Bebelusul tau vrea in brate. O sa cresti un copil alintat?

Tinutul in brate al bebelusului in primul lui an de viata este unul dintre cele mai controversate subiecte cu care se confrunta proaspetele mame si de care, cu siguranta, te-ai lovit si tu, teama de a creste un copil alintat facandu-te sa te intrebi daca este sau nu bine sa-l iei in brate de cate ori isi doreste.

Bebelusul tau a ajuns cu bine acasa, concentrand intreaga atentie asupra sa. Iti vine sa il pupi intr-una si, cand iti vezi micutul cat este de firav, ai fi in stare sa faci orice ca sa se simta bine si sa fie multumit de modul in care este tratat.
Trebuie sa stii ca el simte ca este eroul familiei si ca e suficient un simplu gest pentru ca toata lumea sa sara imediat si sa-i indeplineasca dorintele. In astfel de cazuri, s-ar putea sa se transforme intr-un mic tiran care sa profite putin de slabiciunile tale sau ale celorlalti membri ai familiei. Protestul de baza se traduce sub forma de plans, cand trebuie sa recunosti ca o iei la fuga si primul gest este acela de a-l lua in brate, de a-l legana si de a-i spune vorbe de iubire.

Din clipa aceasta apare problema. Vei auzi discutii din toate partile pe tema acestui gest. „Sa-l tii in brate sau sa il lasi sa stea in patut si sa tipe cat vrea atata timp cat tu esti sigura ca nu are un motiv concret pentru aceasta, ca nu ii este foame, sau frig si nici nu il doare nimic?“

Exista oare pericolul de a creste astfel un copil alintat?

Toate mamele isi doresc sa afle cat mai multe informatii despre aceasta situatie. Teama ca nu vei mai putea rezolva problema unui copil care adopta obiceiuri „proaste“ si va deveni un alintat este mare, cu atat mai mult cu cat iti doresti sau esti obligata sa te intorci cat mai repede la serviciu. Sau chiar si asa, daca stai cu el acasa, trebuie sa poti sa ai timp si pentru alte activitati, sa faci de mancare, sa te ocupi de curatenie sau pur si simplu sa iti permiti cateva clipe de ragaz si pentru tine.

Apare in astfel de momente fireasca intrebare: ce te faci cu copilul cand plange? Il lasi sa tipe pana cand se inroseste tot si aproape ca se sufoca de suparare? Sau alergi si il iei in brate?

Unele mame isi intreaba medicul pediatru, dar vei observa ca si in aceasta privinta parerile difera. Pentru cei care nu sunt adeptii tinerii in brate a bebelusului, explicatia consta in faptul ca micutul se va obisnui cu aceasta senzatie de protectie pe care i-o ofera mama lor si va deveni apoi foarte sensibil si dificil, fiindu-i greu mai tarziu sa se adapteze mediului inconjurator, ce este mai putin primitor si ingaduitor decat mama.

O alta explicatie ar fi aceea ca bebelusii sunt mici smecheruti care vor sa beneficieze de intreaga ta afectiune si care, pentru ca se plictisesc foarte repede, prefera sa isi ia preventiv masuri de precautie, asigurandu-se ca vei fi permanent la dispozitia lor.
Totusi, se poate intampla ca majoritatea sfaturilor pe care le vei primi pe marginea acestui subiect sa iti spuna ca tu esti singura care decizi si care trebuie sa se adapteze acestei situatii atat de complicate. Poate mai folositor ar fi ca fiecare mama sa tina seama de ceea ce simte, sa-si tina puiul in brate ori de cate ori vrea, fara a se teme de „proaste“ obiceiuri, spun la fel de multi specialisti. In aceeasi ordine de idei, se pune si problema leganatului. Multe sunt vocile pe care tinerele sau chiar viitoarele mamici le aud in jurul lor „Nu-l legana, ca apoi nu mai adoarme altfel!“

Gaseste o cale de mijloc!

Cel mai indicat este sa poti gasi un echilibru, dar pentru aceasta vei avea nevoie si de inventivitate, pentru a-i oferi copilului alte variante de „distractie“ care sa il faca sa uite de deliciul de a sta in bratele mamei.

