Organizatia World Vision Romania sustine ca 6,2% dintre femeile insarcinate nu au fost consultate medical pana la nastere. Femeile insarcinate din localitatile vulnerabile sunt discriminate, nu ajung la medic, nu fac analizele necesare si nu isi cunosc drepturile, sustine reprezentantul proiectului World Vision, Cornelia Scarlatescu, precizand ca mortalitatea materna in Romania este cea mai crescuta, la nivel european.
Vezi si Un sfert dintre copiii de la sate nu merg la scoala
Fundatia World Vision Romania a desfasurat timp de doi ani proiectul “Mame pentru viata. Viata pentru mame”. Astfel, in 30 de comunitati rurale din judetele Dolj, Valcea si Vaslui au fost instruite peste 400 de gravide.
„Femeile din Romania au cunostinte limitate despre metodele contraceptive. Femeile din comunitatile vulnerabile nu au banii necesari pentru a se deplasa catre localitatile urbane in care sunt disponibile serviciile gratuite recomandate si acoperite de asigurare. De alta parte, femeile insarcinate din comunitatile vulnerabile sunt stigmatizate si discriminate, in special viitoarele mame minore. Am constatat lipsa serviciilor de planificare medicala din comunitati, respectarea defectuoasa a gratuitatilor asigurate prin sistemul de asigurari de sanatate si de multe ori acordarea discretionara a acestui pachet de servicii medicale. Solicitarea directa sau indirecta a platilor informale pentru acces la servicii medicale. Unele femei sunt atat de sarace incat nu-si permit hrana pentru copilul lor”, a declarant Cornelia Scarlatescu, managerul proiectului World Vision Romania, in cadrul dezbaterii pe marginea proiectului “Mame pentru viata. Viata pentru mame”, organizata la Palatul Parlamentului.
Citeste despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente.
Scarlatescu a mai precizat ca, in multe localitati, angajatii din domeniul medical nu au pregatirea necesara in drepturile femeilor insarcinate.
“In multe comune si multe orase am constatat o pregatire incompleta a profesionistilor din domeniul medical in drepturile femeilor gravide, fie ca erau asigurate, fie ca erau neasigurate. (…) Scopul a fost reducerea mortalitatii materne. Din nefericire, cifrele ne situeaza la nivel european pe primul loc”, a mai adaugat Cornelia Scarlatescu.
Specialistii sustin ca daca femeile, in special minorele, nu vor fi informate despre bolile cu transmitere sexuala, atunci exista riscul ca numarul acestora sa creasca.
“Avem aproape 11.000 de nasteri la adolescente. Sunt mame sub 19 ani care nu si-au terminat dezvoltarea biologica si nici formarea scolara. Trebuie sa vorbim despre planificare, despre sanatatea reproducerii. (…) Daca vom avea grija sa incepem educatia in scoli, atunci o serie de patologii in care boala se transmite pe care sexuala nu s-ar raspandi. (…) Daca nu vom activa programele (n.r. – de informare), aceste boli, in anul 2030 vor depasi bolie vasculare”, a declarat vicepresedintele Societatii de Obstetrica si Ginecologie in Romania, Nicole Suciu.
De cealalta parte, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, Florin Buicu, a declarat ca exista un program pentru sanatatea mamei, insa ar fi de lucrat la el pentru a fi mai eficient.
“Avem un program pentru sanatatea mamei, dar Comisiile de Specialitate ale ministerului Sanatatii ar trebui sa lucreze mai mult la el, sa vada ce nu este eficient si care sunt masurile necesare, astfel incat sa fie eficient”, a declarat presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, Florin Buicu.
Vezi si Propunere legislativa pentru stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale
Totodata, Buicu a mai precizat ca trebuie implementat un program de asigurare pentru femeile insarcinate.
“Un program pentru a asigura femeile si mamele cu toate investigatiile necesare reprezinta singura solutie. Din fond sa decontam doar investigatiile pentru mame, cred ca ar fi o discriminare, si atunci trebuie identificata varianta prin care sa includem mamele in aceasta decontare, dar sa nu cream o discriminare a asiguratilor din fond”, a mai adaugat Florin Buiuc.
Fudatia World Vision Romania sustine ca in Romania mortalitatea materna este dubla fata de media Europeana si este de zece ori mai mare decat in Polonia si Olanda, iar principalele cazuri sunt avorturile (25%) si riscurile obstetricale indirecte (29%).
“1 din 3 decese prin risc obstetrical din mediul rural nu a fost monitorizat de medic pe durata sarcinii. Peste 30% din femeile gravide in 2012 au fost consultate medical doar in trimestrul al doilea de sarcina, iar 6,2% nu au fost consultate medical pana la nastere. (…) Romania este pe prima pozitie in Uniunea Europeana in ceea ce priveste sarcinile si ratele de avort la adolescente. 1 din 10 mame este minora, iar 9% din totalul anual al avorturilor se inregistreaza in randul femeilor sub 19 ani, cauza fiind lipsa educatiei pentru sanatate”, se arata in raportul proiectului.
Organizatorii proiectului au venit si cu unele recomandari privind accesul echitabil al tuturor mamelor la serviciile medicale.
“Recomandam implementarea unui program national eficient pentru sanatatea mamei, accesul echitabil al tuturor femeilor insarcinate la servicii medicale de calitate, finantarea unui program national complet de servicii medicale pentru sanatatea mamei si facilitarea comunicarii dintre profesionistii din domeniul medical catre femeile insarcinate”, se mai arata in raportul proiectului.
Citeste si Testul prenatal NIFTY, recomandat tuturor femeilor gravide