Cum sa cresti productia de lapte matern?

Ce frumos este sa alaptezi! Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le are o mama care alapteaza: oare cum pot sa stimulez productia de lapte? Iata care sunt principalele sfaturi pe care le ofera cei mai multi consultanti in alaptare:

Citeste si: Beneficiile alaptarii la san

  1. Alapteaza la cerere. Cu cat mai des cu atat mai bine.

In primele luni, bebelusul va “cere” in timpul zilei cam la fiecare 2-3 ore sa fie alaptat, iar in perioada acelor “pusee de crestere” chiar si la fiecare ora.

  1. Hidrateaza-te!

Consumul marit de apa poate ajuta si la marirea productiei de lapte matern. Recomandarea expertilor este ca mama care alapteaza sa aiba langa ea mereu un pahar cu apa.

  1. Pompa de san – aliat de nadejde

Dupa ce ti-ai alaptat bebelusul, foloseste pompa de san, indiferent ca este vorba despre cea manuala sau cea electrica. Pompa va ajuta sa-i trimita corpului tau “semnale” ca “este nevoie de ceva mai mult lapte”.

  1. O alimentatie sanatoasa

Pentru a produce lapte matern ai nevoie ca si alimentatia sa include alimente nutritive, in special, cereale (ovaz si orz), legume verzi, alimente cu grasimi sanatoase (nuci, avocado, somon etc).

  1. Atasarea corecta la san

Un consultant in lactatie sau o moasa te poate ajuta cu cateva trucuri despre cum iti poti atasa corect bebelusul la san (vei fi surprinsa despre cate “pozitii” interesante exista si care te pot ajuta sa-ti eliberezi sanii angorjati sau sa-ti stimulezi lactatia).

  1. Stimularea ambilor sani

Pozitioneaza bebelusul la un san, in timp ce la alt san ataseaza pompa electrica. Sau asigura-te ca bebelusul suge din ambii sani la fiecare masa.

Citeste si: Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?

  1. Atentie la medicamente/suplimente

Unele medicamente pot diminua considerabil productia de lapte matern, de aceea, ai grija sa instiintezi medicul despre faptul ca alaptezi atunci cand iti recomanda anumite medicamente sau suplimente.

  1. Ofera-i mai rar suzeta

Bebelusul tau se linisteste atunci cand ii oferi suzeta, nu-i asa? Dar cu cat mai mult va petrece bebelusul tau cu suzeta in gurita, cu atat mai putin va fi interesat de a prefera sa faca acelasi lucru cu mamelonul.

  1. Evita stresul

Hormonii stresului vor diminua productia de lapte, de aceea, atunci cand ai nevoie sa produci mai mult lapte, incearca sa te relaxezi, sa asculti muzica linistitoare, sa meditezi, sa te odihnesti mai mult, sa faci exercitii de respiratie etc.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here