Cand ai gemeni, se poate intampla ca atunci cand incepe unul dintre ei sa planga, celalalt sa-i urmeze calea. Asta nu inseamna ca plang, mereu, in acelasi timp. Vei avea ocazia in care unul dintre gemeni este inconsolabil, in timp ce geamanul celalalt doarme dus, fara nicio grija pe lume. Ce faci totusi in situatia asta si cum trebuie sa ai grija si de tine?
In primele luni de viata, plansul bebelusului inseamna comunicare. Micutii plang pentru a-si exprima nevoile sau ceea ce le place si ce nu le place. Cele mai comune cauze ale plansului includ senzatia de foame, scutecelul murdar, oboseala, plictiseala, durerea, imbolnavirea etc., scrie What to expect?.
Bebelusii pot plange si din cauza colicilor care se manifesta printr-o durere abdominala intensa. Ca parinte, te gandesti pe moment de ce bebelusul a inceput sa planga. Cand vine vorba despre gemeni, situatia nu va fi neaparat usoara deoarece s-ar putea ca fiecare dintre gemeni sa aiba un motiv diferit pentru care a inceput sa planga.
Citeste si Diferenta dintre zi si noapte: cateva strategii pentru somnul bebelusului
Cand si cat de mult plange bebelusul depinde de personalitatea sa. Unul poate sa fie mai relaxat si poate incepe sa planga doar atunci cand ii este foame sau cand are nevoie sa i se schimbe scutecelul. Celalalt poate plange de mai multe ori pe zi, aparent fara niciun motiv.
Cum sa iti calmezi gemenii sau copiii multipli
Daca esti totusi in situatia in care, daca un geaman plange, celalalt alege aceeasi metoda si in acelasi timp, este dificil sa iti dai seama pe care sa il linistesti primul. Iata cateva sfaturi:
Prioritizeaza nevoia
E usor atunci cand parintele se ocupa de un micut, in timp ce parintele celalalt are grija de al doilea micut. Ce faci cand te afli singur? Daca unul dintre gemeni e ranit sau bolnav, vei dori, mai intai, sa fii langa acesta. Dar atunci cand nu sunt semnele vreunei boli sau rani, poti alege sa rezolvi problema cea mai evidenta. Daca un micut plange pentru ca i-a cazut suzeta, da-i-o inapoi, urmand sa afli de ce plange si celalalt geaman. In alta situatie, cand un bebe plange mai tare si pare mult mai suparat, trebuie, mai intai, sa ai grija de el, urmand sa te ocupi si de celalalt copil care nu pare atat de suparat.
Lasa-i impreuna pana cand se linistesc
Sa-ti asezi bebelusii, la modul picioruse la picioruse, sau sa-i pui spate in spate, poate ajuta si calma situatia in care te afli. Academia Americana de Pediatrie (AAP) considera ca bebelusii multipli nu trebuie sa doarma niciodata in acelasi patut deoarece exista un risc crescut de a se produce Sindromul mortii subite la sugari (SMSS). In acest caz, trebuie sa fii cu ochii pe micuti pentru ca, in momentul in care se linistesc, sa-i pui in patuturi separate.
Citeste si Ce faci atunci cand nu se opreste din plans: cum linistesti un bebelus prematur agitat
Tactici pentru calmarea copilului
Daca i-ai hranit pe micuti si i-ai schimbat, vine momentul in care iti poti pregati un set de trucuri pentru a calma bebelusii. Incearca sa le citesti, sa le faci un masaj, sa le canti sau chiar sa ii scoti, pentru scurt timp, la aer proaspat. Aminteste-ti ca ceea ce functioneaza pentru un micut, se poate intampla ca un truc sa nu functioneze pentru celalalt, de aceea, in astfel de cazuri, poti incerca ceva diferit pentru fiecare dintre bebelusi.
Lasa-i sa planga
Este greu sa-ti lasi micutul sa planga si sa nu faci nimic in privinta lui. Dar daca ai incercat tot ce se putea, iar gemenii inca protesteaza vehement si nu se dau batuti, ii poti lasa sa faca asta un timp. Nu-i va rani, iar cu timpul se pot calma singuri sau pot adormi. Daca iti e greu sa ramai cu ei in aceeasi camera, iti poti lua o pauza in alta parte a locuintei. Trebuie doar sa iti verifici micutii la fiecare 10-15 minute.
In cazul tau, ca parinte de gemeni sau de copii multipli cum te simti in astfel de situatii? Atat timp cat ai grija de micutii tai, aminteste-ti ca trebuie sa ai grija si de tine.
Renunta la vinovatie si aminteste-ti ca toti bebelusii plang. Ei nu fac asta pentru ca ai fi un parinte rau si nu este vina ta. Ia-ti o pauza si lasa sa treaca acest moment. Ca parinte, si tu esti important, asa ca acorda-ti si tie timp pentru somn, timp pentru activitati fizice si pentru o alimentatie sanatoasa. Chiar si o manichiura sau un masaj este binevenit.
Cere ajutorul celorlalti. Da-ti voie ca familia si prietenii sa te ajute in orice situatie. Poti plange si tu, atunci cand simti nevoia. Te poti descarca de starile negative indiferent daca alegi sa scrii intr-un jurnal personal, sa o suni pe mama ta sau pe un prieten apropiat.
Imprieteneste-te cu alti parinti de gemeni sau copii multipli. Cand exista persoane care iti inteleg sentimentele sau ingrijorarile, problemele pot fi depasite mai usor. Cere ajutor specializat. Ca mama, se poate intampla sa te confrunti cu depresia postnatala, dar nu este valabil in toate cazurile.
Citeste si Viata cu doi copii mici: metode de ,,supravietuire”
Autor: Andreea Borcila