Somnul bebelusului: Top 5 greseli pe care le fac parintii!

Intampini dificultati atunci cand incerci sa-ti adormi copilul? Atunci verifica aici, daca nu cumva faci una dintre cele 5 greseli pe care le fac multi parinti.

  • Sari peste “rutina” de somn!

Si adultii au o anumita rutina de somn, de ce crezi ca la bebelusi ar fi diferit? O anumita rutina nu doar ca il va ajuta pe bebelus sa intre mai repede in acea stare de relaxare si de semi-adormire inainte de a fi pus in patut, dar poate servi si drept o experienta minunata de a petrece timp impreuna, de a va conecta si de a se forma o legatura mai stransa intre voi, scrie parents.com.

Rutina dinaintea somnului este importanta, poate fi chiar una dintre cele mai bune tehnici de a adormi copilul. In ce consta o astfel de rutina? Megan Faure, autorul cartii “The BabySense Secret” spune ca totul ar trebui sa inceapa cu aproximativ o ora inainte de somnul propriu-zis: ”Trage draperiile, diminueaza lumina in camera, pregateste-i sticluta cu laptic, daca este cazul, o baita calda il poate ajuta sa se linisteasca, apoi daca ii spui soptit o poveste sau ii pui un CD cu muzica linistita, il alaptezi sau ii dai sticluta cu lapte, tinandu-l in brate. Mangaie-l si dai pupicul de noapte buna. Si in fiecare seara, la fel. Atunci cand observi ca intra in acea stare de somnolenta sau ca e semi-adormit, pune-l in patut”.

Citeste si: Felicitări! Ai un bebelus! Si…acum ce urmeaza?

Ignori semnele/indiciile de oboseala pe care ti le arata bebelusul

Bebelusii sunt maestri la dat tot felul de indicii. Chiar si cand este vorba de oboseala. Kim West, un alt autor interesat de somnul copiilor (cartea „The Sleep Lady’s Good Night, Sleep Tight”) mentioneaza urmatoarele indicii: „copilul casca, isi freaca ochisorii, este mai putin activ, sau e agitat, capricios, morocanos, cu ochii semi-deschisi. Sau pur si simplu observi ca nu mai este atat de interesat de a se juca, nu mai este interesat de jucarii sau de oamenii care il inconjoara”. Este important sa fii atent la acele semne si la acea “portita” fireasca pe unde doreste Mos Ene sa vina pe la genele bebelusului tau. „Daca se tine cont de acel moment firesc, corpul copilului va pompa melatonina si aceasta din urma il va ajuta sa se relaxeze. Daca nu se tine cont de acel moment natural sau “portita” a somnului, glandele suprarenale vor produce cortizol, un hormon al stresului. Si sa vezi atunci bebelus suprastimulat!” Tot Kim West sugereaza sa fii atent pe parcursul mai multor zile la tot felul de indicii, uneori chiar poti observa un anumit “pattern” de somn, dupa care sa te ghidezi pe viitor.

Il lasi sa doarma oriunde

Bineinteles ca exista si un avantaj mare aici, deoarece nimeni nu-si doreste sa fie “sclavul” somnului bebelusului. Dar adevarul este ca, lasandu-l pe bebelus sa doarma in carut, la masuta, in scaunelul de masina etc, nu inseamna ca puiul tau va avea parte de un somn calitativ, profund.

Potrivit lui Kim West, obiceiuri bune si sanatoase de somn inseamna ca unui bebelus sa i se asigure un loc familiar si linistit, sa se respecte o anumita ora si sa aiba o rutina de somn.

Citeste si: Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta

Il lasi sa stea treaz pana tarziu, sperand ca va dormi mai mult dupa aceea

Da, in cazul adolescentilor asa e: ei merg la somn mai tarziu si dorm a doua zi pana la pranz. Uite ca la bebelusi nu e deloc asa! “Ceasul biologic de trezire la bebelusi se mentine, indiferent de ora de culcare. De aceea, daca merge la somn la 12 noaptea, asteapta-te ca la 6 dimineata sa se trezeasca, daca aceea este in mod normal, ora lui trezire”, explica medicul pediatru Lisa Meltzer.

Iei decizii in timpul noptii

Recunoaste ca este cam dificil sa iei decizii intelepte … la doua noaptea cand se trezeste micutul tau. Din dorinta de a-ti adormi copilul, incepi sa-l legeni, sa te plimbi de colo colo cu bebelusul in brate, sa canti, sa dansezi (ma rog, miscarile acelea facute de un adult somnoros, stii tu care) etc. Si uite asa, fara sa-ti dai seama, se formeaza acele “mici” asocieri pe care le va avea bebelusul in fiecare noapte cand se va trezi. “Gata, mami si tati, m-am trezit! Nu pot sa adorm singur, pentru ca nu stiu cum, dar leganati-ma, cantati-mi, plimbati-ma prin casa pana adorm!”. Sau si mai grav, unii parintii isi lasa copilul sa planga, considerand ca astfel copilul va “invata” sa adoarma singur.

De aceea, este important ca orice decizie legata de somnul bebelusului sa fie facuta ziua, atunci cand parintii sunt odihniti, linistiti si pot cauta informatii pe baza carora sa-si faca un plan. Si sa incerce sa evite greselile enumerate mai sus!

S-ar putea sa-ti placa si: Mami, ii dai sau nu suzeta bebelusului?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here