Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta

Ai nascut un copil minunat, ai citit inca din timpul sarcinii despre cate beneficii sunt sa dormi intr-un pat cu bebelusul si abia astepti sa aveti parte impreuna de aceasta experienta minunata. Autorul cartii Elizabeth Pantley “The No-Cry Nap Solution” (“Solutii pentru un somn fara lacrimi”) vine cu o lista de sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta.

Co-sleeping – engl. “dormitul impreuna”, atunci cand bebelusul doarme in pat cu cel putin unul dintre parinti.

Citeste si: Felicitări! Ai un bebelus! Si…acum ce urmeaza?

  • Patul in care doarme copilul trebuie sa fie unul sigur. Probabil cea mai buna alegere va ramane mereu o saltea pusa pe podea, asigurandu-te ca nu exista crapaturi, denivelari, locuri in care bebelusul ar putea ramane blocat sau ar putea pica.
  • Asigura-te ca salteaua este plata, ferma si are suprafata neteda. Nu lasa niciodata bebelusul sa doarma pe o saltea moale sau de exemplu, pe canapea, saltea cu apa, perna de la canapea, fotoliu para sau orice alt mobilier flexibil. Dar si periculos.
  • Asigura-te ca cearsaful este asternut bine sau ca husa de pat este bine aranjata la colturi, nu poate fi trasa prea usor, plicul de pilota nu are capse sau nu se desface prea usor.
  • In cazul in care dormi in pat cu bebelusul, asigura-te ca ai balustrada- protectie de pat, care il va impiedica pe copil sa se rostogoleasca de pe pat, de asemenea ai grija ca sa nu existe spatiu intre saltea si tablia patului. (Unele balustrade de protectie sunt concepute pentru copiii mai mari si nu prezinta siguranta pentru bebelusi).

Citeste si: Cele mai frecvente intrebari despre bebelusi

  • Daca patul este foarte aproape de perete sau de alt obiect de mobilier, verifica in fiecare noapte ca nu exista spatiu intre saltea si perete sau mobilier in care bebelusul ar putea ramane blocat.
  • Bebelusul trebuie sa fie intre mami si perete sau balustrada. Tatii, bunicii, fratii, surorile sau alte rude nu au aceleasi instincte pe care doar mama le are. Sunt numeroase studii care au demonstrat acest lucru. In mod normal, mama este foarte “sensibila” la orice miscare a copilului in pat si cu un minimum de efort sau zgomot, un bebelus o poate trezi usor pe mami. Daca observi ca adormi atat de adanc, incat doar plansul bebelusului te poate trezi, atunci este important sa muti copilul in patut sa doarma, iar patutul sa-l plasezi cat mai aproape de patul tau. Pentru siguranta lui atunci ar trebui sa doarma separat.
  • Ideal ar fi sa utilizati o saltea mai mare, sa va ofere spatiu din plin.
  • Camera in care doarme bebelusul trebuie sa fie una care ii ofera siguranta, sa nu aiba obiecte periculoase, sa fie acoperite prizele si alte masuri de precautie. (Este suficient sa te gandesti ca poate sa se tarasca noaptea din pat in timp ce dormi, pentru ca… are chef sa exploreze casa. Si ce daca e doua noaptea?
  • Nu dormi niciodata cu bebelusul, daca ai consumat bauturi alcoolice, daca ai folosit anumite medicamente cu efecte adverse mai dificile, somnifere, substante halucinogene etc.
  • Nu este indicat sa dormi cu bebelusul nici daca esti o persoana supraponderala. Excesul de greutate al parintelui prezinta un factor de risc semnificativ pentru bebelus, atunci cand este vorba despre a dormi impreuna.
  • Inlatura pernele si paturile de pe pat, daca dormi cu un bebelus mai ales in primele luni de la nastere.
  • Este important sa-l imbraci astfel incat sa nu-i fie frig in timpul somnului, dar evita si supraincalzirea bebelusului.
  • Nu purta noaptea pijamale sau haine care au panglici, fermoar, cordon etc. Nu dormi cu bijuterii, daca ai par lung, prinde-l si evita sa folosesti parfumuri sau lotiuni puternice.
  • Nu-i permite animalului de companie sa doarma in pat cu bebelusul.
  • Nu lasa niciodata un bebelus singur in pat, cu exceptia cazului in care patul este perfect sigur, cum ar fi o saltea pe podea, intr-o camera in care au fost luate toate masurile de precautie pentru siguranta bebelusului sau atunci cand esti foarte aproape de bebelus sau ai un monitor ce iti permite sa-l supraveghezi si sa-l auzi.

In rest, va dorim un co-sleeping placut si sigur!

S-ar putea sa te intereseze si: Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here