Trei din patru copii care sunt ucisi si raniti grav in lume, victimele armelor explozibile

Trei din patru copii care sunt ucisi si raniti grav in lume sunt victimele armelor explozibile arata un nou raport realizat de Salvati Copiii. Ucraina, Siria, Afganistan si Yemen sunt cateva dintre tarile unde vietile copiilor sunt amenintate. Copiii sunt raniti si afectati de armele explozibile intr-un mod distinct si mult mai ingrozitor fata de adulti, iar copiii expusi la arme explozibile prezinta de multe ori simptome de tulburare de stres posttraumatic (TSPT), depresie, anxietate si agorafobie.

Citeste si Salvati Copiii a solicitat implicarea Avocatului Poporului in cazul copilului agresat de profesorul de religie

Trei sferturi dintre decesele si vatamarile in randul copiilor in cele mai periculoase zone de razboi ale lumii sunt provocate de atentatele sinucigase cu bomba, minele antipersonal, munitia neexplodata, raidurile aeriene sau alte forme de explozibili..

Analiza a fost efectuata pe baza datelor ONU cu privire la cinci dintre cele mai periculoase conflicte pentru copii – Nigeria, Afganistan, Irak, Siria si Yemen[i] – dar si pe baza reexaminarii datelor privind victimele in randul copiilor, comandata de Paediatric Blast Injury Partnership (PBIP), in cadrul caruia Salvati Copiii este co-initiator.

Astfel, s-a lansat un ghid inovator care sa vina in ajutorul medicilor si chirurgilor care au in ingrijire copii raniti de arme explozibile. Manualul marcheaza o premiera mondiala in ceea ce priveste procedurile unice necesare pentru a pastra copiii in viata si pentru a-i ajuta sa se recupereze in totalitate, dupa leziuni foarte grave provocate de armele explozibile. Acesta include, de asemenea, recomandari specifice pentru reducerea traumei psihice cu care se poate confrunta un copil ranit, inclusiv  pe durata tratamentului, dar si mecanisme de adaptare pentru copii si insotitori in sprijinul recuperarii fizice si psihice de durata.

 „Copiii care traiesc in zonele afectate de conflict si razboi traiesc cu sentimentul constant al pericolului si al lipsei sigurantei. Sunt copii care nu doar ca nu au drepturile fundamentale respectate, care nu au acces la ingrijire medicala si la scoala, dar nu mai cunosc sentimentul de incredere. Sunt copii care se simt abandonati si care resimt inmiit trauma razboiului, atat fizic, cat si psihic,” a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Noua analiza Salvati Copiii privind impactul explozibililor asupra copiilor mai arata urmatoarele:

  • In 2017, in Afganistan, Irak, Nigeria, Siria si Yemen 7.364 de copii au fost ucisi sau mutilati in conflict, estimandu-se ca 5.322 dintre incidente au fost legate de explozii.
  • In Afganistan, armele explozibile au cauzat decesul a 84% dintre copiii ucisi in conflict in doi ani de zile, spre deosebire de 56% dintre decesele in randul civililor adulti. Se estimeaza ca rachetele, mortierele si grenadele produc aproximativ de doua ori mai multe victime in randul copiilor decat in randul adultilor.
  • Jumatate dintre decesele in randul copiilor in 2017 in Nigeria s-au datorat atacurilor sinucigase sau IED (mijloace explozibile improvizate)
  • Oasele copiilor sunt mai flexibile decat cele ale adultilor, ceea ce creste probabilitatea de a dezvolta diformitati pe termen lung in urma unei leziuni cauzate de o explozie. Craniul unui copil nu este la fel de gros ca cel al unui adult, ceea ce inseamna ca riscul de leziuni cerebrale este mai mare.
  • Curiozitatea naturala a copiilor ii poate expune pericolului. Munitia neexplodata – fiind de mici dimensiuni si uneori colorata – poate fi usor confundata cu jucarii[v].
  • Copiii nu sunt expusi doar unui mare risc de vatamare sau deces in timpul conflictului, dar si in urma acestuia, cum s-a intamplat in Ucraina unde 220.000 de copii din estul tarii au fost in pericol din cauza minelor terestre in 2017.
  • In anumite cazuri, copiii din zonele de conflict au fost ucisi exclusiv din cauza exploziilor, cum s-a intamplat in 2014 in Gaza unde 100% dintre toate decesele raportate in randul copiilor au fost provocate de armele explozibile.
  • Trauma fizica provocata de armele explozibile asupra copiilor este insotita de trauma psihologica, 84% dintre adulti si aproape toti copiii spunand ca exploziile si bombardamentele continue au fost principala cauza de stres psihologic in viata de zi cu zi a copiilor.

Citeste si O fetita a murit prin infometare, Salvati Copiii reactioneaza

Analiza arata si modul in care sistemele de sanatate decimate de anii de conflict dispun de putine resurse pentru a trata leziunile „unice si deosebite” provocate copiilor de explozii, ducand lipsa de mijloacele necesare cum ar fi bandaje pentru copii sau protocoale de transfuzie la copii.

Generalul-Maior (Ret) Michael von Bertele, fost Director General al British Army Medical Services si membru al Paediatric Blast Injury Partnership (PBIP), a declarat:„Trista realitate este aceea ca majoritatea medicilor nu au fost instruiti sa trateze copiii raniti in explozii. Aproape toate manualele si procedurile pe care le avem se bazeaza pe studii pe soldati raniti, care, in general, sunt adulti sanatosi. Stim ca organismul copiilor este diferit. Nu sunt doar niste mici adulti. Craniul lor nu este inca complet format si muschii lor subdezvoltati ofera mai putina protectie, crescand riscul ca o explozie sa le afecteze creierul si plamanii sau sa le rupa organele din abdomen, chiar daca nu exista rani vizibile. Iar cand copiii sufera leziuni grave la picioare si brate, sunt necesare cunostinte foarte specializate pentru a sti unde sa se efectueze amputarea tinandu-se cont de cresterea viitoare. In caz contrar, copiii raman cu dizabilitati si mai grave si, de multe ori, cu o durere netratabila pentru tot restul vietii.”

Mahmoud, 12 ani, traieste in Gaza. In 2014, in timp ce se juca pe strada, a fost lovit de o arma exploziva si si-a pierdut ochiul:„Am auzit o explozie si am simtit ceva care mi-a intrat in ochi. Mi-am pus mana la ochi si am inceput sa fug. Am simtit sangele curgand. Ochiul mi-a cazut. Am fugit spre un magazin strigand dupa ajutor. M-au dus la spital si m-au tratat. M-am trezit la spital. Ma operasera. Cand m-am trezit din anestezie, mi-au spus ca imi pierdusem ochiul.”

Citeste si Salvati Copiii a solicitat implicarea Avocatului Poporului in cazul copilului agresat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here