Propunere legislativa pentru stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a inregistrat la Senat pentru dezbatere o propunere legislativa cu privire la stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale, precizand ca acestea ar putea beneficia de un sprijin social ce ar consta in produse de imbracaminte si ingrijire.

“Motivatia introducerii unei astfel de masuri de preventie este legata de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectata de indicatori precum mortalitatea materna, avorturi spontane, prematuritate, malformatii congenitale si mortalitatea infantila. Mai precis, doar o gravida se prezinta la consultatiile prenatale in perioada sarcinii. Doua din trei gravide nu se prezinta niciodata la medic, desi sunt specialisti ce recomanda minim opt controale ginecologice”, se arata in expunerea de motive.

Vezi si Calculator data nastere

Conform argumentelor aduse de Ciuhodaru in expunerea de motive, o femeie din 2600 moare in timpul sarcinii, aceleasi valori fiind raportate si in Iran. Ca o paralela, media europeana este de un deces la 8900 de sarcini. Deputatul PSD a identificat si sursele de finantare pentru un asemenea proiect. “Fondurile pentru acordarea sprijinului material precum si cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigura de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare”, se mai arata in expunerea de motive.

Deputatul PSD spune ca sprijinul material se va acorda in functie de nivelul indicatorului social de referinta. “Prezenta legislatie are ca obiect de reglementare stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale prin conditionarea acordarii gratuite, pentru fiecare nou-nascut viu, a unui sprijin material care consta in produse de imbracaminte si ingrijire la nivelul indicatorului social de referinta”, se arata in proiectul legislativ depus de Tudor Ciuhodaru.

Acest proiect a fost elaborat dupa modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material inca din 1938, pentru a combate mortalitatea infantile in familiile sarace, pentru ca in 1949 sa il generalizeze.

Proiectul legislastiv depus de Tudor Ciuhodaru are 44 de co-initiatori si va fi dezbatut in Senat.

Vezi si Gravidele din Arad îşi pot face testele prenatale doar contra cost

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here