Leganatul este linistitor pentru bebelusul care se spune ca s-a obisnuit cu el din perioada in care statea in burtica si mersul mamei il legana. Este normal sa se simta bine si in siguranta, sa nu mai planga si sa adoarma la pieptul mamei, cand ii simte caldura si ii aude bataile inimii. Poate linistea si bucuria lui din acele momente inclina balanta mai mult decat teoriile privind metodele moderne de crestere a copilului, in care astfel de lucruri nu mai sunt permise.

Pentru cele mai multe dintre mame este modul cel mai direct in care se poate arata dragostea. Este metoda cea mai eficienta pentru a linisti un copil care plange, pe care il doare burtica sau care este speriat. Chiar si copilul mai mare are nevoie sa fie consolat cand este trist, linistit atunci cand este agitat, impacat, daca este suparat, iar a-l tine mama in brate, a-l mangaia, a-i canta sau vorbi sunt modurile cele mai naturale si mai autentice de a face aceste lucruri pentru copil.

Odinioara, bebelusii erau culcati in leagane suspendate in chingi sau balansate usor cu piciorul. Doicile si mamele stiau bine ca, fiind obisnuiti cu pantecul matern, bebelusii se linisteau si dormeau mai bine in timp ce ii acompania un cantec fredonat in ritmul leganatului.

Apeleaza la tehnici moderne

Daca insa nu vrei sa iti obisnuiesti copilul chiar atat de mamos, va trebui sa apelezi si la solutiile pe care in prezent moda si tehnica ti le ofera, dar fii atenta, ca si acestea pot da dependenta. Exista in comert tot felul de paturi sau scaune care au proprietatea de a se legana si de a-i oferi copilului senzatia ca este in bratele tale. De asemenea, poti lua cutii muzicale sau ii poti pune muzica speciala pentru copii sau chiar povesti. Nu apela la varianta extrema de a-ti lasa copilul sa stea in fata televizorului pe postul de desene animate sau pe un post muzical, pentru ca acest lucru este nociv, il oboseste, ii afecteaza ochii si copilul poate deveni foare agitat si nervos.

Incearca sa ii canti sau sa ii spui povesti, sa vorbesti cu el cat mai mult in timp ce faci treaba si sa ii explici fiecare gest al tau. Mai poti incerca sa ii atarni deasupra patului mici figurine care se rotesc si care ii vor capta atentia, facandu-l sa uite de capricii. Daca nici asa nu obtii prea multe rezultate, va trebui sa iei o decizie. Te lasi infranta si stai cu el in brate toata ziua sau treci „la represalii“.

Daca te lasa inima, poti apela la sfatul acelor specialisti care se opun ideii de a tine copilul in brate, lasandu-ti bebelusul sa planga in reprize. Acest lucru inseamna ca micutul trebuie lasat in patutul lui sa planga cate zece pana la 20 de minute si multe mame spun ca, dupa cateva astfel de sedinte, timp de doua trei zile copilul renunta la obiceiul de a cere in brate. Dar pentru aceasta ai nevoie de nervi tari si foarte multa rabdare.

Daca bebelusul tau are colici sau accese de plans pe care nu le intelegi, iar instinctul si simtul tau matern te imping sa-l iei in brate si sa il legeni cu tandrete, nu ezita sa o faci. Pune-l la pieptul tau si canta-i un cantec linistitor pe care ti-l amintesti din copilarie. In final, vei observa ca nimic nu ii va face mai multa placere.


SFAT SUPERBEBE

Daca bebelusul nu poate sa adoarma, asaza-te langa patul sau, pune usor o mana pe el si canta-i incetisor, in ritmul respiratiei sale, apoi din ce in ce mai incet. Nu te opri din cantat, chiar daca nu cunosti cantece de leagan. Cel mai frumos va fi cel pe care-l vei inventa, cu cuvintele tale, in special cuvinte care-l linistesc: tata, mama sau repeta-i prenumele lui.


INFO COMPLEMENTARA

Unii cercetatori incep sa scoata in evidenta ca efectele contactelor corporale stranse intre mama si bebelus sunt nu numai psihologice, ci si biologice. La puii de sobolan hraniti la fel, sinteza proteinelor se face mai bine daca mama i-a lins.


ATENTIE!

»» Nu vei reusi sa potolesti copilul, sa ii creezi un climat linistit daca nu esti calma si, la randul tau, linistita. Este inutil sa te prefaci si trebuie sa fii atenta, caci bebelusul este in legatura directa cu emotiile tale reale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here