Tot mai multi copii români primesc sau văd zilnic mesaje sexuale în mediul online

    La eveniment au participat partenerii organizaţiei: Ministerul Educaţiei Naţionale; Ministerul Societăţii Informaţionale, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote, Kaspersky Lab, ECDL România, Euroaptitudini şi BitDefender. Cu această ocazie a fost prezentat un studiu sociologic1 al Organizaţei Salvaţi Copiii, care a indicat o creştere a numărului copiilor care accesează Internetul, de pe dispozitive tot mai diverse, fapt ce a dus la sporirea în ultimii 3 ani a comportamentelor periculoase în mediul online.

    Salvați Copiii România propune utilizarea în instituțiile de învățământ din România a unui ghid şcolar, ce conţine atât informaţii teoretice cât şi aplicaţii practice, pentru a promova utilizarea în siguranţă a Internetului de către elevi. Acest ghid este gândit ca o resursă pentru cadrele didactice, cu accent pe aplicaţii practice, care pot fi abordate în cadrul orelor de curs.

    “Rezultatele cercetării evidenţiază creşterea utilizării Internetului de către copii de pe dispozitivele mobile şi, în subsidiar, creşterea ponderii unor comportamente potenţial periculoase, precum vizionarea de mesaje cu conţinut sexual sau adăugarea necunoscuţilor în listele de prieteni. De asemenea, părinţii au declarat că şi-ar dori să primească mai multe informaţii pe aceste teme de la autorităţi şi au suţinut în continuare rolul important al şcolii în educaţia privind siguranţa online. De aceea, aşa cum reiese din evenimentul de astăzi, Salvaţi Copiii militează pentru ca școala românească să se implice tot mai mult în educarea copiilor pentru a se proteja de pericolele din mediul online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

    În cadrul evenimentului au fost premiaţi câştigătorii concursului naţional „Vrem respect pe Internet”, adresat copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani. Structurată pe două grupe vârstă (6-12 ani, respectiv 13-18 ani), competiţia s-a bucurat de participarea a peste 2200 de copii şi tineri  Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe www.sigur.info şi www.salvaticopiii.ro

    Potrivit Studiului privind utilizarea Internetului de către copii şi percepţia părinţilor, realizat de Salvati Copiii in perioada iulie – septembrie 2012, vârsta medie la care copiii încep să utilizeze Internetul este de 9 ani, în scădere cu aproximativ 1 an, comparativ cu datele oferite de studiul EU Kids Online în anul 2010; II. În ceea ce priveşte modul de accesare a Internetului (tot prin raportare la studiul mai sus amintit) se remarcă, în principal, creşterea ponderii dispozitivelor mobile (telefon, ipod) de la aproximativ 17% în 2010, la 65% în 2013.

    Marea majoritate a copiilor accesează internetul zilnic sau aproape zilnic (86% dintre aceştia). În cazul unei zile de şcoală obişnuite timpul mediu petrecut pe internet variază între două şi trei ore, crescând la peste 4 pre în cazul unei zile libere.

    Aproximativ 90% dintre copii afirmă că folosesc cel puţin o reţea socială, majoritatea dintre aceştia (87%) fiind utilizatori Facebook. În 2010, doar 47% dintre copiii din România declară că au un cont pe o rețea de socializare, conform studiului EU Kids Online.

    Principalele informaţii furnizate de copii pe reţele de socializare sunt: poze în care se distinge clar faţa copilului (75%), numele şcolii la care învaţă acesta (70%), numele de familie (56%) şi vârsta corectă (54%). Profilul acestora este privat, în cazul a 51% dintre copii, parţial privat, în cazul a 21% şi public, pentru 21% dintre respondenţi. În 2010, 44% dintre aceștia aveau profilul public, 22% postaseră adresa sau numărul de telefon şi 13% nu îşi declaraseră vârsta reală, conform cercetării mai sus menţionate.

    Aproximativ 52% dintre copii afirmă ca au fost deranjaţi / jigniţi în ultimul an, în timp ce 31% afirmă că acest lucru s-a întâmplat în spaţiul virtual. Comparativ cu rezultatele obţinute în urmă cu trei ani, cyberbullying-ul a crescut cu aproximativ 10 procente.

    43% dintre copii afirmă ca au văzut imagini cu caracter sexual în ultimul an, majoritatea acestora (70%) spunând că au văzut aceste imagini pe Internet, prin imagini care apar accidental pe un site (65% din cei care au văzut imagini cu conţinut sexual pe Internet). Comparativ, acum trei ani, studiul EU Kids Online, menţiona: “19% au văzut imagini sexuale pe Internet, în timp ce 29% au văzut imagini sexuale online & offline. 9% dintre toți copiii au fost deranjați de aceste imagini pe care le-au văzut.”

    29% dintre copii afirmă că s-a întâmplat să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a sta pe Internet, 57% că au petrecut mai puţin timp cu familia sau făcând lucruri pentru şcoală pentru a sta pe Internet, iar 58% că au încercat, fără să reuşească, să petreacă mai puțin timp pe Internet.

    53% dintre copii afirmă că încearcă să îşi facă noi prieteni pe Internet, iar 57% că au adăugat în lista de prieteni persoane pe care nu le-au văzut niciodată față în față.

    45% dintre copii afirmă că au avut contact cu necunoscuți pe Internet, iar, dintre aceştia jumătate au mers la întâlniri cu acești necunoscuți. Comparativ cu datele disponibile prin cercetarea EU Kids Online, procentul celor care au contact cu necunoscuţi pe Internet a crescut cu aproximativ 15%.

    Reţelele sociale sunt principalul mod în care copiii iau legătura cu necunoscuţi pe Internet (60%), urmate fiind de messenger, cu 44%.

    Dintre cei care s-au întâlnit cu cineva cunoscut pe Internet, 10% afirmă că au avut o experienţă neplăcută. Raportat la populaţia totală de copii, 2% au avut o experienţă neplăcută din cauza unei astfel de întâlniri

    62% dintre copii au văzut sau primit mesaje cu conţinut sexual, de orice fel, pe Internet, procent în creştere de peste 2 ori comparativ cu datele disponibile acum trei ani, când 24% afirmau că au văzut sau au primit imagini sexuale online (procentul este corelat însă cu creşterea accesului la Internet şi cu creşterea intimităţii acestuia – accesarea Internetului din camera proprie a crescut, la fel ca şi utilizarea dispozitivelor mobile)

    37% dintre copiii care afirmă că au văzut sau primit mesaje cu conţinut sexual de orice fel pe Internet se declară deranjaţi de acest lucru, însă majoritatea acestora nu reclamă incidentul avut.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here