Un sfert dintre copiii de la sate nu merg la scoala

    Aceste nume nu iti spun nimic. Si, din pacate, multi dintre copiii defavorizati ai Romaniei nu au sansa sa isi scrie povestea pentru ca nu au acces la educatie. Nici la asistenta medicala. Ei traiesc la marginea societatii si nu au sansele firesti ale unui copil din lumea normala, din lumea mea si a ta.

    Foarte multi dintre copiii romani, in special cei din mediul rural, traiesc sub limita de jos a saraciei. Pentru ei, educatia si asistenta medicala sunt mai mult un vis decat o realitate. Din pacate, in lipsa acestora, cei mai multi dintre ei ar putea ajunge in strada.

    În România anului 2011, pe fondul crizei economice, accesul la educaţie ramâne o problemă pentru mulţi copii şi familiile acestora. Astfel, 25% dintre copiii din mediul rural nu merg la gimnaziu şi doar 45,2% dintre elevii din mediul rural participă la învăţământul liceal, rata de participare fiind cu 32% mai mică decât a celor din mediul urban*. În România, numărul copiilor săraci a ajuns la 350 000 în iunie 2010, iar rata abandonului şcolar s-a triplat, ceea ce face ca nevoia de implicare să fie din ce în ce mai stringentă.

    Pentru a atrage fonduri care vor facilita integrarea socială, accesul la educaţie şi la sistemul de sănătate, World Vision România vine in sprijinul copiilor defavorizaţi şi desfăşoară până pe 15 mai 2011 campania 2% “Nu-i lăsa să ajungă în stradă”.

    Educaţia şi accesul la educaţie reprezintă o prioritate pentru World Vision România, acesta fiind principalul motiv pentru care organizaţia a demarat în 2008 programul Vreau în clasa a noua prin care sprijină copiii din mediul rural să îşi continue studiile.

    “Educaţia este dreptul vital şi singurul drum spre progres al fiecărui copil. Cu toate acestea, sărăcia şi lipsa de sprijin din familie şi, de multe ori, pasivitatea, ignoranţa şi neputinţa factorilor de decizie, împiedică mulţi copii din România să meargă la şcoală, limitându-le orizonturile dezvoltării personale şi profesionale. În ultimii ani, organizaţia noastră a ajutat peste 400 de copii defavorizaţi din mediul rural să îşi continue studiile la liceu, iar o parte din fondurile pe care le vom atrage prin Campania 2% de anul acesta, vor fi utilizate pentru a le oferi sprijin material şi educaţional copiilor dezavantajaţi astfel încât aceştia să poată merge la şcoală şi să aibă şansa la o viaţă normală”, a declarat Adela Fundulea, Marketing Manager World Vision Romania.

    Totodată, cu ajutorul fondurilor obţinute în urma campaniei 2% din acest an, World Vision va susţine şi proiecte de sănătate şi protecţie a copilului în judeţele Dolj, Vâlcea, Constanţa, Cluj şi Bucureşti, sector 5. Astfel, 523 de copii cu dizabilităţi vor beneficia de intervenţie directă pentru recuperare fizică şi psihică şi de consiliere psihologică şi socio-profesională şi 180 de tineri proveniţi din instituţii vor primi sprijin pentru a se integra pe piaţa muncii prin sesiuni informative şi structuri asociative create prin proiecte.

    La nivelul organizaţiei World Vision, în cadrul campaniei 2% din 2010, s-au strâns 35.501 lei, bani care vor merge pentru a ajuta 50 de copii din cadrul proiectului Vreau în clasa a noua să îşi continue studiile la liceu. În acest proiect sunt incluşi 416 copii, din care 235 vor termina liceul anul acesta, reprezentând prima generaţie de copii care termină liceul prin intermediul programului Vreau în clasa a noua.

