“Mmm… laptic delicios”, isi zice bebelusul, „dar am burtica plina deja si cam incep sa ma plictisesc, ia sa vad ce se intampla daca strang mai tare din gingii”. Of, se pare ca mamicai mele nu prea-i place joaca mea. Oare de ce?”.
Draga mami, nu esti prima. Multe mamici cu bebelusi alaptati experimenteaza partea aceasta cu muscatul mamelonului. Sa stii ca bebelusul nu intentioneaza sa-ti faca vreun rau, de fapt, el nici nu stie ca ceea ce face el pe tine te doare. Iata ce poti sa faci atunci cand bebelusul tau te musca.
Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.
De ce un bebelus musca atunci cand este alaptat:
- Ii dau dintii si s-ar putea sa-l doara aceasta etapa si sa-l faca mai iritat, mai agitat. Solutia ar fi ca sa-i oferi un inel gingival rece, pe care sa-l muste in voie si care sa-i mai “usureze” din suferinta.
- Este satul. Gata cu mancarea, mami! Si ca sa te atentioneze, te musca.
- Este curios. A papat bine, s-a saturat si acum se gandeste sa incerce ceva nou. Si cum e mamelonul tau chiar sub nasucul lui, puiul va experimenta. Bineinteles ca acest lucru nu te incanta prea mult…
- Are nevoie de atentie. „Hei, mami, te-am muscat un pic pentru ca am vrut sa-ti zic ceva: am nevoie de tine, n-ai vrea sa ma mangai un pic pe capsor? Sau „sunt pregatit sa ne jucam!”
Citeste si: Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?
Ce faci daca bebelusul te musca?
Este important sa-ti pastrezi calmul, sa eviti reactiile negative sau sa ridici vocea la copil! Il poti speria astfel. Ii spui ori de cate ori este nevoie, calm “Nu o musca pe mami”. Sau il apropii de tine cat poti de mult, astfel incat sa-l descurajezi sa apuce prea mult mamelonul. Sau daca te strange mult prea tare, consultantii in lactatie te sfatuiesc sa-i bagi degetul tau mic in coltul guritei, pentru a-ti elibera mamelonul.
Cuprinde-ti bebelusul, mangaie-l pe capsor, vorbeste-i, canta-i, uneori bebelusul musca pentru ca are nevoie de a fi linistit, de atentia ta, de a se asigura ca esti acolo pentru el.
S-ar putea sa-ti placa si: Este copilul meu pregatit, cu adevarat, pentru a incepe diversificarea?