ani.

„In 2010, studiul realizat de Organizatia Salvati Copiii arata, in premiera, ca educatia este, in Romania, gratuita doar in teorie, suma pe care elevul o aducea de acasa, pentru a beneficia de educatie, era, atunci, de 1.490 de lei/an. In 2018 suma pe care parintii trebuie sa o aloce suplimentar este dubla: 3.093 de lei anual. Ciclul primar: 2.545 lei anual, Ciclul gimnazial 3.083 lei anual, Ciclul liceal: 3.647 lei anual”, a conchis parlamentarul liberalul.

Un numar de 3.892 de scoli si gradinite nu au autorizatie privind securitatea la incendiu, anunta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Mii de elevi vor merge in cladiri in care nu exista apa potabila iar clasele au mucegai. In multe scoli din tara, investitiile nu s-au realizat de ani de zile, iar in altele acestea au fost facute degeaba. Fisurile din pereti sunt astupate, iar apoi se da cu var pentru a nu se vedea gaurile. Intr-o scoala din Vaslui renovarile dureaza de 12 ani si nu sunt gata nici acum.

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a declarat, dupa greselile aparute in manualele de biologie pentru clasa a VI-a, ca la nivelul institutiei a fost constituita o comisie de cercetare pentru a stabili persoanele responsabile de situatia creata, precizand ca in scoli va fi realizata si trimisa o erata tiparita.

Ministerul a precizat, de asemenea, ca in baza contractului subsecvent semnat intre Ministerul Educatiei Nationale si Editura Didactica si Pedagogica S.A., EDP s-a obligat sa „realizeze cu profesionalism obligatiile asumate in conformitate cu standardele de editare si tipografice in vigoare, specifice manualelor scolare, respectiv sa asigure protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, tehnoredactarea, conceptul grafic, verificarea de forma si continut, realizarea manualelor digitale, inclusiv interactive, reproducerea in format tiparit si electronic, editarea manualelor, traducerea in limbile minoritatilor nationale si livrarea manualelor la sediile Inspectoratelor Scolare judetene/al Municipiului Bucuresti”.

Sursa: Mediafax

Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here