Epidemie de gripa in Romania. Copiii sa evite colectivitatile!

Este epidemie de gripa in Romania, potrivit Ministerului Sanatatii, care recomanda ca populatia sa fie complianta si sa respecte regulile de igiena personala, iar copiii sa evite colectivitatile. În prezent, 56 de romani au fost ucisi de gripa, potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, iar numarul deceselor creste de la o zi la alta. Aflati ce masuri recomanda autoritatile sanitare sa adoptati pentru a va proteja copiii si intreaga familie de gripa.

Vezi si Gravidele pot trata gripa? Cum?

In ultimele trei  saptamani, circulatia virusului gripal in Romania a avut un caracter epidemic, in care numarul cazurilor de imbolnavire prin viroze respiratorii este mai mare fata de cel asteptat.

“Exista o succesiune de trei saptamani epidemice, ca urmare se constata ca gripa evolueaza epidemic. Nu exista un motiv de panica, dar este necesar ca toate masurile si recomandarile pe care Ministerul Sanatatii le-a transmis inca din data de 17 ianuarie si care sunt valabile in aceasta perioada sa le aplicam”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Recomandari pentru populatie:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
  • Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
  • Continuarea vaccinarii antigripale.

Vaccinarea, o solutie pentru prevenirea gripei

Specialistii estimeaza ca circulatia intensa a virusului se va mentine si in luna februarie. Vaccinarea ramane si in perioada urmatoare solutia pentru prevenirea imbolnavirilor. Daca alegeti sa va vaccinati dar alaptati, nu orice vaccin antigripal este indicat. La fel in cazul copiilor, din cele 3 tipuri de vaccinuri care se comercializeaza in Romania, doar doua pot fi facute copiilor.

Din pacate, vaccinurile antigripale sunt din ce in ce mai greu de gasit in farmacii. Numărul disponibil de doze de vaccin gripal, la nivel național este de doar 7.021 de doze, conform platformei gestionate de către Ministerul Sănătății. Institutia a comandat suplimentar 30.000 de vaccinuri antigripale pentru populatia cu risc, care vor fi distribuite in tara incepand de joi, la directiile de sanatate publica care au solicitat aceste doze.

In unitatile scolare unde se constata o crestere cu 20% a numarului de imbolnaviri prin gripa se poate lua decizia de inchidere a unitatii.

 “Evolutia numarului de imbolnaviri este influentata de  evitarea spatiilor aglomerate, iar vacanta de saptamana viitoare poate sa influenteze in bine, cu conditia ca in aceasta perioada  copiii sa evite colectivitatile”, a declarat ministrul Sanatatii.

Vezi si Ce vaccin antigripal pot face copiii si mamele care alapteaza

Autor: Alexandra Manaila  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here