    Cum poţi ajuta ? Şi anul acesta formularul 230 si formularul 200 sunt disponibile pe http://doilasuta.worldvision.ro. Acestea trebuie doar completate cu datele personale şi cu datele Fundaţiei World Vision, semnate şi depuse sau trimise prin poştă către administraţia financiară până la data de 15 mai 2011. Nu este necesară trecerea sumei, aceasta urmând a fi calculată şi completată de administraţia financiară. Dacă nu ai timp să mergi la Sediul Administratiei Financiare sau la Poştă, îl poţi depune la cea mai apropiată unitate a Băncii Transilvania în urnele special amplasate acolo. Voluntarii World Vision România le vor ridica şi le vor trimite la Administraţie.

    In cadrul campaniei 2% derulata de World Vision in acest an, cativa dintre copiii defavorizati din Romania au fost rigati sa ne impartaseasca dorintele lor. Iata ce au raspuns ei la intrebarea „Care este cea mai mare dorinta a ta?”

    Valcea

    1. “Imi doresc foarte mult sa am rezultate scolare foarte bune si sa reusesc la facultate, pentru ca tatal meu, de acolo din cer, sa fie mandru de mine.” a declarat Ana, eleva in clasa X, beneficiar al proiectului “Burse scolare, sanse egale pentru copiii din Valcea”

    2. “Imi doresc ca bunica mea sa traiasca mult si sa fie sanatoasa ca sa poata avea grija de noi si sa ne ajute sa mergem la scoala.”a declarat Alin, 13 ani, clasa a VIII-a.

    3. “Eu nu am mai avut pana acum o jucarie si de aceea imi doresc ca de ziua mea sa primesc o papusa blonda, ca mine.”a declarat Floriana, 7 ani, clasa I.

    4. “Eu nu am decat o pereche de adidasi rupti cu care merg la scoala. Imi ingheata tot timpul picioarele si de cand a nins ma ud pentru ca trebuie sa merg cam doi kilometrii pe jos pana la scoala. Imi doresc sa am macar o pereche de cizme si o haina groasa de iarna, ca sa pot merge la scoala”a declarat Gabriel, 12 ani, clasa aVI-a.

    5. “Visul meu este să reusesc la Academia de Poliţie, ca să-mi pot întreţine familia pe viitor. Dacă o să reuşesc mama o să fie mândră de mine şi o să-mi zâmbescă din cer”a declarat Ana, 17 ani, beneficiara a proiectului „Vreau in clasa a IX”.

    6. “Imi doresc sa devin jurnalist, deoarece vreau sa fiu un model pentru tinerii din comunitatea mea”Diana, 14 ani, clasa a VIII-a.

    7. “Dorinta mea cea mai mare este sa devin actrita. Pentru mine a fi actor inseamna a aduce bucurie pe chipul oamenilor” a declarat Alexandra,13 ani, clasa a VII-a.

    8. “ Dorinta mea cea mai mare este sa ma pot opera la Targu Mures de inima. Imi doresc sa nu mai fiu bolnav si sa ma pot juca si eu ca alti copii fara sa obosesc.” declarat David, 10 ani, clasa a IV-a.

    9. “Eu mi-as dori ca in viitor sa devin medic chirurg, dar mai intai sa termin scoala generala si liceul, iar apoi la facultate”,Raien 13 ani, clasa a VII-a.

    10. “Eu imi doresc sa devin un jurnalist de succes sau sa devin politista”, Laura, 13 ani, clasa VII-a

    11. Imi place foarte mult sa comunic sa aflu lucruri noi si interesante, de aceea imi doresc sa devin un bun redactor.”Ionela, 13 ani, clasa VII-a

    12. “Eu imi doresc sa devin medic, ca sa ajut copiii saraci si bolnavi”,Ana Maria, 11 ani, clasaVI-a.

