Are nevoie bebelusul alaptat de un program de mese?

Te gandesti sa alaptezi sau poate ca deja ai inceput sa alaptezi si te intrebi daca are nevoie bebelusul alaptat de un program de mese? Atunci iata ce trebuie sa stii.

Citeste si: Cat de des alaptezi bebelusul?

In trecut, un studiu (Fildes, 1986), precum si toti specialistii sugerau ca bebelusii alaptati trebuie sa fie hraniti dupa un anumit program, bine determinat, la fiecare 3-4 ore.

In prezent, insa, exista numeroase studii care demonsteaza ca un bebelus, in special in primele luni de la nastere nu are nevoie de un program de mese. De fapt, cel mai bun mod de a-ti hrani bebelusul este urmarindu-i semnele sau indiciile pe care le „arata” si oferindu-i lapte matern la cerere! Si la fel de important este sa fie urmarite semnele ca bebelusul este satul si ca nu-si mai doreste lapte.

In concluzie: cel mai bun program de mese pentru un bebelus, mai ales in primele saptamani este sa-l alaptezi de 8-12 ori in 24 de ore.

Practic, cu cat mai des il pui pe nou-nascut la san, in special in primele zile, cu atat mai repede va veni laptele „matur” (cel care apare dupa colostru), iar acest lucru incurajeaza si productia de lapte.

Citeste si: Cele mai frecvente intrebari legate de alaptare

Un alt studiu (De Carvalho, 1983) sustine ca exista o legatura clara intre alaptarea frecventa a unui nou-nascut (intre 8-12 ori) si o greutate mai buna la 15 zile de la nastere, precum si la 6 saptamani de la nastere (Casiday, 2004).

Este important de tinut cont ca, viteza de suctiune a bebelusului poate varia, unii avand nevoie de un timp scurt pentru a „elibera” sanul, in timp ce altii au nevoie de mult mai mult timp pentru acelasi lucru, iar aceasta este de obicei situatia unui prematur sau a unui bebelus cu greutate mica.

Cercetatorii au urmarit mai mult de 10.000 de bebelusi alaptati la san si au ajuns la concluzia ca nou-nascutii care la 4 saptamani de la nastere aveau un program de mese bine stabilit au avut mai tarziu, peste ani, rezultate cognitive scazute, precum si rezultate scolare mai mici (Iacovou si Sevilla, 2013).

In ultimii ani, tot mai multi specialisti sustin ca alaptarea la cerere este bine sa fie extinsa chiar pana la 6 luni de la nastere.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Alaptezi? Creaza-ti propriul spatiu magic!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here