Seful sectiei de boli infectioase de la Spitalul Victor Babes, Dragos Stefan Lazar, a precizat ca putem vorbi de o infectie cu stafilococ doar in momentul in care microbul patrunde in organism, nu atunci cand bacteria e prezenta la nivelul pielii sau al mucoasei. Stafilococul auriu se gaseste peste tot, iar prezenta stafilococului pe piele sau la nivelul mucoaselor nu reprezinta o infectie. Infectia cu stafilococ are loc doar in momentul in care, in mod accidental, bacteria ajunge in organism.
Vezi si Alti doi copii, diagnosticati cu stafilococ auriu
„Ce s-a intamplat cu acei sugari probabil a fost o contaminare, dar practic, toti avand asta, ganditi-va ca mamele sunt prima sursa. Asta nu e o infectie. Faptul ca-l avem pe piele nu e o infectie, face parte din flora comensala, adica flora obisnuita – si in mucoasele noastre si pe piele, dar uneori, in mod accidental, se pot intampla si infectari de genul acesta”, a mai spus medicul.
Medicul infectionist informeaza ca stafilococul auriu este un germen pe care foarte multi oameni il au, el regasindu-se pretutindeni, dar ca acesta devine problematic doar in momentul in care se gaseste in interiorul organismului uman.
„Stafilococul auriu este un germen ubicuitar, adica se gaseste peste tot. Foarte multi oameni il au pe piele si intr-un fel, el ne ajuta, pentru ca ne apara de alti microbi. El este un microb pe care il gasim peste tot. Problema e cand il gasim in interiorul organismului. Pe exterior, adica mucoase si piele, e oarecum firesc sa apara”, spune medicul.
In acelasi context, medicul infectionist a precizat ca majoritatea bebelusilor dobandesc aceasta bacterie pe piele la nastere si ca o poarta toata viata fara niciun fel de risc. Situatia se complica, potrivit aceleiasi surse, doar in cazul in care copiii care au deficit de aparare.
„Bebelusii, in momentul in care se nasc, marea lor majoritate o capata pe piele, o poarta toata viata si nu au niciun risc. Problema este, daca e vorba de copiii care au un deficit de aparare mai serios, prematur, de exemplu, patrunde microbul in caile respiratorii mai profund sau plagi, rani”, informeaza medicul.
Simptomatologia in aceste cazuri este diversa, potrivit lui Dragos Stefan Lazar, in functie de locul unde ajunge sa patrunda microbul. Conform aceleiasi surse, printre cele mai grave afectiuni produse de instalarea microbului in organism se numara pneumonia si meningita.
„Simptomatologia – daca microbul ajunge sa provoace boala – depinde de unde patrunde. Pot fi inclusiv pneumonii foarte grave date de acest microb, pot fi meningite daca se dezvolta un focar in apropiere de meninge. Dar stafilococul, in general, nu patrunde foarte usor in organismul uman”, a precizat Dragos Stefan Lazar.
Acesta a mai subliniat si ca, in cazul in care microbul ajunge in mediul intern, cel mai mare risc la care organismul uman poate fi supus este dat de instalarea septicemiei. Potrivit aceleiasi surse, situatia este una extrem de rara.
„Poate sa faca inclusiv septicemie. E o situatie foarte rara, dar se poate intampla, adica sa se raspandeasca prin tot organismul. Acest lucru nu se intampla intotdeauna si la modul absolut. Vorbim de un microb pe care noi nu-l consideram patogen, de obicei, ci il consideram patogen doar in situatia in care a patruns cumva in organism”, informeaza medicul.
In ceea ce priveste masurile de preventie, medicul recomanda respectarea masurilor de precautie universala, atat de catre corpul medical, cat si de catre mame, cele din urma fiind in contact cu copiii inca din momentul nasterii.
Citeste si Prezenta stafilococului auriu in cazul a doi copii nascuti la Maternitatea Giulesti, confirmata
„In primul rand, sunt masurile de precautie universala, incepand cu spalatul pe maini, dar asta este valabil atat pentru personalul medical, cat mai ales pentru mame. Mamele sunt in contact intim cu copiii, din momentul nasterii si flora pe care copiii o dobandesc, in primul rand, e de la mame. Mai ales daca e vorba de nastere naturala, copilul in mod natural dobandeste flora pe care o are mama, sunt primii microbi cu care se intalneste. Microbii acestia ne populeaza intestinele si ne populeaza pielea”, precizeaza medicul infectionist.
In contextul tratamentului aplicat in aceste cazuri, medicul mai informeaza ca stabilirea administrarii unui anumit antibiotic este dificila, stafilococul fiind prin natura sa o bacterie rezistenta la el.
„Se da un tratament pe antibiotice, dar tratamente antibiotice tintite, pentru ca stafilococul este in mod natural un microb rezistent la multe antibiotice. Atunci trebuie facuta o antibiograma si vazut exact, la ce antibiotic este sensibil microbul, ca sa primeasca un tratament tintit(…)Exista si niste antibiotice consacrate ca fiind antistafilococice, dar trebuie verificate si acestea, pentru ca din pacate, nu intotdeauna suntem sensibili la ele”, concluzioneaza medicul.
Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii au transmis, joi, ca din informatiile furnizate de Directia de Sanatate Publica Bucuresti (DSPMB), la Spitalul Grigore Alexandrescu au fost internati cinci copii nascuti la Maternitatea Giulesti, sub suspiciunea unor infectii stafilococice. Doi au fost externati, trei se afla in continuare sub supraveghere. Un singur caz din cele ramase a fost confirmat pana acum cu stafilococ MRSA.
Vezi si Deocamdata nu se pune problema inchiderii maternitatii Giulesti
Sursa: Mediafax