Hidratare corecta pentru bebe: cata apa trebuie sa consume zilnic

hidratare bebe

Sugarii si copiii mici prezinta un risc crescut de deshidratare, mai ales in sezonul cald. Activitatea lor metabolica intensa determina producerea unei cantitati mari de caldura, iar suprafata cutanata prin care se realizeaza evaporarea, raportata la masa corporala, este mare.

Hidratarea corecta este prima masura care ii garanteaza copilului starea de bine in sezonul cald. Specialistii sunt de parere ca in zilele caniculare, copilul poate sa primeasca chiar si dublul cantitatii de apa pe care o primea in mod normal. In primele luni de viata, cand bebelusul este hranit la san, nevoia de hidratare este acoperita de laptele matern si nu este necesara suplimentarea cu lichide. In acest caz mama trebuie sa se hidrateze foarte bine printr-un consum cat mai mare de apa, ceai sau compot de fructe. Daca temperatura creste la peste 30 de grade Celsius, pediatrii recomanda ca si copilului sa i se ofere apa.

Micutii alimentati cu formula de lapte trebuie insa sa primeasca apa intre mese, pentru a-si satisface nevoia de lichide. Si cei care primesc alimentatie diversificata, indiferent de tipul de lapte administrat, trebuie sa primeasca apa intre mese.

Apa ramane cea mai buna varianta pentru a potoli setea copilului. Cantitatea de apa necesara zilnic se apreciaza in functie de greutatea copilului. Astfel, in zilele caniculare, medicii recomanda 50-100 ml de apa pe kilogram-corp. Astfel, un copil de 10 kilograme are nevoie de minimum 500 ml de apa zilnic.

Lichidele vor fi oferite copilului atat in timpul meselor, cat si intre mese. Medicii pediatri le recomanda parintilor moderatie in ceea ce priveste lichidele indulcite sau sucurile de fructe, desi micutii le prefera in locul apei.

In cazul in care vrei sa-i oferi si altceva in afara de apa, sucurile de fructe, ceaiurile sau compoturile usor indulcite, preparate in casa, sunt o alternativa buna. Nu trebuie insa sa se abuzeze de aceste lichide. Lichidele dulci cresc diureza, avand mai degraba efect deshidratant decat rehidratant. Asadar, un bebelus poate sa bea intr-o zi cel mult 50 ml suc de fructe sau 150-200 ml de compot. Lichidele nu trebuie oferite la o temperatura foarte scazuta. Infectiile respiratorii sunt o realitate in sezonul cu temperaturi caniculare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here