Despre tulpina BA.5 și cum se manifestă aceasta la copii

În prezent, tot mai multe țări se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de COVID, în special cu varianta BA.5 a Omicron. Află aici mai multe despre tulpina BA.5 și cum se manifestă aceasta la copii.

Potrivit autorităților din SUA, variantele BA.4 și BA.5 reprezintă 80% din cazurile actuale de COVID-19, cele mai multe fiind totuși cu BA.5, tulpină care este din ce în ce mai des întâlnită și la noi în țară.

Pe lângă transmisibilitatea crescută, varianta BA.5 pare că ar avea și o capacitate mai mare de a reinfecta oamenii, imunitate căpătată anterior prin vaccinuri și trecere prin boală în trecut nefiind prea mult de ajutor.

Simptomele BA.5 sunt similare cu ceea ce am văzut în general la îmbolnăvirile cu varianta Omicron, care a fost una mai ușoară în comparație cu celelate tulpini. „Simptomele COVID-19 pot fi ușor diferite pentru fiecare pacient în parte”, susține Gemma Downham, epidemiolog la AtlantiCare, scrie verywellfamily. „Cu toate acestea, simptomele comune pe care le vedem cu variantele care circulă în prezent includ dureri de cap, dureri de corp, în special de spate și gât, febră și oboseală.”

În cazul copiilor varianta BA.5 se prezintă a fi o formă mai ușoară. „Avem mai multe febre, dureri în gât, tuse, nas curgător, oboseală și dureri de cap cu această variantă”, spune Vidya Mony, medic pediatru de boli infecțioase. Chiar dacă numărul de cazuri printre copii este în continuă creștere, cei mici nu au nevoie, în general, de spitalizare.

Rețineți că, în general, copiii au simptome mai ușoare în comparație cu adulții. De exemplu ei pot avea doar nasul înfundat sau apetit scăzut, din cauza durerii resimțite în gât” explică dr. Anu Seshadri, pediatru internist. Specialistul susține că părinții trebuie să fie precauți și dacă au suspiciuni să-și testeze copiii. Este important, de asemenea, să ne amintim că, deși majoritatea copiilor vor experimenta o formă urșoară de BA.5, pe măsură ce numărul de cazuri crește, virusul poate ajunge și la categoriile de copiii mai vulnerabili, care au boli cronice sau o imunitate scăzută, afectată. Pentru acești copii, virusul s-ar putea să nu fie la fel de blând.  ”Nu cred că școlile, grădinițele și alte instituții de învățământ vor fi închise deoarece aceasta este o variantă mai blândă, dar purtarea măștilor în spații/încăperi aglomerate și măsuri de igienă sporite ar putea fi, din nou, implementate.” a explicat pediatrul.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here