Scandalul apei de la robinet, decizia mamelor daca folosesc apa pentru spalarea copiilor

Scandalul apei de la robinet, ,,tratata” cu clor de distribuitorul de apa, din cauza poluarii cu amoniu a raului Arges, in urma topirii masive de zapada, a determinat Ministerul Sanatatii sa recomande prudenta in folosirea acestei ape de catre bucuresteni. Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a declarat ca e decizia mamelor daca folosesc apa pentru spalarea copiilor sau nu, dar ca unii pacienti cu boli rare si astm au avut probleme dupa ce au folosit apa de robinet.

Vezi si Apa de la robinet hiperclorinata. Efecte asupra sanatatii

Sorina Pintea le recomanda locuitorilor din Sectorul 5 si 6 sa nu foloseasca apa de la robinet, precizand ca apa fiarta creste gradul de clor. Ministrul a spus ca unii pacienti cu boli rare sau astm au anuntat-o ca au avut probleme dupa ce au folosit apa.

,,Personal am primit fotografii in urma consumului si a faptului ca persoana respectiva s-a spalat cu aceasta apa, are si o boala rara si a avut manifestari ciudate. Apoi, am primit telefonic informatia de la o persoana care are astm ca a avut probleme. De aceea am facut aceste recomandari”, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, in cadrul unei conferinte.

De asemenea, Sorina Pintea a recomandat prudenta in folosirea apei pentru spalare.

,,Este decizia mamelor daca folosesc apa pentru spalarea copiilor sau nu, noi am facut recomandari. (…) Eu personal recomand multa grija. (…) In acest moment – pentru Sectoarele 5 si 6 pentru ca acolo s-a constatat o depasire a concentratiei de clor”, a spus Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sanatatii a recomandat ca apa de la robinet sa nu fie folosita la gatit pentru ca apa fiarta mareste concentratia de clor, iar gustul se simte mult mai pregnant.

Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a recoltat, joi, noi probe, iar rezultatele privind concentratia de clor in apa sunt asteptate in aceeasi zi. Rezultatele probelor privind concentratia in apa a metalelor grele vor aparea in cateva zile.

“Pentru testarea de metale grele sau microorganisme dureaza un timp, de aceea si am spus ca asteptam si acele rezultate de laborator. (…) In cateva zile. (…) DSP a prelevat probe pentru a testa clorul in Sectorul 3, iar acolo nu au fost probleme”, a explicat Sorina Pintea.

Citeste si Hidratare corecta pentru bebe: cata apa trebuie sa consume zilnic

,,Nu am spus ca apa nu este potabila. Am recomandat sa nu fie folosita”

Sorina Pintea a declarat ca asteapta rezultatele finale ale apei din Bucuresti, precizand ca in comunicatul Ministerului transmis presei nu a spus ca apa nu este potabila, ci ca are un nivel ridicat de clor si ca poate provoca disconfort persoanelor care au probleme medicale.

„Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat, constantand o depasire a nivelului de clor peste limitele legale admise. Acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova impreuna cu o adresa prin care i se cerea acesteia sa posteze pe site ca depasirile de clor sunt peste limitele legale admise si ca se recomanda nefolosirea in acest moment a apei. Lucru care nu s-a intamplat. (…) Nu am spus nicio clipa ca apa nu este potabila. Intre apa cu nivel de clor ridicat si apa potabila este o diferenta”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Potrivit ministrului, in cursul serii de miercuri, a convocat specialittii care au consultat ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru a transmite ulterior recomandari catre populatie.

„Stiind ca responsabil fiind de sanatate publica trebuie sa informam populatia din Sectoarele 5 si 6 care este rezultatul probelor pe care inspectoriii pe care le-au prelevat. Am transmis in comunicat ca, daca populatia consuma apa cu un nivel de clor depasit, acest lucru nu influenteaza sanatatea pe termen scurt sau pe termen lung, dar poate sa provoace persoanelor care au alergii, persoanelor care sufera de astm bronsic, disconfort sau chiar agravarea simptomelor si am recomandat – nu am obligat – populatiei sa nu foloseasca apa de la robinet nici pentru igiena personala, nici pentru consum. Am considerat necesar ca fiecare trebuie sa ia o decizie cunoscand faptele”, a mai spus Pintea.

Precizarile vin dupa ce Apa Nova a informat joi dimineata ca rezultatele analizelor efectuate reconfirma si atesta potabilitatea apei distribuita de companie consumatorilor. Distribuitorul de apa mai mentioneaza ca a crescut concentratia de clor din cauza topirii zapezii si a ghetii, insa valorile sunt in limitele normale.

De asemenea, miercuri seara, Ministerul Sanatatii a recomandat bucurestenilor sa nu foloseasca apa din reteaua publica pentru baut, prepararea hranei.

Citeste si Epidemie de gripa in Romania. Copiii sa evite colectivitatile!

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here