Ce aș fi vrut să fi știut despre înțărcarea copilului

Foto: www.askdrsears.com

Azi nu voi scrie despre cât de minunat este să alăptezi (o, Doamne, e magie pură!), ci despre ce aș fi vrut să fi știut despre înțărcarea copilului. Dacă ești o mamă care alăptează probabil că ai citit o grămadă, la fel ca și mine, despre alăptare înainte de a se naște copilul.

Citește și: Cand si cum se face intarcarea?

Știam că vreau să alăptez și știam că am nevoie de informații, de sprijin și de încurajare. Am citit, am vorbit cu prietenele mele care au alăptat, i-am ”stors” mamei toate informațiile despre experiența esi de alătare și, recunosc, toată această aventură de a mă informa mi-a prins tare bine, pentru că aveam cumva structurate în minte informații legate de problemele pe care le poți întîmpina, în special la începutul alăptării. Am simțit că sunt încrezătoare și că dețin toate informațiile de care am nevoie, dar am aflat brusc (total pe neașteptate) că mai exista un domeniu în care pregătirea mea era insuficientă, și anume, înțărcarea copilului. Știam că până la urmă toți copiii sunt înțărcați, dar nu-mi erau chiar atât de clare lucrurile și nu, chiar nu am fost pregătită.

Băiețelul meu m-a surprins destul de mult, atunci când la un an și jumătate brusc a refuzat să mai fie alăptat. Am crezut că este un fel de ”protest”, pe care unii copii îl pot uneori manifesta, astfel că nu m-am îngrijorat, i-am dat mâncare solidă, eu mi-am mult sânii și am așteptat când puiul se va întoarce singur la sân. Doar că zilele treceau și copilul nu mai era deloc interesat de ceea ce îi ofeream eu. Și uite atunci mi-am dat seama că mă mai informasem cât de cât despre cum voi face când îl voi înțărca, despre faptul că trebuie să fie o trecere lină, să fie ușor pentru ambii, atât pentru copil, cât și pentru mamă… Dar habar n-aveam că puiul meu se va auto-înțărca, va decide singur și mai ales, brusc!

Nu a fost ușor, a trebuit să mă mulg mai rar, nu până la capăt, astfel încât să se diminueze producția de lapte, până când a venit și ziua în care eu i-am spus laptelui ”pa-pa”. A fost neașteptat, ciudat, diferit de ce îmi imaginam, dar este o experiență prin care unele mame care alăptează pot trece, de aceea am decis să scriu.

Înțărcare ușoară, copilași și… răbdare și blândețe, mămici!

Citește și: Depresia de dupa intarcare: cum o recunosti?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here