Uneori bebelusul este agitat, se retrage de la san sau chiar plange atunci cand este alaptat? Afla aici care ar putea fi cauzele din spatele acestor comportamente.
Citeste si: Studiu: laptele matern este magic!
Nu este o noutate ca in jurul varstei de 6-8 saptamani bebelusul sa treaca printr-o astfel de etapa, scrie kellymom.com. Daca bebelusul tau este mai agitat si mai plangacios in general, poti afla aici mai multe detalii despre care ar putea fi motivele.
Iata care sunt cele mai des intalnite cauze ale bebelusului agitat in timpul alaptarii:
Ce varsta are? Majoritatea bebelusilor trec prin pusee de crestere, aproximativ in urmatoarele perioade: 7-10 zile, 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni de la nastere etc, de aceea, in acele perioade ar putea fi observat copilul mai agitat, mai morocanos, aparent mai greu de multumit.
Este vorba despre o noua achizitie? Deseori bebelusii sunt mai agitati atunci cand sunt in perioada unei noi achizitii: au un dintisor si incearca sa te muste? Au invatat sa se rostogoleasca? Sunt mai dornici sa-si exerseze noua abilitate decat sa stea la san, asa cum o faceau zilele trecute? Orice achizitie mica le poate influenta temporar comportamentul, sustin specialistii.
Citeste si: Bebelusul meu alaptat ma musca! Ce pot sa fac?
Cand devine agitat? Uneori este important sa fii atent cand bebelusul manifesta un comportament diferit: este agitat inaintea sedintei de alaptare, dupa alaptare, in timpul zilei sau seara?
Se poate observa ca bebelusul sa fie mai agitat la inceputul alaptarii, atunci cand fluxul de lapte este mai puternic, in special dimineata, iar in cateva minute bebelusul se linisteste, sau din contra, fluxul de lapte nu este suficient de puternic si copilul este agitat din aceasta cauza.
Daca bebelusul incepe sa fie agitat la finalul sedintei de alaptare ar putea insemna ca are nevoie sa eructeze (sa ragaie). Pentru a-l ajuta pe bebelus sa eructeze (sa elimine aerul inghitit in timpul meselor) ar fi indicat sa imparti sedinta de alaptat in doua, de exemplu, dupa ce il hranesti la un san si inainte de a-l pune la cel de-al doilea san, sa-l pui in pozitia verticala, cu barbia sprijinita de umarul tau, cu o mana tinandu-l in brate, lipit de tine, in timp ce cu cealalta mana il mangai ferm, in sensul acelor de ceas. Ai grija ca pe umar sa ai pusa o muselina, pentru ca bebelusul poate elimina un pic de lapte atunci cand eructeaza.
Este agitat la ambii sani? Uneori mama poate avea un flux de lapte mai puternic la un san, in timp ce la celalalt laptele curge mai incet, iar din aceasta cauza bebelusul sa prefere un san in defavoarea celuilalt.
Alti factori: aparitia unui dinte, febra, poate il doare urechiusa, diversificarea sau ai schimbat camera in care il alaptezi, mai este cineva acolo si astfel ii este distrasa atentia? Uneori poate fi vorba despre mai multi factori in acelasi timp.
Citeste si: Cum sa cresti productia de lapte matern?
Autor: Inga Stoian