Somnul bebelusului: stii de cate reprize de somn are nevoie?

Teoretic sa adormi un bebelus mic n-ar trebui sa fie dificil, nu-i asa? In practica insa, printre cele mai cautate informatii care tin de bebelus sunt legate de „cum sa-mi adorm bebelusul?”. Pentru a invata cum sa adormi un bebelus, trebuie sa stii, mai intai, de cate reprize de somn are nevoie.

Somnul bebelusului, in 3 pasi:

Citeste si: Felicitări! Ai un bebelus! Si…acum ce urmeaza?

  1. Imbraca-l corespunzator

Pentru un nou nascut sau un bebelus in primele lui luni de viata, infasatul ar putea fi primul pas, atunci cand este vorba despre un ritual de somn de succes. Il poti infasa, pana in momentul in care micutul iti da primele semne ca este pregatit sa treaca la o noua etapa: rostogolirea, iar atunci poti lua in calcul deja utilizarea unui sac de dormit pentru bebelusi sau o imbracaminte moale, confortabila. Folosirea scutecului in timpul noptii este obligatorie, daca iti doresti ca disconfortul creat de umezeala de la funduletul bebelusului sa nu fie un impediment pentru un somn odihnitor, conform parents.com.

Citeste si: Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta

  1. Suzeta

Nu, nu este un “bau-bau”, ba din contra, tot mai mult pediatri recomanda ca la somn sa i se ofere copilului si suzeta, daca se observa ca aceasta este o modalitate de linistire si de relaxare pentru bebelus. Iar Academia Americana a Pediatrilor sustin ca utilizarea suzetei poate reduce riscul sindromului mortii subite la bebelusi.

Citeste si: Mami, ii dai sau nu suzeta bebelusului?

  1. Pretinde ca este ora de culcare

Recreeaza secvente de evenimente care il ajuta pe bebelus sa asocieze acel moment cu ora de somn: diminuezi lumina, il schimbi in pijamale, ii citesti o carte etc.

Citeste si: Somnul bebelusului: Top 5 greseli pe care le fac parintii!

Ghidul reprizelor de somn ale bebelusului, in functie de varsta acestuia:

  • 0-3 luni          Somn oricand, la orice ora

Nou nascutii traiesc de parca ar fi studenti la facultate: “se distreaza toata noaptea, dorm toata ziua!” Creierul nou nascutului pur si simplu inca nu produce suficienta melatonina, abia din saptamanile 8-10 se formeaza, cat de cat, acele cicluri de somn.

  • 4-8 luni        2-3 reprize de somn

Primul pui de somn apare aproximativ dupa 90 de minute de la trezirea bebelusului, al doilea pui de somn apare abia dupa 2 sau chiar 3 ore de la trezire. Al treilea pui de somn este, de obicei, undeva intre ore 15.30-17.30 sau dupa ce a stat treaz vreo 2 ore.

  • 9-14 luni      1-2 reprize de somn

Primul pui de somn apare, de obicei, la 2 sau 2 ore si jumatate dupa ce s-a trezit (pentru multi copii acesta este undeva in jurul orei 9 – 9.30). A doua repriza de somn este cam la 2 ore si jumatate sau chiar 3 ore, dupa ce s-a trezit bebelusul. Cat poate sa doarma acum? Intre 2 si 4 ore!

  • 15-18 luni    1- 2 reprize de somn

In jurul varstei de 18 luni, majoritatea bebelusilor au cate o repriza de somn dupa somnul de la pranz. Aceasta repriza de somn dureaza undeva intre o ora si 3 ore.

  • 1, 5 ani  – 3, 5 ani       1 repriza de somn

Unii copii dorm dupa amiaza si cate 3 ore, altii se “multumesc” cu cate un pui de somn de o ora si jumatate sau au zile in care renunta la acesta.

S-ar putea sa-ti placa si: Cele mai frecvente intrebari despre bebelusi

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here