10 sfaturi invechite cu privire la ingrijirea bebelusului pe care le poti ignora

Adeseori, prima experienta a maternitatii ridica o multime de semne de intrebare si aduce la lumina motive de ingrijorare pentru viitoarele mame. In astfel de situatii, apar (uneori de te miri de unde), diverse persoane (rude, prieteni, persoane prea putin cunoscute) capabile sa dea cele mai „avizate“ sfaturi. Citeste aici care sunt cele mai intalnite sfaturi invechite cu privire la ingrijirea bebelusului… pe care le poti ignora!

Nu demult, o prietena care a ramas insarcinata povestea ca a inceput sa ceara in stanga si in dreapta sfaturi despre cresterea copilului. Prima care i-a sarit in ajutor a fost chiar soacra ei, care a invatat-o ca pe tot parcursul sarcinii sa-si pregateasca sanii pentru alaptare. Astfel, ar fi trebuit sa-si pregateasca sfarcurile, frecandu-le de cateva ori pe zi pe toata perioada sarcinii cu un tampon steril, deoarece, in caz contrar, ar fi suferit dureri foarte mari in timpul alaptatului. Din fericire, s-a gandit sa intrebe si medicul despre aceasta metoda, si astfel a aflat ca „pregatirea sfarcurilor pentru alaptat“ nu mai este de mult de actualitate, fiindca nu ajuta la nimic.

Sfaturi de genul acesta vor aparea la tot drumul, in special de la bunici, atata vreme cat au nascut si au crescut doi, trei sau chiar mai multi copii. Este normal ca o tanara mamica sa ceara informatii de la parinti, socri sau alte rude cu experienta, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste sfaturi sunt invechite si, uneori, pot face mai mult rau decat bine. De aceea, am facut un rezumat al celor mai raspandite mituri, pe care ar fi bine sa le ignori, conform specialistilor in domeniu.

  • „Ar trebui sa-ti pregatesti sfarcurile din timpul sarcinii, pentru ca alaptarea sa nu devina dureroasa.“

Intarirea sfarcurilor prin frecarea lor regulata cu un tampon steril nu este absolut deloc necesara, sunt de parere specialistii americani in sanatate publica. Mai mult, acest procedeu poate duce la o nastere prematura, deoarece prin aceasta metoda se elibereaza hormonul responsabil pentru declansarea travaliului.

Succesul alaptarii depinde in primul rand de pozitia fatului la san si de modul agresiv sau nu in care suge. Alaptarea nu ar trebui sa fie dureroasa absolut deloc, spun neonatologii. Singura neplacere consta in faptul ca, in primele zile, ai putea simti o sensibilitate accentuata a sanilor, care se va calma destul de repede.

  • „Daca vei tine in brate un bebelus care plange, il vei rasfata. Plansul este bun pentru dezvoltarea plamanilor.“

Pe cat este de cunoscut acest mit, pe atat este de neadevarat. Plansul este singura modalitate prin care un bebelus isi exprima nevoile. Mai mult, ultimele cercetari in domeniu au aratat faptul ca acei copii carora li se raspunde prompt si pozitiv la exprimarea nevoilor plang mai putin.

  • „Bebelusii ar trebui culcati pe burta, pentru a nu se ineca daca regurgiteaza in somn.“

Nu exista nicio evidenta clara care sa arate faptul ca micutii care dorm pe burta prezinta un risc mai mare sau mai mic de a se ineca daca regurgiteaza in somn. Specialistii sunt de parere ca un bebelus sanatos va inghiti automat lapticul pe care il da afara sau va scuipa lichidul fara nicio problema. Mai mult, sugarii care dorm pe spate prezinta un risc mult mai mic de a se sufoca in somn!

  • „Daca ii dai copilului suzeta sau il lasi sa-si suga degetul, va avea dintii strambi.“

Aceasta teorie este valabila numai in cazul in care celui mic i-au aparut deja toti dintii. Folosirea excesiva a suzetei dupa varsta de un an poate cauza intarzieri de vorbire si poate duce la modificarea formei boltei palatine si a gurii. Cu toate acestea, in primele luni de viata, nu exista absolut niciun pericol in ceea ce priveste suzeta. Mai mult, aceasta ustensila il va ajuta pe bebe sa se linisteasca, iar suptul degetului ii va oferi aceeasi senzatie de confort pe care o simtea in pantecul mamei.

  • „Bebelusul trebuie imbracat gros, in special pe timpul noptii.“

Copiilor carora le este prea cald pot deveni somnorosi, mai ales in timpul alaptarii. Asadar, imbraca-ti bebelusul in haine usoare si acopera-l cu o paturica sau culca-l intr-un sac de dormit. Fii sigura ca, daca tie iti este bine la temperatura camerei, si lui ii va fi bine.

  • „Copiii care invata sa mearga au nevoie de incaltari solide, care sa le sustina gleznele.“

Aceasta teorie este, de asemenea, un mit invechit. Cand micutul invata sa faca primii pasi prin casa, daca va merge in picioare, va simti mai bine podeaua si isi va dezvolta stabilitatea. Exista totusi momente in care va avea nevoie de pantofi pentru ca piciorusele lui sa ramana curate si in siguranta. Pentru aceste momente va trebui sa alegi incaltari moi si antiderapante, care permit piciorului sa respire si care asigura flexibilitatea degetelor, a arcului talpii si a gleznelor.

  • „Introducerea alimentatiei solide il va face pe cel mic sa doarma toata noaptea.“

Acesta este sfatul preferat al mamelor care si-au crescut copiii in urma cu 30-40 de ani. Cercetarile au aratat ca alimentatia solida nu-l va determina in niciun fel pe bebelus sa doarma mai mult. Specialistii de la OMS sunt de parere ca un copil ar trebui sa primeasca numai lapte (de la sanul mamei sau formule de lapte praf) pana in jurul varstei de sase luni.

  • „Copilul trebuie imbaiat in fiecare zi.“

Acest sfat nu trebuie ignorat in totalitate, gandindu-ne la noi, adultii. Cel putin un dus pe zi este absolut necesar. Insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa-ti speli copilul pe cap in fiecare seara. Daca ii vei face baie de trei-patru ori pe saptamana, sa fii sigura ca va fi foarte curat, atata vreme cat il speli de fiecare data cand ii schimbi scutecele. Cu toate acestea, anumite parti ale corpului precum fata, gatul, pliurile inghinale si cele de la sub-brat, vor necesita o curatire locala, cel putin o data pe zi. Baile frecvente pot contribui la uscarea pielii, mai ales pe perioada sezonului rece.

  • ” Bebelusul trebuie sa manance dupa program”

Nu o data, vei auzi sfaturi de acest fel. Citeste mai multe daca are nevoie bebelusul alaptat de un program de mese?

  • „Odata ce bebelusului i-au aparut dintisorii, este momentul sa-l intarci, deoarece alaptarea prelungita poate cauza probleme emotionale.“

Nu scrie nicaieri ca, daca copilului i-au aparut dintisorii, nu trebuie sa-l mai alaptezi. Ba mai mult, studiile au aratat faptul ca alaptarea pana la varsta de un an si chiar peste aduce o multime de beneficii fatului. Cel mic va avea parte de o nutritie foarte sanatoasa, isi va dezvolta sistemul imunitar si va fi ferit de alergii. Din punct de vedere psihologic, acesti copii vor fi mult mai sociabili. Un copil caruia i se permite sa fie intarcat in mod natural, va fi mult mai independent si mult mai sigur pe sine.

Citeste si: Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?

 

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here