    13. “Imi doresc sa devin medic veterinar, deoarece vreau sa ajut animalele, care au nevoie de ingrijire medicala. De asemenea imi doresc sa imi pot ajuta parintii mei cu bani, atunci cand vor fi in varsta”Crina, 12 ani, clasa a VI-a

    14. “Imi doresc ca parintii mei sa fie sanatosi, ca sa poata muncii sa ma ajute sa termin o facultate”, Oana 13 ani, clasa a VII-a

    15. “Imi doresc sa devin medic pediatru, pentru a ajuta copiii cu malformatii” Beatrice 12 ani, clasa a VI-a

    16. “Imi doresc sa devin medic, pentru ca atunci cand salvezi o viata este si tu fericit”Lorena, 12 ani, clasa a VI-a.

    17. “Visul meu este sa devin o mare actrita” Andreea 13 ani, clasa a VII-a.

    18. “Cea mai mare dorinta a mea este sa imi termin studiile si sa ma angajez pentru a ma intretine singura” Loredana, 14 ani, clasa a VIII-a

    19. “Eu imi doresc sa devin reporter si sa lucrez in televiziune”Alina, 12 ani, clasa VI-a.

    20. “Cea mai mare dorinta a mea este sa devin cantareata, deoarece am o voce cu un timbru vocal ridicat” Ana Maria, 12 ani, clasa a VI-a

    21. “ Imi doresc sa devin profesoara de biologie, pentru ca imi place natura si iubesc animalele”Iulia, 12 ani clasa VI-a.

    22. “Imi doresc sa fiu ca mama mea buna si calda”Elena 13 ani ,clasa a VII-a.

    23. Imi doresc sa devin medic stomatolog , pentru ca mi se pare o meserie frumoasa”Bianca, 12 ani, clasa a VI-a.

    24. “Visul meu este sa devin un bun aviator”Ionut, 13 ani, clasa a VII-a.

    25. “Imi doresc ca scoala din satul meu sa nu se inchida”, Alin, 13 ani, clasa a VII-a

    Constanta

    1. “Mi-as dori sa am bani sa imi cumpar multe banane, ca sa ma satur fiindca imi plac foarte mult. Din banii de la colindat imi cumpar in fiecare an banane.” – Florin, 10 ani, sat Viisoara, jud Constanta

    2. “Eu imi doresc sa merg la scoala, cu haine curate, sa am o baie in casa si sa ma spal cand vreau eu”. –Regep, 13 ani, Cobadin

    3. “Eu vreau sa devin CFR-ist si sa ma plimb cu trenul prin toata tara.” – Mihaita, 17 ani, Cernavoda (copil cu dizabilitati care sufera de nanism)

    4. “Imi doresc in primul rand sa fiu sanatoasa si apoi sa termin scoala si sa am o educatie, chiar daca acum invat acasa…Apoi, as vrea sa merg la liceu in Constanta si de ce nu, chiar la facultate”. –Mirabela, 14 ani, Com Corbu

    5. “Imi plac foarte mult limbile straine si am note bune. Vreau sa merg la Facultatea de Filologie si sa transform aceasta pasiune intr-o profesie”. – Mihaela, 17 ani, comuna Corbu, Constanta

    6. “As dori sa devin asistenta medicala fiindca imi place sa ingrijesc copiii, sa le acord atentie…dar visul meu nu se va indelini niciodata fiindca sunt seropozitiva”. – Ashica, 22 de ani, Constanta

    7. “ Marea mea dorinta este sa am o expozitie de goblenuri pentru ca imi place sa cos goblenuri si am destul de multe. Si daca reusesc sa le vand as vrea sa construiesc o casa pentru orfani”. – Dani, 22 de ani, Cogealac

    8. “Dupa ce a facut cursul de educatie parentala, mama a devenit mult mai calma si intelegatoare. Nu mai tipa la mine si imi spune “te rog frumos” cand imi cere sa fac ceva. Imi doresc sa ramana asa pentru totdeauna”. – Mihaita – 10 ani, com. Corbu

