Accesul la internet si bullyingul, noile pericole pentru copii

Inspectoratul General al Politiei Romane atrage atentia asupra pericolelor care ii pandesc pe copii atunci cand navigheaza nesupravegheati pe internet, dar si cu privire la fenomenul de bullying cu care tot mai multi elevi se confrunta, in special, in cadrul scolii. Accesul la internet si bullyingul sunt noi pericole pentru copii, motiv pentru care fenomenul bullying si siguranta pe internet au fost principalele teme abordate de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), cu ocazia debutului Saptamanii Prevenirii Criminalitatii.

Vezi si Bullying. Agresivitatea copiilor in scoala

„Copiii suna la Telefonul Copilului in special pentru situatii in care ei se simt inconfortabil sau chiar agresati fie in familie, fie la scoala, fie de adulti, fie de semeni. (…) Copiii nu isi mai doresc sa mai mearga la scoala, nu stiu cum sa reactioneze si atunci suna la consultantii nostri care ii pot ajuta sa aiba o reactie. Cele mai frecvente cazuri de bullying apar la scoala. Victimele sunt, de regula, copii care pot fi vulnerabili, fie ca au o anumita structura fizica sau o anumita inferioritate sau dintr-o anumita etnie sau cultura”, a declarat psihoterapeutul Anda Pacurar, supervizor in cadrul Telefonul Copilului.

Bullyingul a aparut in societate ca urmare a unei dezvoltari accentuate a tehnologiei cu care nu toti copiii pot tine pasul.

„Daca in anii din urma cele mai multe apeluri la Telefonul Copilului erau legate de agresiuni, de abuzuri in familie, in prezent cele mai multe sunt legate de acest bullying, de acest stres pe care copilul il suporta in mediul social si nevoia copilului de a vorbi cu cineva care sa ii poata sa ii ofere un suport. Din pacate, in acesti ani in care tehnologia evolueaza foarte repede, copiii sunt extraordinar de stimulati si au nevoie de un suport. E firesc ca un copil (…) sa apeleze la Telefonul Copilului pentru consiliere pentru ca agresiunile asupra lui sunt mai mari decat puterile lui de a rezista”, a adaugat Anda Pacurar.

O alta problema cu care se pot confrunta copiii este legata de mediul online si de capcanele in care acestia pot pica.

„Prin 2003-2004 amenintarile aveau un caracter destul de usor din punct de vedere al pagubelor. Era un virus care iti restarta calculatorul sau un virus care trimitea un mail la 50 de contacte. Din 2005 si pana in prezent pe net apar amenintari mult mai sofisticate si cu impact grav. Avem acele amenintari informatice care iti cer sa platesti o suma de bani pentru a recupera datele, avem furturi de identitate, avem tentative de phishing. Nu in ultimul rand, sunt amenintarile care genereaza venituri pentru retelele teroriste, furturi de drepturi de autor”, a declarat Denis Chiurtu, specialist IT.

Vezi si Tot mai multi copii români primesc sau văd zilnic mesaje sexuale în mediul online

Totodata, specialistii ii sfatuiesc pe elevi sa fie atenti de unde isi descarca aplicatiile si sa foloseasca parole complexe care pot fi cu greu sparte.

„Incercati pe cat posibil sa descarcati aplicatii doar din store-urile din magazinele oficiale. Nu descarcati aplicatii din alte surse pentru ca nu sunt verificate. Folositi parole cat mai complexe diferite pentru fiecare cont. Sa nu fiti darnici cu informatiile personale, nu le afisati peste tot. Nu postati poze cu voi, cu familia voastra decat daca sunteti ferm convinsi ca ajung intr-un cerc restrans de prieteni si daca aveti control asupra lor. Mergeti in vacanta, tentatia este sa dati check-in de la Vama Veche pentru ca… de ce nu? Pai in momentul acela anuntati pe toata lumea ca voi nu sunteti acasa. Este o invitatie deschisa pentru oricine va monitorizeaza contul , stie ca nu sunteti acasa, ca locuinta este goala”, a declarat Denis Chiurtu.

Autoritatile atrag atentia asupra rolului important pe care il au parintii in evitarea pericolului pe care internetul il poate reprezenta pentru copii.

„Am constatat ca sunt foarte multi copii care ne spun ca parintii lor nu stiu ce fac ei pe internet, nu le cunosc prietenii din mediul virtual. Multi au spus ca nu vorbesc cu parintii pentru ca nu i-ar interesa, parintii sunt foarte ocupati. Incercam sa-i determinam pe parinti macar o jumatate de ora seara sa isi intrebe copiii ce au facut in ziua respectiva. Bullyingul este tot o problema pe care o studiem si nu vrem sa devina un fenomen. Nu avem o denumire in Codul penal a infractiunii de bullying, este de fapt un cumul de infractiuni, amenintare, santaj, jigniri, vatamare corporala. Prioritatea noastra este sa avem grija ca victima sa nu devina un agresor”, a declarat comisarul sef Ramona Dabija, director Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, din cadrul Politiei Romane.

Conform unui studiu al IGPR, peste 18% dintre elevi sustin ca parintii lor doar cred ca stiu cu ce se ocupa ei pe internet, dar in realitate nu stiu chiar tot, in timp ce alti peste 13% declara ca parintii lor nu stiu mai nimic despre ce fac in mediul online.

Peste 78% dintre elevii chestionati au un cont pe cel putin o retea de socializare, iar aproximativ 47% dintre dintre ei si–au selectat prietenii din mediul online din randul persoanelor pe care le cunosteau initial in realitate.

Statistica mai arata ca peste 50% dintre elevi au acceptat sa se imprieteneasca online cu persoane pe care nu le cunosteau in realitate, iar 38% dintre participantii la studiu declara ca jumatate dintre prietenii din mediul online nu le sunt cunoscuti.

Vezi si Cum sa-ti aperi copilul de fraudele de pe Internet

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here