Stiai ca nou-nascutii nu au lacrimi, prefera vocea mamei si au ochii albastri la inceput? Afla aici mai multe curiozitati despre micuti.
Citeste si: Cum arata un nou nascut?
Nou-nascutii din mai sunt mai grei
Multi considera ca bebelusii nascuti in ianuarie ar trebui sa fie cei cu o greutate mai mare, pentru ca e iarna si in sezonul rece mamele ar putea acumula mai multe kilograme, pentru ca este sezonul sarbatorilor; si tot felul de supozitii de acest tip. Cu toate acestea, cercetatorii au aratat ca bebelusii nascuti in mai au in medie cu 200 gr mai mult decat ceilalti nascuti in alte luni.
Nou-nascutii nu au lacrimi la inceput
Nou nascutii nu plang cu lacrimi. Plansul lor inseamna de fapt un fel de strigat. Glandele si canalele lacrimale inca nu sunt suficient de dezvoltate, de aceea acestea produc lacrimi doar pentru ca a umezi si a proteja ochii. Specialistii spun ca abia dupa trei saptamani de la nastere canalele lacrimale incep sa produca si lacrimile propriu-zise.
Nou-nascutii pot vedea, auzi, mirosi si simti gustul si atingerile
Nou-nascutul tau poate sa vada foarte clar pana la distanta de 20-30 cm de la ochisorii lui. Poate sa auda! De fapt, micutul aude inca din perioada intrauterina! Bebelusul este capabil sa miroasa si va cauta sa-ti simta mirosul pielii, dar si a lapticului matern. Bebelusul are abilitatea de a simti gustul (Si prefera dulcele!). Citeste aici mai multe despre simturile nou-nascutului. Si poate la fel de important este ca nou nascutul adora atingerile (si mai ales, sa fie tinut in brate).
Citeste si: Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!
Nou-nascutii dorm mult la inceput
Potrivit cercetatorilor, in primele zile nou-nascutii pot fi alerti doar pentru trei minute pe ora. Creierul lui foloseste pana la 60% din totalul de glucoza din sange, iata care este explicatia ca nou-nascutii sunt “somnorosi” mai mereu.
Nou-nascutii prefera vocea mamei
Explicatia: pentru ca o recunoaste din perioada intrauterina, dar si pentru ca specialistii au aratat ca micutii prefera vocile feminine sau cele mai subtiri, mai blande.
Nou-nascutii arata si ca mami, si ca tati
Da, la nastere bebelusul arata intr-o proportie de 50-50 cu mami, si cu tati, iar cu timpul putem observa cum anumite trasaturi ale unuia dintre parinti sunt mai dezvoltate, mai pronuntate.
Nou-nascutii au ochi albastri
Stiai ca aproape toti bebelusii se nasc cu ochi albastri? Fascinant! Culoarea ochilor insa se va schimba inca din primele zile, odata cu expunerea la lumina, spun specialistii. Multi geneticieni sustin ca, in majoritatea cazurilor, culoarea ochilor si parului este in functie de ce mostenim de la parinti si ca genele ce tin de culorile mai inchise domina, de obicei, genele cu culori mai deschise. Poti gasi aici mai multe informatii despre culoarea ochilor bebelusului.
Citeste si: Cele mai frecvente intrebari despre bebelusi