    9. “Imi doresc ca noul tratament pe care il iau pentru boala mea genetica sa fie bun si sa ma ajute sa termin scoala, sa devin contabil ca mama si sa am o viata normala, cu propria mea familie cand va fi timpul”. – Sorin, 17 ani, Constanta

    10. “Imi doresc sa ma fac politist ca sa nu mai fie picior de hot la noi in comuna”. – Iulian, 11 ani, com. Corbu

    11. “Cred ca ar fi tare bine daca s-ar organiza mai multe cursuri de muzica si arta la noi in comuna. Stiu ca multi copii vor sa invete sa cante la un instrument muzical ori sa faca desen, dar nu au bani sa mearga pana la Constanta, in fiecare saptamana.” – Dana, 15, Cumpana

    12. “Am costum popular, iubesc folclorul si imi doresc din toata inima sa nu se piarda traditia noastra populara. Sper sa o pot duce mai departe facand dans popular si promovand tot timpul valorile stramosesti adevarate”. – Andreea, 15 ani, Cobadin

    13. “Vreau ca toti copiii sa se joace impreuna, chiar daca unii dintre ei sunt in scaun cu rotile. Nu este vina lor ca sunt asa”. – Paul, 11 ani , com Cobadin

    Dolj

    1. “Imi doresc sa am o experienta frumoasa la liceu si sa ma bucur din plin de acesti ani”, Carmen, 15 ani

    2. “Imi doresc sa o ajut pe mama sa aiba grija de fratiorii mei gemeni, sa nu duca lipsa de nimic, sa fie sanatosi si cuminti.”, Adina, 14 ani

    3. “Imi doresc sa fiu o eleva buna si sa nu-mi dezamagesc profesorii si parintii”, Corina, 14 ani.

    4. “Imi place foarte mult matematica si imi doresc sa invat in continuare foarte bine la aceasta materie.”, Mihai, 14 ani

    5. “Imi doresc sa mai particip la olimpiade si sa obtin rezultate bune”, Iulia, 12 ani

    Ialomita

    1. “La fiecare inceput de an imi doresc ca viata mea sa devina mai buna”, Alexandra, 16 ani

    2. “Mi-ar placea sa particip la sesiuni de orientare pentru alegerea meseriei”. Alexandra, 16 ani

    3. „Imi doresc mult ca tata să se bucure şi să fie mândru de mine că am luat note mari şi am intrat la un liceu bun. Dacă nu află direct de la mine, poate află de la oamenii din sat.” Rodica Andreea, 14 ani

    4. „Dacă mă va ajuta Dumnezeu să ajung ceva când voi fi mare, voi da şi eu înapoi celor care au nevoie.” Rodica Andreea, 14 ani

    5. „Imi doresc sa existe mai multe posibilitati de petrecere a timpului liber pentru copii si adolescenti, aici la noi in comuna”, Stefan Elena, 16 ani

    6. „As vrea sa beneficiez de o bursa pentru ca abia am intrat la liceu si o sa-mi fie tare greu. Tata e plecat si doar mama munceste si ne descurcam greu”, Gabriela, 14 ani

    7. “Mi-ar placea sa nu se micsoreze alocatia. Parlamentarii sa se puna in locul parintilor nostri, sa lucreze la camp, sa le ia din salariu si sa vada cum e!” A. Andreea, 13 ani

    8. “As dori sa avem mai multe profiluri la liceu si sa fie caldura in clase”, P. Irina Gabriela, 14 ani

    9. “As dori mijloace de transport pentru elevi, pentru ca anumiti colegi ajung foarte greu la scoala”, V. Florin, 14 ani

    10. “As dori ca la scoala toti elevii sa aiba manuale, dar asta costa!”. Andreea Raluca, 13 ani

    11. “Mi-ar placea ca unii profesori sa nu mai fie asa indiferenti si sa nu mai incurajeze lenea si nepasarea, ci seriozitatea si efortul pe care elevii buni si fara “relatii” il fac zi de zi pentru a tine pasul cu cei favorizati.”, Marina, 15 ani

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here