Povestile a 7 adolescente care au devenit mame intr-un documentar-web

10% dintre femeile care nasc anual sunt minore. Da, este vorba despre Romania.  Tara noastra este pe prima pozitie in Uniunea Europeana privind sarcina si rata de avort la adolescente, in timp ce 30% dintre gravide au fost la medic doar dupa primul trimestru de sarcina.

Ilustratie de Georgiana Chitac

Pornind de la acest trist adevar, regizoarea Ozana Nicolau, fotografii Alexandra Dinca si Vlad Birdu, alaturi de ilustratoarele Alexandra Burda si Georgiana Chitac, au documentat timp de un an povestile a 30 de mame adolescente din Urziceni, Ploiesti, Vaslui si Bucuresti.

Proiectul aduce in lumina versiunea mamelor minore despre cum este sa devii parinte in modul fast-forward si reflecta complexitatea fenomenului maternitatii timpurii din Romania.

Vino vineri, pe 23 noiembrie, de la ora 19.00, la Rezidenta BRD Scena 9, la lansarea documentarului web www.mameadolescente.ro,  dar si la o discutie deschisa despre sexualitatea adolescentilor si rolul documentarului in generarea de schimbare in societate. Intrarea este libera!

Stiai ca, in Romania, anual, peste 22.000 de fete sub 18 ani devin mame? Dar de ce se intampla acest fenomen?

Le cer parintii copiilor lucruri pe care ei insisi nu le respecta? Refuza copiii sa ceara ajutor parintilor in situatii in care ar avea nevoie de sprijinul unui adult? Cum pastram dialogul deschis intre copii si parinti, chiar si in cele mai delicate situatii?

Invitatii care vor cauta sa raspunda la toate aceste intrebari sunt:
Claudia-Cornelia Necula – psiholog si psihoterapeut specializat in psihologie perinatala
Alex Zamfir– realizator radio la Itsy Bitsy si blogger la celmaibuntata.ro
Irina Popescu si Adina Paun– moase licentiate si activiste pentru respectarea drepturilor mamelor, tatilor si bebelusilor
Ozana Nicolau – regizor si documentarist al proiectului Mameadolescente.ro

Ce este mameadolescente.ro?

Ilustratie de Georgiana Chitac

Platforma Mameadolescente.ro este un documentar-web care reuneste povestile a sapte adolescente care au devenit mame, prin intermediul interviurilor audio insoțite de fotografii si ilustratii.

Mameadolescente.ro face parte, alaturi de spectacolul de teatru Foreplay, dintr-un proiect trans-media care aduce in lumina cauzele profunde ale maternitatii timpurii: absenta emotionala a parintilor (prin plecarea la lucru in strainatate sau strictetea excesiva in modul de crestere a copiilor) si traumele (precum divortul).

Ce isi propune documentarul?

Documentarul isi doreste sa realizeze o activare sociala in jurul fenomenului maternitatii timpurii si anume sa le arate adolescentilor ca expresia “mie nu mi se poate intampla” este foarte des contrazisa de realitate; sa le transmita adultilor ca un copil care nu este sprijinit emotional este la fel de vulnerabil la o sarcina timpurie ca un copil lipsit de educatie sexuala; de asemenea, sa le incurajeze pe mamele adolescente sa isi continue studiile.

Ozana Nicolau, regizor si documentarist mameadolescente.ro

„Mi-am dorit sa le transmit adultilor, ca acei copii care traiesc alaturi de parinti absenti fizic sau emotional, sunt cei mai susceptibili de a avea si o sarcina timpurie, pentru ca respectivii copii, deveniti adolescenti, vor incerca sa compenseze cu un patener, golul sufletesc lasat de parintii lor. Si cand mentionez indisponibilitatea parintior, nu e vorba doar de cei plecati la lucru in strainatate (desi numarul lor este mare), ci si la cei care, de exemplu, trec printr-un divort, iar conflictul dintre parinti absoarbe toata energia, in timp ce nevoile copilului sunt ignorate” spune Ozana Nicolau, regizor si documentarist al proiectului mameadolescente.ro

Autor: Inga Stoian

Surse: https://mameadolescente.ro/ &  pagina de Facebook Art Revolution


Ozana Nicolau este regizor si documentarist al proiectului mameadolescente.ro, este licentiata a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale Bucuresti – sectia regie film si absolventa a programelor Berlinale Talent Campus si Locarno Summer Academy. „Intreb prieteni”, filmul ei de absolvire, a fost prezentat si premiat la15 festivaluri internationale de film, precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF. Foreplay reprezinta debutul Ozanei Nicolau in regia de teatru.

Citeste si: World Vision Romania: 6,2% dintre femeile insarcinate nu au fost consultate medical pana la nastere

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here