Toti cei 13 sportivi, blocati in pestera Tham Luang din nordul Thailandei, au fost salvati

Toti cei 13 sportivi,  blocati in pestera Tham Luang din nordul Thailandei, 12 copii si antrenorul lor, au fost salvati de echipele de interventie, anunta surse oficiale, citate de CNN.

Ultimii trei membri ai echipei de fotbal si antrenorul lor au fost scosi din pestera marti, dupa mai mult de doua saptamani petrecute in subteran, au declarat reprezentantii Fortelor Navale din Thailanda.

Vezi si Inca patru copii au fost scosi din pestera inundata din nordul Thailandei

„Nu stim daca este un miracol, stiinta, sau altceva. Cei 13 sportivi au fost scosi afara din pestera”, au anuntat reprezentantii Fortelor Navale.

Ultima parte a operatiunii consta in scoaterea la suprafata a celor patru salvatori, printre care si un doctor, care au stat cu copiii in pestera dupa ce i-au gasit.

„Urmeaza sa ii scoatem si pe salvatori”, au declarat reprezentantii Fortelor Navale intr-o postare pe Twitter.

Prim-ministrul thailandez a declarat ca cei cinci sportivi scosi marti din pestera au primit ingrijiri medicale la fata locului, inainte sa fie transportati la spitalul din Chiang Rai unde sunt tratati cei opt copii salvati in primele doua zile ale operatiunii.

Copiii, cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani si antrenorul lor in varsta de 25 de ani au fost declarati disparuti in data de 23 iunie. Dupa ce acestia au intrat in subteran, ploaia torentiala a cauzat inundarea pesterii.

Cei 13 sportivi au fost gasiti in viata in data de 2 iulie, de catre doi scafandri britanici, dupa noua zile petrecute in subteran.

Baietii si antrenorul lor ajunsesera mai departe in pestera decat credeau autoritatile. Scafandrii sperau sa ii gaseasca pe o portiune numita Plaja Pattaya, dar aceasta era inundata complet. Acestia au fost gasiti la aproximativ patru kilometri distanta de iesire.

La acel moment, era discutata cea mai buna metoda de a-i scoate pe copii din pestera. Salvatorii au ajuns la doua optiuni: sa astepte pana nivelul apei din pestera scade sau sa ii invete pe copii sa foloseasca echipamentul scafandrilor.

Ingrijorati de posibilitatea ca pestera sa se inunde si mai tare in urma ploilor torentiale, autoritatile au decis duminica inceperea operatiunii de scoatere a copiilor la suprafata.

Operatiunea de salvare a copiilor a durat trei zile, cu pauze pentru inlocuirea rezervelor de oxigen de pe traseu si mai multe verificari de siguranta. De asemenea, aceasta a reprezentat un efort international, echipajul de salvare fiind alcatuit din experti din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos si Myanmar. Aproximativ 1.000 de persoane au fost implicate in operatiunea de salvare, printre care scafandri, personal militar si voluntari civili.

Vezi si Copiii blocati in pestera din Thailanda vor primi lectii de inot si scufundari pentru a fi salvati

Elon Musk, fondatorul companiilor SpaceX si Tesla si-a oferit sambata ajutorul pentru operatiunea de salvare. Acesta a trimis un mini-submarin pentru usura munca salvatorilor, dar acesta nu a fost folosit.

„Chiar daca echipamentul trimis de Elon Musk este performant din punct de vedere tehnologic, nu se incadreaza in planul nostru de salvare a copiilor din pestera”, a declarat Narongsak Osotthanakorn, seful operatiunii de salvare.

Operatiunea, desi reusita, s-a soldat cu moartea unui fost scafandru al Marinei din Thailanda. Ofiterul Saman Kunan, in varsta de 38 de ani, a murit vineri, dupa ce a ramas fara oxigen in drum spre iesirea din pestera. Misiunea lui era sa depoziteze rezerve de oxigen pe traseul inundat pe care urmau sa il parcurga copiii.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here